fbpixel

Search icon
Search
Το καλύτερο eye makeup για κάθε ένα από τα 8 βασικά σχήματα ματιών
MAKE UP

Το καλύτερο eye makeup για κάθε ένα από τα 8 βασικά σχήματα ματιών

Κατανοήσετε το σχήμα των ματιών σας και εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ιδιότητές του


Τα ανθρώπινα μάτια διαθέτουν τόσο πολλά σχήματα και μεγέθη, το καθένα με τη δική του μοναδική ομορφιά. Ωστόσο, ως συντάκτρια ομορφιάς, συχνά με ρωτούν: "Ποιο μακιγιάζ ματιών ταιριάζει στο σχήμα των ματιών μου;". Έχοντας μελετήσει το ζήτημα για αρκετό καιρό, αυτό στο οποίο κατέληξα είναι ότι το σημαντικότερο είναι να καταλάβετε το δικό σας σχήμα ματιών και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ιδιότητές του. Έτσι, αναζήτησα τα eye makeup που ταιριάζουν σε κάθε σχήμα ματιών εκεί έξω.

Πρώτα απ' όλα: Είναι καλό να αναγνωρίσετε το δικό σας μοναδικό σχήμα ματιών, αν δεν ξέρετε ήδη τι είδους έχετε. Το να το μάθετε πρώτα αυτό σας επιτρέπει να τα αναδείξετε σε όλο τους το μεγαλείο με το μακιγιάζ ματιών. Φυσικά, το σχήμα των ματιών του καθενός είναι μοναδικό, αλλά οι περισσότεροι εμπίπτουν σε 8 βασικά σχήματα ματιών: μάτια με "κουκούλα", στρογγυλά μάτια, αμυγδαλωτά μάτια, μονόφθαλμα μάτια, ανασηκωμένα μάτια, κατεβασμένα μάτια, κλειστά μάτια και πλατιά μάτια.

Αναγνωρίστε, λοιπόν, το δικό σας σχήμα ματιών και έπειτα επιλέξτε ένα από τα παρακάτω eye makeup looks για να το αναδείξετε!

1. Μάτια με "κουκούλα"

5eafd4a6ab28b3200c66bf9a76945627.jpg
  • Τι είναι το σχήμα του ματιού με κουκούλα; Αν έχετε μάτια με κουκούλα όπως η Blake Lively, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι το άνω βλέφαρο είναι λιγότερο ορατό, ιδίως όταν κοιτάτε ευθεία μπροστά στον καθρέφτη. Έχετε κάνει ποτέ τη σκιά των ματιών σας και μόλις ανοίξετε τα μάτια σας δεν την βλέπετε πια; Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε κουκουλωμένα μάτια. Αυτό συμβαίνει όταν έχετε μια επιπλέον πτυχή του δέρματος που καλύπτει το κέντρο του άνω βλεφάρου. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το eyeliner ενός eyeliner wing φαίνεται πολύ "βαρύ". 
  • Ποιο μακιγιάζ ματιών ταιριάζει στα μάτια με κουκούλα; Η προετοιμασία και το "κλείδωμα" με πούδρα είναι το κλειδί για να διατηρηθεί το μακιγιάζ στη θέση του, καθώς τα μάτια με κουκούλα τείνουν να λερώνονται. Όταν εφαρμόζετε το μακιγιάζ των ματιών, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά για να βρείτε τη φυσική πτυχή. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη σκιά ελαφρώς πάνω από την πτυχή, ώστε να μη χάνεται το χρώμα. Εφαρμόστε τη σκιά στις κάτω βλεφαρίδες καθώς και στις πάνω για να διατηρήσετε την ισορροπία.

2. Μονόφθαλμα μάτια 

b844a115d7719801aca93550cf5cf4df.jpg
  • Περί τίνος πρόκειται αυτό το σχήμα; Τα μονόφθαλμα μάτια δεν έχουν πτυχή, οπότε υπάρχει μια ομαλή μετάβαση κατευθείαν μέχρι το κόκαλο του φρυδιού. Αν έχετε μονόφθαλμα μάτια, όπως η Sandra Oh, δεν θα έχετε ορατή πτυχή ή "διπλό βλέφαρο.
  • Ποιο μακιγιάζ ματιών ταιριάζει στα μονόφθαλμα μάτια; Ένα "μάτι-προβολέας" είναι ιδανικό για να τονίσετε το σχήμα των ματιών σας. Επικεντρώστε το βάθος στις εσωτερικές και εξωτερικές γωνίες του ματιού σας, αφήνοντας το κέντρο ελεύθερο για λάμψη, η οποία θα κάνει τα μάτια σας να ξεχωρίζουν! Περάστε απαλά το μια σκιά με λάμψη στο κέντρο του βλεφάρου για ένα εντυπωσιακό βλέμμα.

3. Αμυγδαλωτά μάτια

2d1bfde195b8952372635ea66e08fbae.jpg
  • Tι είναι τα αμυγδαλωτά μάτια; Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα αμυγδαλωτά μάτια μοιάζουν με το σχήμα του ωοειδούς ξηρού καρπού. Η Zoë Kravitz είναι ένα παράδειγμα ατόμου με αμυγδαλωτά μάτια. Τα αμυγδαλωτά μάτια τείνουν να έχουν οβάλ σχήμα με τις εξωτερικές γωνίες να είναι ελαφρώς ανασηκωμένες -όπως ένα αμύγδαλο.
  • Ποιο μακιγιάζ ματιών ταιριάζει στα αμυγδαλωτά μάτια; Τα αμυγδαλωτά μάτια μπορούν να υποστηρίξουν σχεδόν κάθε είδους μακιγιάζ ματιών. Μπορείτε να τα τονίσετε κάνοντας ένα μαλακό wing liner, ένα από τα πιο συμπληρωματικά σχήματα για τα αμυγδαλωτά μάτια. Εφαρμόστε το eye liner μόνο στην πάνω γραμμή των βλεφαρίδων σας, καθώς αυτό θα δώσει επιπλέον διάσταση και σχήμα και θα βοηθήσει να επιμηκύνετε τα μάτια για ένα πιο αιλουροειδές βλέμμα. 

4. Στρογγυλά μάτια

b3c579a6ea6ac474a75fa2359cccb70d.jpg
  • Τι είναι τα στρογγυλά μάτια; Τα στρογγυλά μάτια τείνουν να είναι ίσα σε πλάτος και ύψος, οπότε έχετε πολύ χώρο για να δημιουργήσετε όμορφα looks χωρίς να φαίνονται υπερβολικά. Η Jenna Ortega και η Elizabeth Olsen έχουν αυτό το στρογγυλό σχήμα ματιών.
  • Ποιο eye makeup ταιριάζει στα στρογγυλά μάτια; Ενισχύστε τις εξωτερικές γωνίες των στρογγυλών ματιών για να δώσετε λίγη περισσότερη ισορροπία στο σχήμα. Κρατήστε τα χρώματα των σκιών ουδέτερα στο βλέφαρο και προσθέστε σταδιακά πιο σκούρες αποχρώσεις προς την εξωτερική γωνία. Η εξωτερική σκίαση θα πρέπει να μοιάζει σχεδόν με ένα πλάγιο "V" με το σημείο να γέρνει ελαφρώς προς τα πάνω, προς τον κρόταφό σας. Ένα smokey liner συμπληρώνει επίσης πραγματικά τα στρογγυλά μάτια, καθώς επιμηκύνει το σχήμα των ματιών χωρίς να αναιρεί το φυσικό σχήμα. Για επιπλέον ανύψωση, βεβαιωθείτε ότι το liner κατευθύνεται προς τα πάνω στο τέλος.

5. Μάτια με ανοδική τάση

1039dcc331c8c57974bcef0c4648d625.jpg
  • Σε τι αναφέρεται αυτό το σχήμα; Τα μάτια με ανοδική τάση ή αλλιώς "αναποδογυρισμένα" μάτια διαφέρουν ελαφρώς από τα κλασικά αμυγδαλωτά μάτια επειδή οι εξωτερικές γωνίες των ματιών δείχνουν προς τα πάνω και η κάτω γραμμή των βλεφαρίδων φαίνεται μακρύτερη από την πάνω γραμμή των βλεφαρίδων. Αυτό το σχήμα σας δίνει ένα φυσικό σχήμα ματιών γάτας.
  • Ποιο μακιγιάζ ταιριάζει στα "αναποδογυρισμένα" μάτια; Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε ένα αναπάντεχο smokey eye look εφαρμόζοντας σκούρα σκιά σε όλο το κάτω βλέφαρο και σβήνοντάς την. Μη φοβηθείτε να δώσετε ένταση και στην κάτω γραμμή των βλεφαρίδων για να εξισορροπήσετε το σχήμα του ματιού. Μπορείτε να τονίσετε ακόμη περισσότερο το ανασηκωμένο σχήμα, επεκτείνοντας τη σκιά και το liner και στην εξωτερική γωνία των ματιών σας.

6. Καθοδικά μάτια

507e326e64a2f7018d2bac5ebb31cd4b.jpg
  • Τι είναι τα καθοδικά ή αλλιώς "κατεβασμένα" μάτια; Στα "κατεβασμένα μάτια", η εξωτερική γωνία των ματιών στρέφεται χαμηλότερα από την εσωτερική γωνία του ματιού. Η Anne Hathaway και η Katy Perry έχουν αυτό το σχήμα ματιών.
  • Γιατί το eye makeup ταιριάζει στα κατεβασμένα μάτια; Ο κύριος στόχος του μακιγιάζ σας είναι να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ενός πιο ανασηκωμένου ματιού. Επικεντρώστε το μεγαλύτερο μέρος του μακιγιάζ των ματιών σας στο βλέφαρο αντί για το κάτω μέρος και το winged eyeliner θα είναι το καλύτερο στοίχημα για ένα άμεσο lifting. Εφαρμόστε ένα λεπτό liner και επεκτείνετε προς τα πάνω σε γωνία 45 μοιρών. Μη φοβάστε να τραβήξετε το "φτερό" του eye liner προς τα έξω και ξεκινήστε το "φτερό" σας λίγο πριν από το τέλος της γραμμής των βλεφαρίδων σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τα χαρακτηριστικά σας.

7. Μεγάλα (ευρυγώνια) μάτια

074fbf69187e1e7ee3342a06634742a6.jpg
  • Τι είναι τα μεγάλα - ευρυγώνια μάτια; Τα ευρυγώνια μάτια τείνουν να έχουν μεγάλη απόσταση. Διασημότητες όπως η Halle Bailey και η Amanda Seyfried έχουν αυτό το σχήμα ματιών.
  • Ποιο μακιγιάζ ματιών ταιριάζει στα wide-set μάτια; Για να κάνετε τα μάτια να φαίνονται πιο κοντά μεταξύ τους, εφαρμόστε σε ολόκληρη τη γραμμή των βλεφαρίδων μαύρο ή καφέ μολύβι ματιών, καθώς αυτό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα μάτια φαίνονται πιο κοντά μεταξύ τους. Τραβήξτε τη σκιά των ματιών σας πιο κοντά προς την εσωτερική γωνία των ματιών για να κλείσετε το κενό και αναμείξτε όλες τις σκούρες σκιές σας προς τα μέσα, αλλά κρατήστε την ελαφρώς πιο απαλή στις εξωτερικές γωνίες.

8. Close-Set μάτια

b56a54637de37775af10f5f195aabfa6.jpg
  • Τι είναι τα close-set μάτια; Σε αντίθεση με το προηγούμενο σχήμα, τα μάτια αυτά έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους. 
  • Ποιο eye makeup ταιριάζει στα close-set μάτια; Για να δώσετε την ψευδαίσθηση ότι τα μάτια είναι πιο ανοιχτά, εστιάστε τη σκιά σας στις εξωτερικές γωνίες τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του ματιού σας. Όταν εφαρμόζετε το liner, το σημείο εκκίνησης πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ματιού και μη διστάσετε να τραβήξετε το liner προς τα έξω στις γωνίες. Για να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση περισσότερου χώρου, προτείνουμε να πάρετε ένα ελαφρύ μολύβι ματιών και να το εφαρμόσετε στην εσωτερική γωνία κάθε ματιού.

Κεντρική φωτογραφία: @bellahadid