fbpixel

Search icon
Search
To μήνυμα του Volodymyr Zelensky κι η συγκίνηση για την Ουκρανία στα φετινά Grammys
PEOPLE & MOMENTS

To μήνυμα του Volodymyr Zelensky κι η συγκίνηση για την Ουκρανία στα φετινά Grammys

Ο Ουκρανός πρόεδρος τοποθετήθηκε -ξανά- δημόσια


Η Ουκρανία συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη, την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια, ανυπολόγιστη καταστροφή και καθημερικά, εκατοντάδες άνθρωποι, Ουκρανοί και Ρώσοι, χάνουν τη ζωή τους σε έναν πόλεμο δίχως τέλος. Σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι μαύρες εικόνες, που κόβουν την ανάσα, οι εικόνες από την Μπούσα, που βρίσκεται λίγο έξω από το Κίεβο. 

Εκεί, δόθηκαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες κι οι εικόνες που αντίκρισαν τα πρώτα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά κι οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν σε αυτήν, ήταν κάτι παραπάνω από ανατριχιαστικές. Λίγο αργότερα, το βράδυ της Κυριακής, ο Volodymyr Zelensky μίλησε στα Grammys μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Πόνος και θάνατος από τη μία, λάμψη από την άλλη και στη μέση, ένας Πρόεδρος που προσπαθεί να στείλει και πάλι τα δικά του μηνύματα.

Η παρουσία του Ουκρανού Προέδρου στα βραβεία!

Βραδιά γεμάτη στιγμές και πρωταγωνιστές

1.webp

Η 64η απονομή των Grammys, που πραγματοποιήθηκε στο MGM Grand Garden Arena του Las Vegas, στέφθηκε -ομολογουμένως- με απόλυτη επιτυχία. Οι πιο γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» στο κόκκινο χαλί, ενώ οικοδεσπότης ήταν -για μία ακόμη φορά- ο Trevor Noa. Η βραδιά των σημαντικότερων μουσικών βραβείων, είχε αρκετή λάμψη, αλλά και πρόσωπα που ξεχώρισαν. Όπως η πρωτοεμφανιζόμενη, Olivia Rodrigo, που κέρδισε τρία Grammy, μεταξύ των οποίων εκείνο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη, η Billie Eilish που μαγνήτισε -ξανά- τα βλέμματα, αλλά κι ο Jon Batiste, που παρέλαβε πέντε βραβεία από τα έντεκα που συνολικά διεκδίκησε, σε μία ιδιαίτερη για τον ίδιο στιγμή, ενώ οι Silk Sonic πήραν μεταξύ άλλων το Grammy για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς, για το «Leave the door open». Στο fashion κομμάτι της τελετής, είδαμε γυναίκες που πειραματίστηκαν και μας χάρισαν εμφανίσεις που αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλες μας τόσο για την άνοιξη, όσο και για το καλοκαίρι.

Η minimal εμφάνιση της Hailey Bieber, με το λευκό, strapless φόρεμα του Yves Saint Laurent, λίγες μόνο ημέρες μετά την είσοδό της στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού, εξαιτίας ενός θρόμβου που σχηματίστηκε στον εγκέφαλό της, ήταν μία από τις κορυφαίες της βραδιάς. Αντίστοιχα, η Lily Aldridge ξεχώρισε με το διαχρονικό, natural look που επιλέγει συνήθης, ενώ η Dua Lipa μας χάρισε μία ακόμη μοναδική εικόνα, επιλέγοντας ένα ιδιαίτερο outfit, που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο. Οι πασίγνωστες celebrities που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, κέρδισαν τις εντυπώσεις, αλλά ο άνθρωπος που κατάφερε να κλέψει την παράσταση, ήταν ο Volodymyr Zelensky. Ο Ουκρανός Πρόεδρος παρενέβη στη βραδιά, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και συγκίνησε όλους όσους παρεβρέθηκαν στο MGM Grand Garden Arena, αλλά κι όλους αυτούς που παρακολούθησαν την τελετή μέσα από το CBS, που κάλυψε ζωντανά όλα όσα έγιναν.

Ο συγκινητικός, Volodymyr Zelensky 

H Oυκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Vladimir Putin να μην αλλάζει στάση -για την ώρα- και να συνεχίζει τις σκληρές επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις της. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός Πρόεδρος, τοποθετείται συνεχώς είτε μέσα από τα social media, είτε μέσα από συνεντεύξεις του και μιλάει ανοικτά για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Αυτή τη φορά, ο συγκινητικός του λόγος στη διάρκεια των Grammys, έκανε το γύρο του κόσμου και τα λόγια του, αποτελούν μέχρι και σήμερα θέμα συζήτησης σε όλες τις χώρες. Οι διοργανωτές της βραδιάς, είχαν φροντίσει να παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα για την Ουκρανία, το Stand Up For Ukraine του Global Citizen κι εκεί ήταν, που προβλήθηκε και το video του Volodymyr Zelensky.

«Ο πόλεμος. Τι είναι περισσότερο αντίθετο από τη μουσική; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των σκοτωμένων ανθρώπων. Τα παιδιά μας σχεδιάζουν ρουκέτες, όχι αστέρια. Πάνω από 400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 153 παιδιά έχουν πεθάνει και δε θα τα δούμε ποτέ να ζωγραφίζουν. Οι γονείς μας είναι χαρούμενοι που ξυπνούν το πρωί στα καταφύγια, αλλά ζωντανοί. Οι αγαπημένοι μας δεν ξέρουν αν θα συναντηθούμε ξανά. Ο πόλεμος δεν μας αφήνει να επιλέξουμε ποιος επιβιώνει και ποιος θα παραμείνει σε αιώνια σιωπή», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Οι μουσικοί μας φορούν στρατιωτικά αντί για σμόκιν. Τραγουδούν στους τραυματισμένους στα νοσοκομεία. Ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική θα τα καταφέρει όπως και να έχει. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας. Για να ζήσουμε. Για να αγαπήσουμε. Για να ακουστούμε. Στη γη μας, πολεμάμε τη Ρωσία που φέρνει φοβερή ησυχία με τις βόμβες της. Γεμίστε την ησυχία με τη μουσική σας. Γεμίστε την σήμερα. Πείτε την ιστορία μας. Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα social media και στην τηλεόραση. Αλλά όχι ησυχία». Μετά την προβολή του συγκεκριμένου video, ο John Legend ερμήνευσε το κομμάτι «Free» μαζί με τις Ουκρανές τραγουδίστριες Siuzanna Iglidan και Mika Newton και την ποιήτρια Lyuba Yakimchuk, σε μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή, έντονα φορτισμένη. 

grammys-ukraine.jpg

Η φρίκη στην Μπούσα κι ο ατελείωτος πόνος

Ο Volodymyr Zelensky έστειλε τα δικά του μηνύματα, στο πλαίσιο της λαμπερής βραδιάς των Grammys, ωστόσο, στην πατρίδα του, την Ουκρανία, τα πράγματα μέρα με τη μέρα μοιάζουν χειρότερα. Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες προκαλούν φρίκη, συγκλονίζουν κι είναι ενδεικτικές της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της χώρας κι όλοι όσοι βρίσκονται εκεί. Η Μπούσα, δέχθηκε τεράστια χτυπήματα, με τα ουκρανικά στρατεύματα να αντικρίζουν εικόνες που παραπέμπουν σε κάποια ταινία τρόμου. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 330 με 340 πτώματα, με τις έρευνες στην περιοχή να συνεχίζονται κι όλα δείχνουν, ότι το μαύρο αυτό νούμερο θα μεγαλώσει δραματικά. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν κι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, με τις προσφυγικές ροές να συνεχίζονται, την ώρα που ο Ουκρανός Πρόεδρος συνεχίζει τις τοποθετήσεις του.

Πρόσφατα, η Amy Schumer, μιλώντας με φόντο τα Oscars, ανέφερε πως θα ήταν πολύ καλό να συμμετέχει κι ο Zelensky στη βραδιά, είτε ζωντανά, είτε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος κι από την πρώτη στιγμή, υπήρξαν πολλές, διαφορετικές αντιδράσεις. «Πραγματικά ήθελα να βρω έναν τρόπο να έχω τον Zelensky ή να φτιάξω ένα βίντεο ή κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τόσα πολλά μάτια στα Οscar. Δε φοβάμαι να πάω εκεί, αλλά δεν είμαι εγώ που κάνω την παραγωγή», ανέφερε μεταξύ άλλων η μία από τις παρουσιάστριες των βραβείων και μπορεί τελικά να μην έγινε πραγματικότητα αυτό που ζήτησε, ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στα Grammys. Και σε αυτή την περίπτωση -πάντως- τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Απάντηση για το αν είχε ουσία αυτή η παρέμβαση του Zelensky δεν μπορεί να δοθεί, αλλά είναι σίγουρο πως τα λόγια κι οι ευχές δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που βιώνουν αυτοί τη στιγμή οι Ουκρανοί πολίτες...