fbpixel

Search icon
Search
Trans-seasonal decorating: Τι είναι και πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε
INTERIORS

Trans-seasonal decorating: Τι είναι και πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε

Τα βήματα ώστε να μεταφέρουμε το στιλ κάθε εποχής με τον πιο ομαλό και σύγχρονο τρόπο


Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μια εποχή, στην οποία τα στοιχεία της αλλαγής, της μεταμόρφωσης, αλλά και της μετάβασης πρωταγωνιστούν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εσωτερική διαμόρφωση των κατοικιών μας, όλα κρίνονται στην κάθε μικρή λεπτομέρεια, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη δόμηση του κεντρικού concept. Κάνοντας λόγο για το trans-seasonal decorating, μπορούμε να πούμε ότι εστιάζουμε περισσότερο σε μια μέθοδο διακόσμησης, παρά σε συγκεκριμένο στιλ interior design. Χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι η προσαρμοστικότητα, η λειτουργικότητα και η ευελιξία, χάρη στις οποίες έχει σχεδιαστεί και διαμορφωθεί ένας χώρος, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μετάβαση από τη μια εποχή στην άλλη. Σε μια trans-seasonal κατοικία, το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι χρώματα, υφάσματα και προσωπική αισθητική κουλτούρα των ιδιοκτητών της. Είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας, τα στοιχεία αυτά λειτουργούν με έναν απόλυτα ασφαλή χάρτη, στον οποίο δεν γίνεται να λείπει το έξυπνο καμουφλάζ. 

Ας προχωρήσουμε, όμως, στις πρακτικές κινήσεις, με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να εντάξουμε με αποτελεσματικότητα το trans-seasonal decorating!

Η επιλογή της χρωματικής παλέτας 

e24cac7ff9d429c5792b333f844ea7c6.jpg

Είναι καλό να ξεκινήσουμε από την επιλογή της κύριας χρωματικής παλέτας, καθώς συνήθως έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο κάθε χώρου. Οι αποχρώσεις της φύσης, όπως αυτή της μέντας, της ελιάς, αλλά και οι τόνοι τερακότας και θερμού λευκού μπορούν να κάνουν τη διαφορά, δομώντας ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό για κάθε εποχή, το οποίο υπόσχεται μια γλυκιά και ζεστή φιλοξενία. Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει με τη βάση μας, τότε μπορεί να ακολουθήσει η προσθήκη μιας ευρείας γκάμας διακοσμητικών pieces, όπως για παράδειγμα είναι τα μαξιλάρια, στα οποία μπορούμε να παίζουμε με τα patterns και τα χρώματα με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους. Συνεχίζοντας το παράδειγμα με τα μαξιλάρια, μια έξυπνη λύση είναι να εναλλάσσουμε ανά εποχή τα καλύμματά τους. 

Η μικρή αλλαγή 

f1c781765d6f3f01bf795bd14bdfac59.jpg

Καθώς κινούμαστε μεταξύ των εποχών, μια πλήρης εσωτερική ανακαίνιση εν τέλεια θα αποδειχθεί περιττή. Ο λευκός λινός καναπές δεν είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί από έναν βελούδινο κόκκινο. Μια ένδειξη εποχιακής αλλαγής μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η αντικατάσταση των κύριων αξεσουάρ της κουζίνας μας, για παράδειγμα. Δημιουργώντας την άνοιξη μια fresh βιτρίνα από νέα σκεύη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα, το οποίο εγγυάται να αντανακλά την επιθυμητή εποχιακή μεταμόρφωση.

Η ατμόσφαιρα πηγάζει από τα αρώματα 

063d6d12979dddde6a47235519ed55e5.jpg

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε άμεσα, αλλά είναι γεγονός ότι ο χαρακτήρας των αρωμάτων, τα οποία αποπνέουν οι προσωπικοί μας χώροι, συμβαδίζουν με τις εποχές, τις οποίες διανύουμε. Πολλές φορές, για παράδειγμα, παρατηρούμε τους εαυτούς μας να προχωρούν στην επιλογή κεριών με κεντρικά στοιχεία το δέρμα, τα μπαχάρια ή τη βανίλια, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι θα προτιμήσουμε πιο δροσερούς αρωματικούς τόνους, όπως είναι τα εσπεριδοειδή. Η ατμόσφαιρα των κατοικιών μας στηρίζεται στις μυρωδιές της και σίγουρα στο trans-seasonal decorating η συγκεκριμένη συνθήκη λειτουργεί ως κεντρικός άξονας στην ομαλή μετάβαση των εποχών. 

Ασφαλείς επιλογές των υφών 

b4ab98fb37c6470da3502be551581a8d.jpg

Όσον αφορά τις υφές, όπως αναφέραμε και παραπάνω, η προσοχή στη λεπτομέρεια κρίνεται απαραίτητη. Στο συγκεκριμένο σημείο, είναι καλό να αποφεύγουμε τις υπερβολές. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε σε safe επιλογές, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε κομμάτια - χαμαιλέοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πλέξεις και τα κεντήματα, τα οποία ταιριάζουν στη διαμόρφωση κάθε εποχής, χαρίζοντας μια cozy και chic ethnic εικόνα. Από την άλλη πλευρά, ένα δεσμευτικό υλικό, το οποίο αγαπά μόνο τον χειμώνα είναι το βελούδο. 

Be creative!