fbpixel

Search icon
Search
To σπίτι του Claude Monet στο Giverny, που είδαμε στο Emily in Paris, είναι ένα παραμυθένιο αριστούργημα
INTERIORS

To σπίτι του Claude Monet στο Giverny, που είδαμε στο Emily in Paris, είναι ένα παραμυθένιο αριστούργημα

Είναι γεμάτο άνθη και πολύχρωμες λεπτομέρειες


Ο σπουδαίος ιμπρεσιονιστής Claude Monet πέρασε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ζωγραφίζοντας τους υπέροχους κήπους του, και εκεί τον σκεφτόμαστε συνήθως - σε ένα καβαλέτο, κάτω από τον ήλιο. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι το σπίτι και το στούντιό του που βρισκόταν στην άκρη της μεγάλης ιδιοκτησίας του, όπου ζούσε και μερικές φορές εργαζόταν. Αφού έφτασε στο Giverny το 1883, σε ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό στη βόρεια Γαλλία 40 μίλια από το Παρίσι, ο Monet πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του σε αυτό το σπίτι. 

giverny-house-nAPxW.jpg


Το εξωτερικό είναι βαμμένο σε ένα χαρούμενο ροζ με σμαραγδένια πράσινα πορτοπαράθυρα και άλλα στοιχεία στη διακόσμηση (την ίδια απόχρωση με την εμβληματική γέφυρα στον ιαπωνικό κήπο του). Τα έντονα χρώματα δε σταματούν εκεί. Ενώ πολλά δωμάτια στο σπίτι του έχουν ζωηρά χρώματα, δύο από τα πιο φωτεινά είναι η κουζίνα και η τραπεζαρία.

maison-de-claude-monet-a-giverny-092-WeBNz.jpg


Σαν δεξιοτέχνης του χρώματος, ο Monet ήξερε πώς να συνδυάζει τέλεια τα μπλε-λευκά πλακάκια με χάλκινα δοχεία και σκεύη ώστε να κάνουν έντονη αντίθεση στην κουζίνα. Η διπλανή τραπεζαρία είναι εξίσου μπροστά στην παλέτα της. Οι φωτεινοί κίτρινοι τοίχοι και οι καρέκλες ήταν, ίσως αναπάντεχα, αρκετά χαρακτηριστικά για την εποχή. Σαν να μην έφτανε το χρώμα, ο Monet ολοκλήρωσε τον χώρο με ένα ερυθρόλευκο καρό πάτωμα. Ήταν εδώ που κρέμασε τη συλλογή του από ιαπωνικές ξυλομπογιές - μια σημαντική έμπνευση για τον καλλιτέχνη.

home2-6sawN.jpg


Φαίνεται ότι η μαεστρία του Monet στο φως και το χρώμα δεν περιοριζόταν στον καμβά, αλλά εμφανιζόταν ξεκάθαρα στην επιλογή του decor. «Το χρώμα είναι η εμμονή μου, η χαρά και το μαρτύριό μου», έλεγε ο ίδιος. Ήταν εδώ που ο Monet δημιούργησε έναν κόσμο που περιβάλλεται από χρώματα με μια παλέτα από νάρκισσους και τουλίπες. Είναι ένα σπίτι που ήταν γεμάτο αγάπη και μια περίπλοκη αντισυμβατική οικογένεια. Και εδώ ήταν που ο Μονέ δημιούργησε τους όμορφους κήπους του. Και το 1914, ενώ θρηνούσε τον θάνατο της γυναίκας του καθώς πλησίαζε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ζωγράφισε τα "Water Lilies" του.

home4-KCKkT.jpg


Με ζωηρά χρώματα τοίχων και πλακάκια, το φως κυλάει απαλά μέσα από τα παράθυρα ενισχύοντας τα λαμπερά χρώματα σε όλο το σπίτι. Ο Monet επέβλεπε ο ίδιος κάθε λεπτομέρεια της ανακαίνισης του σπιτιού και επέλεξε ακόμη και τα κινέζικα διακοσμητικά. Είναι γεμάτο με μπλε, φωτεινά κίτρινα και λευκές δαντελένιες κουρτίνες. Η κουζίνα και η τραπεζαρία ήταν η καρδιά του σπιτιού και της καθημερινής ζωής του Monet. Δεν τον ένοιαζε η μόδα, η οποία ήταν πολύ σκοτεινή και βαριά στη βικτωριανή εποχή, έτσι την έβαψε σε δύο τόνους του κίτρινου. Αυτό το ζωηρό χρώμα ενισχύει το μπλε των πιάτων που εμφανίζονται στους μπουφέδες.

home8-1qZJH.jpg


Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με ιαπωνικά χαρακτικά που επέλεξε ο Monet με έμπειρο μάτι. Για πενήντα χρόνια, συγκέντρωνε τις εκτυπώσεις των καλύτερων Ιάπωνων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα των Hokusai, Hiroshige και Utamaro. Η τραπεζαρία συνδέεται με την κουζίνα για ευκολότερη εξυπηρέτηση. Ο ίδιος ήθελε μια μπλε κουζίνα, ώστε οι καλεσμένοι να βλέπουν το σωστό χρώμα σε αρμονία με την κίτρινη τραπεζαρία όταν η πόρτα της κουζίνας ήταν ανοιχτή. Τα πατώματα ήταν ερυθρόλευκα και το οικογενειακό γεύμα σερβίρονταν κάθε μέρα στις 12:30 μ.μ. 

home6-t5dvg.jpg


Οι τοίχοι της κουζίνας είναι καλυμμένοι με πλακάκια της Ρουέν και χάλκινες γλάστρες. Η δροσιά του μπλε έρχεται σε αντίθεση με τη ζεστή λάμψη της εκτεταμένης συλλογής χαλκού. Μπορείτε να φέρετε λίγο Giverny στο σπίτι σας με τη δημοφιλές χρώμα, "Giverny" της Annie Sloan. Περιγράφεται ως «δροσερό, χαρούμενο, λαμπερό μπλε που ήταν δημοφιλές τον 20ό αιώνα».