Ένα από τα πιο παλιά και πιο σημαντικά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Χανίων απέκτησε ξανά ζωή με μια καινούρια ιδιότητα. H βιβλιοθήκη του Αντώνη Μάλμου μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο και είναι έτοιμο να προσφέρει φιλοξενία υψηλών απαιτήσεων σε έναν χώρο που συνδυάζει ιδιαίτερο στυλ και εντυπωσιακές επιρροές από το παρελθόν καθώς και από το σύγχρονο design.
Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού βασίστηκε στην πολυπολιτισμική ιστορία του κτιρίου αλλά και του ίδιου του Α. Μάλμου. Με επιρροές από το English eclectic style και την ενετική αρχιτεκτονική, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν κλασσικό, διαχρονικό και οικείο εσωτερικό χώρο. Απομακρυνθήκαμε από τις σημερινές διακοσμητικές τάσεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να είναι αντίστοιχος της κληρονομιάς του κτηρίου και παράλληλα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις.
Στον χώρο της reception συναντάμε στους τοίχους καμπύλες που προκύπτουν από τα γραφικά του λογότυπου αλλά και από το σχήμα της ενετικής καμάρας. Τα σχήματα αυτά βρίσκονται σε μια παράθεση ώστε άλλοτε να δημιουργούν ανοίγματα σε λειτουργικούς χώρους και άλλοτε απλές εσοχές για φωτισμό. Η φιλοσοφία της καμάρας έχει περάσει σχεδόν στο σύνολο του σχεδιασμού, στα φωτιστικά και στα έπιπλα. Βελούδινα καθίσματα, φυτά και ατμοσφαιρικός φωτισμός δημιουργούν μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα που γοητεύει του επισκέπτες σε ένα θερμό καλωσόρισμα.
Το κλιμακοστάσιο επανασχεδιάστηκε στα χνάρια της αρχικής ξύλινης σκάλας και με αντίστοιχες γραμμές και κάθετους φωτισμούς τονίστηκε το καμπυλωτό της σχήμα με σκοπό να δημιουργηθεί μια ζωντανή παλμική αίσθηση καθώς ανεβαίνουμε προς την reception.
Ένας έξυπνος σχεδιασμός στην κυκλοφορία των δωματίων και των μπάνιων
σε συνδυασμό με μια ιστορικού ύφους παλέτα χρωμάτων και υλικών δίνουν
στο ξενοδοχείο την ευελιξία που χρειάζεται για να προσεγγίσει ένα ευρύ
κοινό. Κάθε δωμάτιο έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη φιλοσοφία που να
εναρμονίζεται με τα υπάρχοντα ανοίγματα του κτηρίου αλλά και του
φωτισμού που αυτά έχουν ανάλογα με την κίνηση του ήλιου. Στα πιο φωτεινά
και μεγάλα δωμάτια έχει επιλεγεί μια πιο σκούρα παλέτα χρωμάτων και
υλικών και αντίστοιχα στα πιο μικρά, ουδέτερα χρώματα με ελάχιστα έντονα
στοιχεία. Οι απαλές εναλλαγές στους χρωματισμούς των δωματίων
τονίζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το μαύρο σοβατεπί και μαύρες
λεπτομέρειές σε πρίζες και φωτιστικά. Όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου
φιλοξενούν μια design συλλογή επίπλων που σχεδιάστηκαν από το μελετητικό γραφείο ειδικά για το Malmos Historic Hotel, καθώς και επιλεγμένα επώνυμα
έπιπλα και φωτιστικά.
Η αρχιτέκτονας Νίκη Αινατζή και ο interior designer Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης
μετέτρεψαν την πρώην Μάλμειο Βιβλιοθήκη, ένα θρυλικό κτίριο ιστορίας 5
αιώνων στη καρδιά της παλιάς πόλης Χανίων στη Κρήτη, στο Malmo Historic
Hotel, έναν προορισμό που ξεπερνά τη συμβατική εμπειρία διαμονής
αποτελώντας ωδή στην εκπαίδευση, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Έχοντας επιβιώσει για περισσότερο από πέντε αιώνες, το εν λόγω κτίριο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας. Μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής και κρητικής ιστορίας έχουν υπάρξει μέσα σε αυτό το κτίριο, για να μείνουν, να εργαστούν ή να το επισκεφθούν. Το Malmo Historic Hotel βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, στην ενετική περιοχή Ponte dei Viari. Το ξενοδοχείο πιθανότατα αποτελούσε μέρος του λατινικού μοναστηριού «Santa Maria della Misericordia» του Τάγματος των Αυγουστίνων, το οποίο χτίστηκε γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα. Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1645, το κτίριο μετατράπηκε σε αρχοντικό και παρέμεινε ως τέτοιο μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, όταν μια ακόμη ιδιότητα ήρθε να προστεθεί στην ιστορία του, αφού μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη. Από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε με αυτήν την ιδιότητα, και έγινε γνωστό στους ντόπιους ως «Μάλμειος
Βιβλιοθήκη», που ιδρύθηκε από τον Αντόνιο Μάλμο, έναν άνθρωπο με βαθιά αγάπη για τα βιβλία και τις τέχνες. Το 2007 μια πυρκαγιά κατέστρεψε το ξύλινο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά ο κύριος σκελετός διασώθηκε χωρίς σημαντικές ζημιές. Το 2019 ξεκίνησε η διαδικασία αποκατάστασης, που οδήγησε στο οικοδόμημα του σήμερα.
Το κτίριο του Malmo Historic Hotel αποτελεί ένα τοπόσημο για την πόλη των Χανίων και φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους επισκέπτες του, με την υψηλών προδιαγραφών ανακαίνισή του, που κατάφερε να διατηρήσει την ιστορική του αξία και να αναδείξει την ταυτότητά του ως πολιτιστικού παλίμψηστου. Έτσι, ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο συμπυκνώνεται σε μια σειρά από επτά σουίτες, καθεμία από τις οποίες έχει πάρει το όνομά της από ιστορικά μνημεία και ορόσημα της πόλης καθώς και την ιστορία του ίδιου του κτιρίου. Η παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστή αρχιτεκτονική του κτιρίου ξεχωρίζει στην Χατζημιχάλη Νταλιάνη ένα από τα πιο ζωντανά σοκάκια της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, η καμάρα που συνδέει τα δύο μέρη του κτιρίου, και η οποία φιλοξενεί ένα από τα δωμάτια, είναι ένα ισχυρό αρχιτεκτονικό στοιχείο που συμβάλλει ενεργά στην παραδοσιακή ατμόσφαιρα του δρόμου. Η εν λόγω καμάρα, μαζί με πολλές άλλες που στολίζουν το εσωτερικό του κτιρίου, είναι μια καθοριστική πτυχή της τοπικής βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που αποτέλεσε έμπνευση κατά την αποκατάσταση, καθώς και κατά την εσωτερική διακόσμηση για να δημιουργήσει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του κτιρίου.
Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!
Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκη Αινατζή
Interior design: Ιωσήφ Βασιλοδημητράκης
Φωτογραφία: Γιώργος Αναστασάκης