fbpixel

Search icon
Search
Μια υπερσύγχρονη κατοικία στο Somerset της Αγγλίας, ωδή στον eco-friendly σχεδιασμό
INTERIORS

Μια υπερσύγχρονη κατοικία στο Somerset της Αγγλίας, ωδή στον eco-friendly σχεδιασμό

Αναδεικνύει, παράλληλα, την αγάπη των ιδιοκτητών της για την τέχνη


Η καλλιτέχνης κλωστοϋφαντουργίας Alice Kettle και ο σύζυγός της Orlando Goodden, ήθελαν να δημιουργήσουν έναν νέο χώρο όπου θα μπορούσαν να συνδυάσουν την τέχνη και τις συλλογές τους, σε ένα περιβάλλον όπου θα περνούσαν ευχάριστα και ξέγνοιαστα την καθημερινότητά τους. Το πρόβλημα ήταν η απειρία τους, το περιορισμένο budget και η πρόθεση του Orlando να αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

230807hghahahouse018bitsrgb-production-digital.webp


Ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2021, το νεόδμητο κτίριο υψώνεται από τα χωράφια στους πρόποδες του Mendips στο Somerset, περιτριγυρισμένο από σβώλους αυτοφυών λουλουδιών που διαψεύδουν τη σύγχρονη κατάστασή του. Ο Orlando ήταν αυτός που βρήκε το οικόπεδο. «Θέλαμε ένα μέρος με ιδιωτικότητα, αλλά όχι πολύ απομακρυσμένο», λέει η Alice. 

230807hghahahouse078bitsrgb-production-digital.webp


Δύο μίλια από το Frome, αρχικά ήταν η θέση ενός μικρού bungalow στον πρώην κήπο ενός γεωργιανού πρεσβυτερίου. Έχει θέα προς το Westbury White Horse, που απαθανατίστηκε σε καμβά από τον Eric Ravilious, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα του Orlando, του μοντερνιστή σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Robert Goodden. Ο Orlando συλλέγει γυαλικά που σχεδίασε ο πατέρας του, καθώς και πορσελάνες του Ravilious. 

230807hghahahouse058bitsrgb-production-digital.webp


Το ζευγάρι έψαξε για τοπικούς αρχιτέκτονες και τελικά επέλεξε τον Klas Hyllén. «Είχαμε τα περισσότερα κοινά μαζί του από αισθητικής άποψης, οπότε ήταν εξίσου συναρπαστικό για όλους μας», θυμάται ο Orlando. «Στο σπίτι, θέλαμε ευελιξία», προσθέτει η Alice, εξηγώντας ότι επιθυμούσαν να φιλοξενούν περιστασιακές εκδηλώσεις ή εκθέσεις. «Αλλά δεν θέλαμε πολλά υπνοδωμάτια που, τις περισσότερες φορές, δεν θα χρησιμοποιούνταν».

230807-hg-haha-house-02-web.webp


Ήταν ιδέα του Klas να χτίσουν το σπίτι με τρόπο που να επεκτείνεται στα όρια του οικοπέδου. Αυτή η προσέγγιση σήμαινε ότι το bungalow στη μέση του οικοπέδου μπορούσε αρχικά να παραμείνει, επιτρέποντας στο ζευγάρι να ζήσει εκεί. Οι εργασίες ξεκίνησαν γύρω από αυτό, πριν τελικά κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από έναν κήπο με χαλίκι.

230807hghahahouse098bitsrgb-production-digital.webp


«Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με τις επιλογές που κάνετε», λέει ο Klas. «Είναι απλό να χτίσετε ένα σπίτι που έχει καλές επιδόσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση - αλλά έχει να κάνει και με τα υλικά». Στο εσωτερικό της κατοικίας, η ανοιχτή διαρρύθμιση εξασφαλίζει θέα μέσα από τα δωμάτια, ενώ τα συρόμενα πάνελ παρέχουν ελαστικότητα του χώρου. Κάθε υλικό που επιλέχθηκε για την κατασκευή της έχει να κάνει με το πόσο φιλικό είναι προς το περιβάλλον και πόση ενέργεια καταναλώνει. Δεδομένης αυτής της φιλοσοφίας αλλά και του low budget, πολλά από τα έπιπλα και τα extras στη διακόσμηση είναι μεταχειρισμένα.

230807hghahahouse0168bitsrgb-production-digital.webp


Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τίποτα εδώ δε φαίνεται αταίριαστο και υπάρχει μια γαλήνια αίσθηση στα δωμάτια. Ο Klas, ο οποίος αρχικά προσπάθησε να πείσει τον Orlando να μην αναλάβει τη διαχείριση του έργου -«μέρος του ρόλου ενός αρχιτέκτονα είναι να διαχειρίζεται τον κίνδυνο», εξηγεί- είναι γεμάτος θαυμασμό για «την απίστευτα υψηλή ποιότητα και την ακεραιότητα της κατασκευής που έχει επιτευχθεί». 

230807hghahahouse0238bitsrgb-production-digital.webp


Το έργο είναι η απόδειξη ότι μια προοδευτική αυτοκατασκευή δεν οδηγεί πάντα σε μια αποτυχία - αντίθετα, πρόκειται για μια εμπνευσμένη ιστορία επιβραβευμένης φιλοδοξίας. «Μας αρέσει τόσο πολύ, που δε θέλουμε ποτέ να πάμε πουθενά αλλού», ολοκληρώνει η Alice.

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Michael Sinclair