fbpixel

Search icon
Search
Το μυθικό εξοχικό σπίτι του William Blake στο Sussex θα μετατραπεί σε μουσείο
ARTS & CULTURE

Το μυθικό εξοχικό σπίτι του William Blake στο Sussex θα μετατραπεί σε μουσείο

Το σπίτι στο Δυτικό Sussex ήταν το μέρος όπου ο ζωγράφος και λογοτέχνης έγραψε την «Ιερουσαλήμ»


Ένα παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι στην Αγγλία που κάποτε κατοικούνταν από τον ποιητή και ζωγράφο του 18ου αιώνα William Blake θα αποκατασταθεί και θα μετατραπεί σε μουσείο. Το σπίτι, όπου, το 1804, ο Blake έγραψε το προφητικό του βιβλίο «Ιερουσαλήμ» είχε παραμεληθεί για δεκαετίες και βρίσκεται σε κατάσταση ερήμωσης. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι το σπίτι, στο Δυτικό Σάσεξ της νότιας Αγγλίας, θα προστατευθεί χάρη στις κοινές προσπάθειες τριών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το Foulerton Charitable Trust, το Foyle Foundation και το World Monuments Fund Britain, το οποίο έχει διαθέσει £ 55.000 ($ 72.000).

d.png
Πορτρέτο του William Blake από τον Thomas Phillips (1807)


Πριν ανοίξει το εξοχικό σπίτι για το κοινό, η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Μια προτεραιότητα είναι η οροφή, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το κόστος αντικατάστασης των σάπιων ξύλινων δοκών και της αχυροσκεπής εκτιμάται σε 175.000 λίρες (229.300 δολάρια), σύμφωνα με τον Doug Nicholls, πρόεδρο του Blake Cottage Trust, ο οποίος αγόρασε το σπίτι το 2015 και έκτοτε αγωνίζεται για τη διατήρησή του.

Περαιτέρω προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων θα επιδιώξουν να μετατρέψουν το πρόσφατα ανακαινισμένο εξοχικό σπίτι σε μουσείο μέχρι το 2027, τιμώντας τα 200 χρόνια από το θάνατο του Blake το 1827. Αυτό θα περιλαμβάνει την αναδημιουργία του σπιτιού όπως ήταν τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων σκηνικών όπως ένα αντίγραφο της εκτυπωτικής μηχανής του συγγραφέα. Πιθανές ψηφιακές καινοτομίες περιλαμβάνουν ολογράμματα του Blake και της συζύγου του Catherine, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το εναπομείναν εξοχικό του σπίτι στο Felpham και να το μετατρέψουμε σε ένα εμπνευσμένο κέντρο που γιορτάζει όλες τις μορφές τέχνης και τις σκέψεις του και ενθαρρύνει τους μαθητές και τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν περισσότερα κίνητρα. Θέλουμε το εξοχικό αυτό σπίτι να σημαίνει κάτι ισχυρό για όλο το φάσμα (των επισκεπτών) - από μαθητές δημοτικού σχολείου έως αναγνωρισμένους διεθνείς καλλιτέχνες και λογοτεχνικές προσωπικότητες», αναφέρει ο Nicholls στην Art Newspaper.

blakescottage2021.webp


Ο Blake δεν αναγνωρίστηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αλλά μετά το θάνατό του το 1827, το μοναδικό του στυλ, που χαρακτηρίζεται από ζωντανές εικόνες, έγινε ακρογωνιαίος λίθος της ρομαντικής λογοτεχνίας. Είναι ίσως περισσότερο γνωστός για την ποιητική του συλλογή» Songs of Innocence and of Experience». Στην πραγματικότητα, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ένα σπάνιο αντίγραφο της συλλογής που ο Blake εικονογράφησε και τύπωσε με τη σύζυγό του, Catherine Boucher, πωλήθηκε για το ρεκόρ των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο William Blake έζησε στο εξοχικό σπίτι για τρία χρόνια με την Catherine, κατά τη διάρκεια των οποίων έγραψε το ποίημα «And did those feet in ancient time», ως πρόλογο στο έπος του «Milton: A Poem in Two Books». Ο ύμνος που βασίζεται σε αυτό το ποίημα, «Ιερουσαλήμ», με μουσική γραμμένη από τον Sir Hubert Parry το 1916, μερικές φορές αποκαλείται ο «ανεπίσημος» εθνικός ύμνος της Αγγλίας. Η Αγγλία δεν έχει επίσημο εθνικό ύμνο, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν η Αγγλία αγωνίζεται στο διεθνές ποδόσφαιρο, χρησιμοποιείται ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας "God Save the King".

7356-1.webp


Άλλοι Άγγλοι συγγραφείς των οποίων τα σπίτια έχουν γίνει δημόσια μουσεία περιλαμβάνουν την Jane Austen, τον William Shakespeare, τον William Wordsworth και τις αδελφές Brontë. Το 2014, το στούντιο του Blake αναδημιουργήθηκε στο Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη.