fbpixel

Search icon
Search
Τρεις υπόγειες κατοικίες στην Αντίπαρο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο
DESIGN

Τρεις υπόγειες κατοικίες στην Αντίπαρο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο

Με την υπογραφή του studio Tsolakis architects


Μια εξοχική κατοικία που αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα, σε απότομη πλαγιά στο πανέμορφο νησί της Αντιπάρου. Με ανατολικό προσανατολισμό, το οικόπεδο προσφέρει άμεση θέα στο νησί της Πάρου, καθώς και ορατότητα στα κοντινά νησιά των Κυκλάδων.

Η κύρια ιδέα ήταν να ενσωματωθεί το κτίριο στο ονειρικό τοπίο. Οι παραλλαγμένοι όγκοι σε συνδυασμό με τα υπόγεια μέρη του σπιτιού αντιστοιχούν στην έννοια του εναγκαλισμού της βραχώδους τοπογραφίας. Έτσι, τα θραύσματα του σχεδίου δημιουργούν μια ήπια αρχιτεκτονική παρέμβαση, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση του εδάφους. Τρεις υπόγειες κατοικίες αναδύονται μέσα από τη διαδικασία σχεδιασμού.

e-qlyz5x0agzkca-NGFjO.jpg


Η διαμόρφωση της πρόσοψης έχει διπλό περιεχόμενο που παραπέμπει τόσο στις «πρωτόγονες» και τις «γεωμετρικές» αρχιτεκτονικές χειρονομίες. Το «πρωτόγονο» ανταποκρίνεται στην υλικότητα του έργου και πιο συγκεκριμένα στη χρήση της φυσικής πέτρας ως εργαλείο ολοκλήρωσης που αναφέρεται στο τοπίο. Από την άλλη, ο «γεωμετρικός» σχεδιασμός της πρόσοψης ανταποκρίνεται στην επανερμηνεία του σχήματος του υπάρχοντος βράχου που μεταφορικά μεταμορφώνεται στα λευκά γύψινα τμήματα της κατοικίας.

Επιπλέον, η εναλλαγή μεταξύ γύψου και πέτρας, αποτυπωμένη στην πρόσοψη, δίνει την αίσθηση μιας μικρής κλίμακας παρέμβασης, διατηρώντας την αίσθηση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

003-subterranean-private-villa-tsolakis-architects-1050x1400-o96oq.jpg


Ο σχεδιασμός τονίζει τη συνύπαρξη των πολλαπλών λειτουργιών του συγκροτήματος. Οι χώροι ύπνου βρίσκονται τόσο στο πάνω όσο και στο μεσαίο επίπεδο, ενώ ανάμεσά τους παρεμβάλλονται οι χώροι διαβίωσης. Οι πισίνες έχουν σχεδιαστεί στον μεσαίο και κάτω μοχλό του συγκροτήματος.

Η κατοικία συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες της στον ισόγειο χώρο, εκεί που μπροστά της και σε άμεση επαφή, το άνετο πλάτωμα φιλοξενεί τις πιο όμορφες εικόνες του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου τριγύρω. Το λευκό και το μπεζ κυριαρχούν παντού στο εσωτερικό της κατοικίας και αποκτούν μια αύρα δροσιάς από το αχνό γαλάζιο των εξωτερικών κουφωμάτων, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μέσα, βάφοντας τις ξύλινες οροφές και επιλεκτικά κάποια άλλα στοιχεία.

004-subterranean-private-villa-tsolakis-architects-1050x788-nGoi9.jpg


Στοιχεία διαπερατότητας και εστιακά σημεία αναδεικνύονται από τα συνεχόμενα χαρακτικά και τα μονοπάτια στο αρχιτεκτονικό συγκρότημα ενώ οδηγούν τον κάτοικο στις περιοχές κολύμβησης. Ο σχεδιασμός δίνει έμφαση στη συνοχή των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η κατασκευή αίθριων εσωτερικών χώρων, η χρήση σύγχρονων συρόμενων κουφωμάτων, καθώς και η χρήση υλικών συνάδουν εσωτερικά και εξωτερικά. Το εσωτερικό των υπόγειων κτιρίων φωτίζεται από επιμήκεις σχισμές στο έδαφος, που διαμορφώνουν μια σκηνογραφική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

Οι πέργκολες και τα δομικά στοιχεία, ενσωματώνονται πλήρως με το περιβάλλον, ενώ προστατεύουν τον χρήστη από τον ήλιο και τον δυνατό αέρα των Κυκλάδων. Ο χωροταξικός σχεδιασμός αυτού του κυκλαδίτικου καταφυγίου μεγιστοποιεί την εμπειρία του χρήστη μέσα στο φυσικό τοπίο της Αντιπάρου.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης