Ξέρουμε πως το τέλος του καλοκαιριού αν ήταν φρούτο, θα ήταν σίγουρα το σταφύλι! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια νόστιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως άλλωστε και τα περισσότερα φρούτα. Το γνωρίζατε, όμως, ότι μπορείτε να το απολαύσετε και με διαφορετικούς τρόπους, αφήνοντας τη γεύση του να πρωταγωνιστήσει σε γλυκές και αλμυρές συνταγές;
Δοκιμάστε το σταφύλι... αλλιώς!
Σταφύλι πίκλα
Υλικά:
- 550 γρ. σταφύλι
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 ml ξίδι, από λευκό κρασί
- 350 ml κρασί λευκό, γλυκό
- 1 φύλλο δάφνης
- 10 κόκκους πιπεριού, λευκό
Εκτέλεση:
Χωρίζουμε το τσαμπί του σταφυλιού σε μικρότερα τσαμπιά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μία κουτάλα ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε ένα ζεστό και αποστειρωμένο βάζο. Καλύπτουμε τα σταφύλια με το μείγμα ξιδιού και κλείνουμε το βάζο. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Θρεπτικό lunch bowl με σιτάρι, σταφύλια, σύκα & κατσικίσιο τυρί
Υλικά για τη σαλάτα:
- 200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 3 σύκα, κομμένα στη μέση ή στα 4
- 15-20 ρώγες σταφύλι, κομμένες στη μέση
- 1 αχλάδι, κομμένο σε φέτες
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης ωμό ανάλατο, χοντροσπασμένο
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 1 ματσάκι φρέσκια ρόκα
Υλικά για το dressing:
- 1 μικρό λευκό κρεμμύδι ή 1 εσαλότ, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί (λευκό ή κόκκινο)
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το dressing. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε πολύ καλά. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα σύκα, τα σταφύλια, το αχλάδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μισά φιστίκια Αιγίνης. Ανακατεύουμε πολύ καλά, βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί μέχρι να βράσουμε το σιτάρι. Συνεχίζουμε με το σιτάρι. Γεμίζουμε μία μεσαία κατσαρόλα με νερό, αλατίζουμε και βάζουμε σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσει. Ρίχνουμε το σιτάρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 50-60 λεπτά. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε ελαφρώς να σταματήσουμε το βρασμό και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο. Σε ένα μεγάλο μπολ μεταφέρουμε το σιτάρι και σπάμε το κατσικίσιο τυρί με το χέρι. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με τα μαριναρισμένα φρούτα με όλο το dressing από το μπολ. Προσθέτουμε την ρόκα και το υπόλοιπο φιστίκι Αιγίνης και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με ένα δροσερό ροζέ κρασί.
Συνταγή: Madame Ginger
Σούπα αμυγδάλου με σταφύλια
Υλικά:
- 500 γρ. λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσια (π.χ. Σουλτανίνα, Σουπέριορ κ.ά.)
- 1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 ml παγωμένο νερό
- 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
- Λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη 500 γρ. λευκά σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (π.χ. Σουλτανίνα, Σουπέριορ κ.ά.), 1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 ml παγωμένο νερό, 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι, λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο (ή όσο θέλουμε, ανάλογα με τις αντοχές και τα γούστα μας). Πολτοποιούμε σχολαστικά, αλατοπιπερώνουμε και περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα. Μοιράζουμε σε πιάτα. Σε κάθε μερίδα βάζουμε μερικές ρώγες σταφύλι, κομμένες στη μέση, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και, αν θέλουμε, μικροφύλλα για διακόσμηση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Δημήτρης Κοντόπουλος
Chutney σταφυλιού
Υλικά:
- 1 κρεμμύδι
- 600 γρ. σταφύλια
- 1 σκ. σκόρδο, μικρή
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο
- Αλάτι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον γλυκάνισο, το δεντρολίβανο, αλάτι, το μπούκοβο και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 20-25 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Καλή απόλαυση!