fbpixel

Search icon
Search
Τριχόπτωση: Πότε είναι πραγματικά ανησυχητική;
HEALTH

Τριχόπτωση: Πότε είναι πραγματικά ανησυχητική;

Και οι παράγοντες που την κρίνουν ως φυσιολογική, ή εποχική


Σας έχει τύχει ποτέ κατά τη διάρκεια του λουσίματος να παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση; Αν και είναι εύκολο να βγάζετε συμπεράσματα όταν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ηρεμήσετε γνωρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα κατά μέσο όρο. Έτσι, μερικές τρίχες είναι αναμενόμενες -ακόμη κι αν φαίνεται τρομακτικό.

Ωστόσο, αν βγάζετε συνεχώς μάζες μαλλιών ή να βρίσκετε λεπτές κηλίδες θα πρέπει να το παρακολουθήσετε. Σε γενικές γραμμές, η τριχόπτωση και η απώλεια μαλλιών αναφέρονται σε διαφορετικά πράγματα και απαιτούν διαφορετικές θεραπείες - εδώ θα δείτε πώς να εντοπίσετε τη διαφορά.

Τριχόπτωση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, 50 έως 100 τρίχες την ημέρα είναι ένα φυσιολογικό εύρος αποβολής. Έτσι, αν βγάζετε μερικές τρίχες όταν ξεπλένετε το σαμπουάν σας ή περνάτε μια βούρτσα από τις τούφες σας, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται γενικά έξι έως 12 εβδομάδες μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός ή χρονικό διάστημα. Γιατί μπορεί να χάνετε περισσότερο από το κανονικό; Παράγοντες όπως απώλεια βάρους, γενική ασθένεια, αλλαγή στη διατροφή, νέα εργασία, διαζύγιο, εγκυμοσύνη ή τοκετός, αντισυλληπτικά, συναισθηματικό σοκ ή τραύμα, ανεπάρκεια σιδήρου, στρες, εποχιακές αλλαγές (ειδικά από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο)

Η αυξημένη αποβολή μαλλιών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε τριχόπτωση, γι' αυτό είναι σημαντικό να κρατάτε σημειώσεις για το πόσα μαλλιά χάνετε, αν υποψιάζεστε αύξηση της αποβολής. Κάθε φορά που αισθάνεστε να βγαίνει μια μάζα τριχών, σημειώστε περίπου πόσες και τι την προκάλεσε.

shutterstock-2245590393.jpg

Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών είναι πολύ πιο σοβαρή από την τριχόπτωση. Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί τι προκαλεί την τριχόπτωση, δεδομένου ότι υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι και τόνοι παραγόντων που συμβάλλουν. Παρακάτω, μερικές κοινές μορφές τριχόπτωσης:

Ανδρογενετική αλωπεκία: Πρόκειται για μια μορφή προκαθορισμένης τριχόπτωσης που οφείλεται σε υπερβολική απόκριση στα ανδρογόνα.

Αλωπεκία areata:
Πρόκειται για κηλίδες, που συνήθως βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτό μπορεί επίσης να συνδέεται με γενετικά πρότυπα, αν και αυτή η μορφή τριχόπτωσης δεν μεταβιβάζεται απαραίτητα κάθε φορά μέσω των γονιδίων.

Αλωπεκία έλξης: Αυτή η μορφή τριχόπτωσης προκαλείται από χτενίσματα (όπως σφιχτές αλογοουρές, πλεξούδες και κότσους) που τραβούν τα μαλλιά προκαλώντας στοχευμένη τριχόπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Μερικές κοινές αιτίες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν: γενετική προδιάθεση, ηλικία, επιπλοκές του ανοσοποιητικού συστήματος, θεραπεία καρκίνου, τοκετός, ασθένεια, σφιχτά χτενίσματα, επιβλαβής φροντίδα των μαλλιών (υπερβολική περμανάντ ή βαφή), ορμονική ανισορροπία ή αλλαγές (όπως η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση), λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής, ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ), ή πολύ λίγη βιοτίνη.

shutterstock-2454358735.jpg

Πώς να μειώσετε την αποβολή και την απώλεια μαλλιών

1.Τοπική περιποίηση μαλλιών

Η τακτική φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι απαραίτητη για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και τη μείωση της απώλειας των μαλλιών. Ως γενικός κανόνας, αντιμετωπίστε το τριχωτό της κεφαλής σας περισσότερο σαν το πρόσωπό σας - κάντε απολέπιση εβδομαδιαίως και αναπληρώστε πάντα την ενυδάτωση. Επιπλέον, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε έναν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ορό στο μείγμα.

2. Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής

Μπορεί το μασάζ να μοιάζει με καθαρή απόλαυση, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του τριχωτού της κεφαλής σας και, με τη σειρά της, να βελτιώσει και την εμφάνιση των μαλλιών σας.

3. Μείωση του στρες

Προφανώς, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Ωστόσο, η εστίαση στη μείωση του στρες στην καθημερινή σας ζωή θα συμβάλει στη μείωση της αποβολής που προκαλείται από το στρες (και στη βελτίωση της συνολικής σας ευεξίας). Το πώς θα επιλέξετε να εκτονώνεστε θα εξαρτηθεί φυσικά από τον τρόπο ζωής σας, το πρόγραμμά σας και από το τι σας δίνει χαρά.

4.Συμπληρώματα

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η πολύ λίγη βιοτίνη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο τριχωτό της κεφαλής και να οδηγήσει σε τριχόπτωση μεταξύ άλλων προβλημάτων. Ενώ μπορείτε να πάρετε μεμονωμένα συμπληρώματα βιοτίνης, υπάρχουν πολλά συνδυαστικά συμπληρώματα στην αγορά για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια που μπορεί να κάνουν το κόλπο και να κάνουν την επένδυσή σας να αξίζει τον κόπο.

5. Επισκεφθείτε έναν ειδικό

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί την τριχόπτωσή σας, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό πριν δεσμευτείτε σε έναν τρόπο θεραπείας. Αυτοί οι ειδικοί πιθανότατα θα εξετάσουν το ιατρικό και γενετικό ιστορικό σας, θα αξιολογήσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, θα ελέγξουν την κατάσταση των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας και ενδεχομένως θα εξετάσουν ακόμη και το αίμα σας για να καταλάβουν ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την τριχόπτωσή σας.