Το καρπούζι θα είναι πάντα το φρούτο που θα μας συντροφεύει από την αρχή του καλοκαιριού έως το τέλος του. Διαθέτοντας μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες κι είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό. Η κατανάλωσή του μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της αποθεραπείας των καταπονημένων μυών. Πώς αλλιώς, όμως, μπορούμε να το απολαύσουμε, εντάσσοντάς το σε διαφορετικές συνταγές.
Δείτε παρακάτω...
Μπρουσκέτες καρπούζι
Υλικά:
- 2 κιλά καρπούζι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα - 1ος τρόπος:
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. καπνιστό σολομό
- 1/3 ματσάκι άνηθο
Για το σερβίρισμα - 2ος τρόπος:
- 100 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
- 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κ.σ. κάππαρη
Για το σερβίρισμα - 3ος τρόπος:
- 150 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, ψημένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. φράουλες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα - 4ος τρόπος:
- 50 γρ. προσούτο, σε φέτες
- 1 κ.σ. αγγουράκι τουρσί
- 50 γρ. καρύδια
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το καρπούζι σε φέτες. Κόβουμε 12 οβάλ κομμάτια 10x1,5 εκ. Σε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τις φέτες από το καρπούζι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά, μεταφέρουμε τις μπρουσκέτες σε ένα πιάτο, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 20-30 λεπτά.
1ος τρόπος: Αλείφουμε 3 μπρουσκέτες με το τυρί κρέμα και από πάνω τοποθετούμε τον σολομό.
Πασπαλίζουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.
2ος τρόπος: Στις επόμενες 3 μπρουσκέτες βάζουμε τη φέτα, από πάνω τα ντοματίνια, και στο τέλος ρίχνουμε την κάπαρη.
3ος τρόπος: Στις υπόλοιπες 3 μπρουσκέτες βάζουμε το φιλέτο κοτόπουλο και τις φράουλες. Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
4ος τρόπος: Στις τελευταίες 3 μπρουσκέτες βάζουμε φέτες από προσούτο, αγγουράκι τουρσί και καρύδια.
Σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σουβλάκια λαχανικών με καρπούζι & BBQ sauce
Υλικά για τη μαρινάδα:
- 150 γρ. BBQ sauce
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα σουβλάκια:
- 1/2 μικρό καρπούζι, καθαρισμένο & κομμένο σε μεσαία κυβάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μεσαία κομμάτια
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μεσαία κομμάτια
- 2 καλαμπόκια βρασμένα ή στον ατμό, κομμένα σε μεσαία κομμάτια
- 6-8 ξύλινα ή μεταλλικά καλαμάκια για σουβλάκια
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την BBQ sauce, το σκόρδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε το καρπούζι και τα λαχανικά, ανακατεύουμε να καλυφθούν από τη μαρινάδα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Περνάμε εναλλάξ το καρπούζι και τα λαχανικά στα ξυλάκια. Ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει ψήνουμε τα καλαμάκια από κάθε πλευρά για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Όσο ψήνονται τα αλείφουμε με τη μαρινάδα. Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη μαρινάδα που περίσσεψε.
Συνταγή: Madame Ginger
Γλυκό του κουταλιού καρπούζι
Υλικά:
- 1 γρ. καθαρισμένο καρπούζι (το άσπρο μέρος)
- 1 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 3 λεμόνια
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά μας για το γλυκό του κουταλιού με το πιο καλοκαιρινό φρούτο. Για να πετύχει το γλυκό καρπούζι, πρέπει να προσέξουμε να διαλέξουμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Καθαρίζουμε την πράσινη εξωτερική φλούδα και την ψίχα, αφήνοντας ελάχιστη κόκκινη ψίχα πάνω στο άσπρο μέρος. Ύστερα το κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και 3 στυμμένα λεμόνια. Βάζουμε πάνω βάρος για να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Τα σουρώνουμε, να στραγγίσουν καλά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (χωρίς καθόλου νερό), να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 15΄-20΄. Ξαφρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για να δέσουμε το σιρόπι. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Γρανίτα καρπούζι
Υλικά:
- 150 γρ. νερό
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 800 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- Φέτες καρπούζι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα πολτοποιούμε μαζί με το σιρόπι, το εκχύλισμα βανίλιας, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι στον πολυκόφτη. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες. Όταν παγώσουν καλά και πρόκειται να σερβίρουμε, αδειάζουμε τα παγάκια στον πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουν την υφή του χιονιού. Γεμίζουμε τα ποτήρια και σερβίρουμε με φέτες καρπουζιού.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Καλή απόλαυση!