fbpixel

Search icon
Search
Το Casa Meco στην Πορτογαλία αποτελεί ωδή στην άνεση και τη λειτουργικότητα στη διακόσμηση
INTERIORS

Το Casa Meco στην Πορτογαλία αποτελεί ωδή στην άνεση και τη λειτουργικότητα στη διακόσμηση

Υπό την επιμέλεια του Atelier Rua


Το Atelier Rua έχει σχεδιάσει τους χώρους διαμονής σε αυτήν την παραθεριστική κατοικία γύρω από ένα τεράστιο καθιστικό, το οποίο έχει τρεις διαφορετικές εικόνες από το καταπράσινο περιβάλλον. Βρίσκεται νότια της Λισσαβόνας στο μικρό χωριό Aldeia do Meco, στην Πορτογαλία και το  βασικό επίκεντρο είναι οι υπερμεγέθεις κοινόχρηστοι χώροι που ενισχύουν την αίσθηση της άνεσης κάτι που χαρακτηρίζει την τέλεια εξοχική κατοικία. Το απέραντο σαλόνι είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα απολαμβάνει καταπληκτική θέα και είναι το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή. Το Atelier Rua έχει σχεδιάσει μια σειρά χώρων που ενθαρρύνουν τη σύνδεση, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα ήσυχο «καταφύγιο», έχοντας δημιουργήσει το πιο τέλειο μέσο για μια αρχιτεκτονική απόδραση.

atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-04-VQipW.jpg


Πιο συγκεκριμένα, το ζευγάρι των Ολλανδών ιδιοκτητών που βγήκαν στη σύνταξη ήθελαν μια εξοχική κατοικία με μια παρόμοια χαλαρή αίσθηση, όπου θα μπορούσαν να μείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες και να φιλοξενούν τα μεγάλα παιδιά τους. Ήθελαν ένα σπίτι χωρίς πόρτες που να προάγει την ανεξαρτησία κάθε υπνοδωματίου, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι να γίνονται μέρη συγκέντρωσης.

Έχοντας αυτό κατά νου, το Atelier Rua σχεδίασε το Casa Meco ως «το τέλειο τετράγωνο» -οι γωνιές του διαμορφώνονται από τέσσερις σουίτες επισκεπτών, καθεμία με το δικό τους μπάνιο, γκαρνταρόμπα και ιδιωτικό αίθριο. Αυτά προορίζονται να είναι «συστάδες οικογένειας», όπου αντίστοιχες ομάδες επισκεπτών μπορούν να απομονωθούν.

atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-08-DWcTl.jpg
atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-09-ehhmg.jpg



Ο Paulo Borralho, συνεργάτης του Atelier Rua λέει: «Χρησιμοποιήσαμε τη γεωμετρία ως «κινητήρια δύναμη», για να σχεδιάσουμε ολόκληρο το σπίτι. Τα ιδιωτικά αίθρια, τα «οικογενειακά blocks», το σαλόνι, είναι όλα τετράγωνα μέσα σε τετράγωνα». Το σχήμα που προκύπτει καλύπτει όλες τις ανάγκες, παρέχοντας ανεξαρτησία στην κάθε οικογένεια και άφθονο χώρο για κοινή συγκέντρωση. Ο Borralho εξηγεί ότι ο πελάτης του ήθελε να αποφύγει τις πόρτες και, όσο το δυνατόν περισσότερο, επιθυμούσε ένα ανοιχτό σχέδιο. Αντί για φυσικές διαιρέσεις, οι γωνιακοί τοίχοι από μπετόν έχουν διπλό ρόλο -ενεργούν ως οθόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων για τα υπνοδωμάτια, προσθέτοντας παράλληλα τη γλυπτική ποιότητα του χώρου.
atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-13-1500x1000-vu0xK.jpg

Τα ίχνη από τον ξυλότυπο του μπετόν γίνονται το βασικό χαρακτηριστικό του έργου. Η ακατέργαστη ποιότητα του εκτεθειμένου σκυροδέματος αντικατοπτρίζει την ατελή ομορφιά του φυσικού κόσμου που περιβάλλει το σπίτι. Η βάναυση και στιβαρή αισθητική που δημιουργείται από τη μονολιθική παρουσία του αντισταθμίζεται από μεγάλα μαλακά έπιπλα και φυσικές ίνες που βρίσκονται στα χαλιά και τις αποχρώσεις των υφασμάτων. Η ζεστασιά της ξύλινης κουζίνας προσκαλεί το γειτονικό δάσος μέσα, ενώ τα γυάλινα πάνελ θολώνουν περαιτέρω το όριο μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου, επεκτείνοντας την κάτοψη απευθείας στο φυσικό τοπίο. Η παιχνιδιάρικη αρχιτεκτονική κλίμακα σε όλο το έργο, περιγράφει την κίνηση μέσα από το σπίτι ως μια διαδικασία ανακάλυψης διαφορετικών επιπέδων οικειότητας. «Απ' έξω, μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στην ημι-ιδιωτική βεράντα στα υπνοδωμάτια», λέει ο Borralho.

atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-20-dodHX.jpg
2atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-19-1pXIl.jpg



Τα υπνοδωμάτια είναι προσβάσιμα μέσω μικρών προθαλάμων που ανοίγουν στο σαλόνι. Ακολουθούν την αισθητική του σπιτιού και είναι απλά ντυμένοι με χαλιά και κρεμαστά φωτιστικά. Παρόλο που το μάρμαρο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή στις μπανιέρες και νιπτήρες στις τουαλέτες, τα ντους κλείνουν με λευκές κουρτίνες που κρέμονται από ένα κυκλικό κομμάτι στην οροφή.

atelier-rua-casa-meco-holiday-house-portugal-photo-francisco-nogueira-yellowtrace-25-SmaKF.jpg

«Η μετακίνηση σε όλο το σπίτι μπορεί να εξομοιωθεί με ένα ταξίδι σε ένα μουσείο. Οι ψηλές οροφές και η μονολιθική δομή δημιουργούν μια σειρά από σκηνές που αξίζουν φωτογραφίες, σχεδόν πολύ όμορφες για να ενοχλήσουν την ακαταστασία της ζωής» αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα. Το Atelier Rua έφερε νέα ζωή στη γεωμετρία, αποδεικνύοντας ότι ένα απλό σχήμα μπορεί να γεμίσει εξίσου μια γροθιά με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Περιηγηθείτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες. 

Images: Courtesy of Atelier Rua, Photography by Francisco Nogueira