fbpixel

Search icon
Search
Το Παρίσι «τυλίχτηκε» στις φλόγες: Ποιο είναι το κτίριο Syctom από το οποίο ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά;
ECO GLOW

Το Παρίσι «τυλίχτηκε» στις φλόγες: Ποιο είναι το κτίριο Syctom από το οποίο ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά;

Συναγερμός ήχησε χθες το απόγευμα, με έναν πυκνό καπνό να καλύπτει την Πόλη του Φωτός


Από χθες το απόγευμα όλα τα κοινωνικά δίκτυα μιλούν για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Παρίσι, προκαλώντας ανησυχίες και με τις εικόνες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν να σοκάρουν. Τι συνέβη, όμως, και ο πυκνός καπνός «σκέπασε» μεγάλο κομμάτι της Πόλης του Φωτός;

Η μεγάλη πυρκαγιά

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο κέντρο διαλογής απορριμμάτων Syctom στο 17ο διαμέρισμα το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Syctom, πρόκειται για τον κορυφαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη, επεξεργαζόμενο 2,3 εκατομμύρια τόνους δημοτικών απορριμμάτων από έξι εκατομμύρια κατοίκους σε όλη την περιοχή Île-de-France.

Δύο εναέριες πλατφόρμες εργασίας αναπτύχθηκαν, με την πυροσβεστική να προσπαθεί να περιορίσει την πυρκαγιά, με φόβους ότι οι ξύλινες δοκοί του σύγχρονου κτιρίου –που κατασκευάστηκε το 2019– θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

major-fire-currently-taking-place-985542087.webp
Φωτογραφία: Rex


Ένας οδηγός κατάφερε να καταγράψει δραματικές εικόνες από την ώρα που το κτίριο φλέγονταν, με τις φλόγες να «καταπίνουν» όλη την κατασκευή. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης κατά μήκος της λεωφόρου για να παρακολουθήσουν το τραγικό θέαμα, όπως ακριβώς ανέφερε η εφημερίδα Le Parisien.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παρισιού ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή και προειδοποίησε τους ντόπιους να «είναι προσεκτικοί» για τις ώρες που ακολούθησαν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημες πληροφορίες για την αιτία ή την έκταση των ζημιών.

Από την πλευρά του, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με το δημαρχείο του 17ου διαμερίσματος, αλλά η κατάσταση παρέμεινε για πολλές ώρες. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε όλη την πόλη έχουν αναρτήσει δραματικές εικόνες από το σύννεφο καπνού που υψώνεται στον ουρανό, μπερδεύοντάς το αρχικά με σύννεφα καταιγίδας.

Ποιο είναι το κτίριο Syctom και τι αλλαγές έφερε στην πόλη;

syctom-sorting-center-nanterre-building-f170522-g4.jpg
Φωτογραφία: Guillaume Guerin

Tο Syctom, που τυλίχθηκε στις φλόγες, άνοιξε τον Ιούνιο του 2019 και περιγράφεται ως ένας «υψηλής χωρητικότητας και αυτοματοποιημένος» χώρος, ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα από πάνω από 900.000 κατοίκους.

Άνοιξε τις πόρτες του ως ένα σύμβολο της μετάβασης του Παρισιού σε μια πιο «πράσινη» και βιώσιμη πόλη. Ωστόσο, το γεγονός ότι σημειώθηκε μια τέτοια σοβαρή πυρκαγιά σε ένα τέτοιο σύγχρονο κτίριο θέτει σε αμφισβήτηση την αντοχή και την ασφάλεια αυτών των νέων υποδομών σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων ή απροβλέπτων περιστατικών.

Έως τώρα γνωρίζαμε πως χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα συστήματα που επιτρέπουν τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών με υψηλή ακρίβεια, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές CO₂ και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που το υπέγραψε σχεδιαστικά

syctom-5000.jpg
Φωτογραφία: Jgp

Πίσω από αυτό το κτίριο βρίσκεται το αρχιτεκτονικό γραφείο Ateliers Monique Labbé, που ιδρύθηκε το 1978 από την αρχιτέκτονα Monique Labbé. Βρίσκεται στο Ivry-sur-Seine, κοντά στο Παρίσι, και ειδικεύεται στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, την βιοκατασκευαστική και την αστική μελέτη. 

Η Monique Labbé έχει αναπτύξει μια μοναδική προσέγγιση που συνδυάζει την αρχιτεκτονική με το τοπίο και το αστικό ή φυσικό περιβάλλον. Το γραφείο της έχει ασχοληθεί με έργα που περιλαμβάνουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά κτίρια, εμπορικά ακίνητα και πολιτιστικές υποδομές, πάντα με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση στο περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υπογειοποίηση και την αξιοποίηση του υπόγειου χώρου, με στόχο τη βελτίωση της οικολογικής αποτύπωσης των αστικών περιοχών. Η Monique Labbé έχει ηγηθεί ερευνών σχετικά με τις δυνατότητες του υπόγειου χώρου στις αστικές μεταμορφώσεις, μέσω του Προγράμματος Εθνικής Έρευνας "Ville 10D - Villes d’idées". ​

Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει είναι και το Syctom, η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας του οποίου, αλλά και η έρευνα για τις αιτίες της φωτιάς θα καθορίσουν πώς θα προχωρήσει το έργο και ποια μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν για το μέλλον.

Κεντρική φωτογραφία: AFP