fbpixel

Search icon
Search
Tired Issues: Πιθανές αιτίες που νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι
HEALTH

Tired Issues: Πιθανές αιτίες που νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι

Η έλλειψη ύπνου δεν αποτελεί τη μόνη εξήγηση


Ο ανθρώπινος οργανισμός για να μπορέσει να αντεπεξέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας χρειάζεται να αφιερώνει τουλάχιστον 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου. Εάν αυτό δεν πραγματοποιείται, τότε είναι επόμενο να μας διακατέχει μια έντονη εξάντληση. Παρόλα αυτά, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι πως ανεξάρτητα από τις ώρες ύπνου, τυχαίνει να ξυπνάμε κουρασμένοι και καθόλου παραγωγικοί.

Πως εξηγείται αυτή η κατάσταση ;

Επιστημονικής μελέτη που διεξάχθηκε με περισσότερους από 20.000 εθελοντές, απέδειξε πως το 30% που επισκέπτονται το γιατρό τους, αναφέρει ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης. Το 20% μάλιστα σημειώνει πως την βιώνει σε τόσο υψηλό βαθμό που αδυνατούσε να ακολουθήσει έναν φυσιολογικό ρυθμό ζωής. Τα συμπτώματά της συμπίπτουν με πολλές κοινές παθήσεις, αλλά και της γήρανσης. Μια προληπτική εξέταση θα μπορούσε να θεωρηθεί σωτήρια για την υγεία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων.

shutterstock-710815021.jpg
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τους λόγους που σας κυριεύει η κούραση, ανεξάρτητα από το κομμάτι του ύπνου!

Θυρεοειδής

Ένα θέμα υγείας που δημιουργεί μια σειρά από παρενέργειες, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η κόπωση, είναι η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς ή ο υποθυρεοειδισμός. Ο έλεγχος του είναι απαραίτητος, ειδικά εάν ταλανίζεστε χρόνια. Αυτός είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση των ορμονών και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Έτσι, λοιπόν, εάν διαπιστώσετε παράλληλα και δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία ή απότομη αύξηση βάρους, τότε προβείτε σε άμεση εξέταση.

Διαβήτης

Οι υψηλές/ χαμηλές τιμές σακχάρου ασκούν άμεση επιρροή στο πώς αισθανόμαστε. Όταν το σάκχαρο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα κύτταρα του οργανισμού. Η γλυκόζη όμως, αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας, για τα κύτταρα. Συνεπώς, όταν δεν είναι εφικτή η απορρόφησή της, το αποτέλεσμα είναι ένα συνεχές αίσθημα κούρασης και μία σημαντική έλλειψη ενέργειας. 

Κατάθλιψη

Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή θλίψη. Η ψυχική υγεία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής και μπορεί πολύ εύκολα να μας εμποδίσει στην καθημερινότητά μας. Μας απορροφά όλη την ενέργεια σε βαθμό που πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοιμόμαστε πολλές ώρες αλλά να εξακολουθούμε να αισθανόμαστε εξαντλημένοι.

shutterstock-2146477247.jpg

Αναιμία

Αυτή η κοινή πάθηση εκδηλώνεται όταν μειώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία έχουν «αναλάβει» να μεταφέρουν το επαρκές οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς και στα κύτταρα του σώματος. Πέρα απ την έλλειψη ενέργειας που αποτελεί ένα βασικό σύμπτωμα, προκαλεί και διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη αυτοσυγκέντρωση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία κτλ. Οι συνθήκες από τις οποίες προκύπτει αναφέρονται σε απότομη απώλεια αίματος, έλλειψη σιδήρου, εσωτερική αιμορραγία ή κάποια χρόνια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή η νεφρική ανεπάρκεια. Εάν έχετε εντοπίσει τα σημάδια της, μην το αμελήσετε και επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας. Επιπλέον, μια παραπάνω προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι γυναίκες, λόγω της έμμηνου ρύσης, αλλά και της εγκυμοσύνης.

Εξαντλητικός τρόπος ζωής

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές διαφορετικές καταστάσεις και οφείλουμε να διεκπεραιώσουμε ένα μέρος των υποχρεώσεών μας. Από το εργασιακό περιβάλλον μέχρι και προσωπικά θέματα. Όλα αυτά δημιουργούν άγχος και χρειάζεται να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Δεν έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε αρκετές στιγμές ηρεμίας και προσωπικής φροντίδας. Επομένως, προκαλείται μια ψυχική και σωματική κόπωση, η οποία ανεξάρτητα από τις ώρες που αφιερώνουμε στον βραδινό μας ύπνο, αποτυπώνεται στη συμπεριφορά μας.