fbpixel

Search icon
Search
Το sui generis, λεβαντίνικο μπιστρό που αγάπησε η Αθήνα, μας υποδέχεται πλέον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Το sui generis, λεβαντίνικο μπιστρό που αγάπησε η Αθήνα, μας υποδέχεται πλέον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Έπειτα από 9 χρόνια πετυχημένης πορείας, η βραβευμένη ομάδα του Feyrouz ταξιδεύει την ανατολίτικη, ιδιωματική street κουζίνα της, μέσα από ένα δεύτερο σπίτι που ακούει στο όνομα “Feyrouz SKG”


Κάθε μενού λέει μια ιστορία. Εδώ η ιστορία είναι επινοητική, φαντασιακή, αμετάκλητα οικεία. Σου μιλάει για ένα διαφορετικό, σύγχρονο φαγητό δρόμου. Αφουγκράζεται και αναβιώνει ιστορίες από το χθες. Δε μοιάζει σε τίποτα επιτηδευμένη. Η έννοια του «μαζί» δίνει χρώμα, ρυθμό, νοστιμιά. Κουβαλάει τη βιωμένη αίσθηση μιας κουζίνας που σμίγει Ανατολή και Δύση, τιμάει το ιδίωμα της λεβαντίνικης κουζίνας, την ιστορία της Αντιόχειας και της Κωνσταντινούπολης. Φέρει κομμάτια της Αρμένικης και της Ρωμαίικης παράδοσης που ζύμωσαν αυτό το ανατολίτικο γαστρονομικό αλισβερίσι που υπηρετεί η κουζίνα του Feyrouz.

xoris-titlo.jpg
Φωτογραφία: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Όσο κουβεντιάζουμε μαθαίνω πως “Feyrouz” είναι το όνομα της διασημότερης Λιβανέζας τραγουδίστριας. Είναι όμως και το όνομα της μαγείρισσάς του, Φειρούζ- Ελένης. Η Ελένη είναι η μαμά και ψυχή πίσω από το όλο εγχείρημα. Έχει καταγωγή από την Αλεξανδρέττα της Αντιόχειας. Ένα από τα ωραιότερα φυσικά λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου και μια πόλη ιστορική, ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία, που η κουζίνα κράτησε ζωντανή την παράδοση και ενωμένους τους ανθρώπους.

Μαγείρισσα με στόφα. Προκομμένη, αεικίνητη, χαρισματική. Γνωρίζει καλά, πως το φαγητό είναι σημαντικό γιατί φέρνει τον κόσμο κοντά. Του αφιερώνει χρόνο και προσπάθεια και αυτό το είναι που ίσως κάνει την κουζίνα της βαθιά νόστιμη. Τις ζύμες της τις φτιάxνει με χειροποίητο φυσικό προζύμι μακράς ωρίμανσης. Καβουρντίζει τα δικά της μπαχάρια. Διαλέγει ένα προς ένα τα υλικά. Τιμάει ντόπιους παραγωγούς. Τις χειροποίητες χούμους αλοιφές της, της φτιάχνει με αναποφλοίωτα αλεσμένα ρεβίθια, ελαιόλαδο και άλλα καλούδια στο πάντρεμα. Σερβίρει καθημερινά χειροπιαστό, νόστιμο, φαγητό του δρόμου, από το σπίτι. Φαγητό με χαρακτήρα που μιλάει στην ψυχή, που ακολουθεί την εποχικότητα και αξιοποιεί το terroir.

3-pitKm.jpg
Τα ανεπανάληπτα λαχματζούνια της με μοσχαρίσιο κιμά ή με μείγματα λαχανικών, ξηρών καρπών και χούμους

Τα τελευταία χρόνια, είχαμε την τύχη να την συναντήσουμε πολλές φορές στο ανατολίτικο, γουστόζικο μπιστρό που έστησε με την 5μελή οικογένεια της στο κέντρο της Αθήνας το 2014 και να γευτούμε αυτά τα ανεπανάληπτα λαχματζούνια της με μοσχαρίσιο κιμά ή με μείγματα λαχανικών, ξηρών καρπών και χούμους. Τα νόστιμα, ζεστά πεϊνιρλί, τις κυμπάρικες χορτοφαγικές της πίτες, τον ζωηρό ταμπουλέ της με πλιγούρι ζυμωμένο στο χέρι, τις σούπες ημέρας. Η αλήθεια είναι πως στην είδηση ότι η βραβευμένη με Fnl oικογένεια του Feyrouz, μετά από 9 χρόνια πορείας στην Αθήνα, αποφάσισε να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, πήραμε μεγάλη χαρά. Το νέο τους «σπίτι» βρίσκεται στη γωνία Μητροπόλεως 125 με Νικηφόρου Φωκά. Στο ερώτημα «γιατί, Θεσσαλονίκη;» η απάντηση έρχεται αβίαστα. «Η πολυσυλλεκτικότητα αυτής της πόλης, και οι γεύσεις που έχει φιλοξενήσει, αποτέλεσαν για εμάς ανοιχτές πόρτες για να υποδεχτούν, όσα το Feyrouz SKG έχει να προτείνει».

3.jpg
Λεβαντίνικα πεϊνιρλί

Στο αναλυτικό μενού στον τοίχο, ξετυλίγεται ένα χαρμάνι από artisanal street γεύσεις, γνώριμα παντρέματα και νέες προτάσεις. Φουρνίζουν καθημερινά, λαχματζούνια και Λεβαντίνικα πεϊνιρλί που γεμίζονται με αρμένικο μοσχαρίσιο σουτζούκι, μοσχαρίσιο παστουρμά, χοιρινό φιλεταρισμένο και κοτόπουλο κατσαρόλας κάρυ ή κόκορα κρασάτο. Χορτοφαγικές πίτες με διάφορες εκδοχές για γέμιση, όπως σούρκι, ναζίκ μπαιλντί, πράσο ρεζενέ. Σπέσιαλ της ημέρας, το διαχρονικό -πια-, ρύζι βοσπόρου με βουτυρωμένα ρεβίθια, ψιλοκομμένο στήθος και μπούτι κοτόπουλου κατσαρόλας με κάρυ και κανέλα. Ασύλληπτη νοστιμιά, σπιρτάδα, ισορροπία. Το πεντανόστιμο λαχματζούν «Ζάαταρ», το φτιάχνουν με λεπτή χειροποίητη ζύμη ολικής άλεσης. Την ψήνουν με manouche από μπαχαρικά, μυρωδικά και ξηρούς καρπούς. Στα δικά μας αγαπημένα «πιντέ» ή αλλιώς πεινιρλί, η Roostic εκδοχή με κόκορα κρασάτο και mozzarella. Μας πρότειναν να το συνοδεύσουμε με χειροποίητο tom sauer και καρύδι, και το αποτέλεσμα πράγματι τους δικαίωσε. Ιδιαίτερη νοστιμιά, είχε και η «Μπορντούρα» παντζαρόσουπα με τζίντζερ, ξινόµηλο και νεράντζι.

2-fUQk8.jpg
Kιουνεφές από φρέσκο κανταΐφι

Ο επίλογος γράφτηκε με ένα επικό γαλακτομπούρεκο με μυζήθρα Κρήτης και με έναν τραγανό, μπακλαβά με καβουρντισμένο φυστίκι Αιγίνης, εσπεριδοειδή και βελούδινο βούτυρο clarifié που φτιάχνουν με yufka -χειροποίητο φύλλο παραγωγής τους-, ενώ στην επόμενη απόβαση, αδημονούμε να δοκιμάσουμε τις αρωματικές, ανατολίτικες κρέμες της Ελένης και τον κιουνεφέ της από φρέσκο κανταΐφι. Πέρα από νόστιμο φαγητό, σερβίρουν φυσικά κρασιά Ελλήνων παραγωγών και τις δικές τους διαλεγμένες μπύρες.

Να τους επισκεφτείτε, αξίζει!

Ιnfo

Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 12, τηλ. 2310 251773

www.feyrouz.gr

Instagram: @feyrouz_skg

Facebook: Feyrouz SKG

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος