fbpixel

Search icon
Search
Τι βιβλίο να επιλέξετε για να έχετε έναν πιο peaceful ύπνο;
HEALTH

Τι βιβλίο να επιλέξετε για να έχετε έναν πιο peaceful ύπνο;

Βελτιώστε το sleep routine σας και την ολιστική σας υγεία


Έχετε παρατηρήσει πόσο εύκολα κοιμούνται τα παιδιά όταν τους διαβάζετε μια ιστορία; Αυτό συμβαίνει επειδή το διάβασμα μας κάνει να νυστάζουμε. Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και δίνει χώρο στον εγκέφαλό μας - κάνοντας το μια καλή συνήθεια που πρέπει να αναπτύξουμε. Το διάβασμα πριν από τον ύπνο προάγει τον καλύτερο ύπνο και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Η κατάδυση σε ένα καλό βιβλίο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως λιγότερο άγχος και οξύτερες γνωστικές δεξιότητες.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ηρεμιστικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο. Σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως και εμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης (της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο), η ανάγνωση ενός βιβλίου προάγει ένα περιβάλλον που ευνοεί την καλύτερη ξεκούραση.

Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει

Καλύτερος και γρήγορος ύπνος

Το διάβασμα στο κρεβάτι βελτιώνει την ποιότητα και την ταχύτητα του ύπνου. Οι άνθρωποι που διαβάζουν πριν από τον ύπνο έχουν λιγότερες διακοπές στην ποιότητα του ύπνου από εκείνους που δεν διαβάζουν. Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε να διαβάζετε κάθε βράδυ και θα δείτε τη διαφορά.

Μειωμένο άγχος

Το διάβασμα είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα πριν τον ύπνο για να απασχολείτε το μυαλό σας. Μειώνει το στρες και το άγχος, διατηρώντας τον εγκέφαλό σας ενεργά απασχολημένο με το βιβλίο. Σας αποτρέπει επίσης από το να σκέφτεστε υπερβολικά τη νύχτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου.

Μεγάλη εναλλακτική λύση για το screen scrolling

Το διάβασμα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το άσκοπο scrolling στα κινητά τηλέφωνα μέχρι αργά το βράδυ. Η χρήση κινητών τηλεφώνων πριν από τον ύπνο οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Προκαλεί διαταραχή του ύπνου, αϋπνία και άγχος. Επίσης, κουράζει το δέρμα μας και το κάνει να φαίνεται νωθρό.

Τεχνική χαλάρωσης

Το διάβασμα θεωρείται μια εξαιρετική τεχνική χαλάρωσης. Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να διαβάζουν πριν πέσουν στο κρεβάτι. Μειώνει το άγχος και το στρες. Μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους φοιτητές για να χαλαρώσουν και να κάνουν ένα διάλειμμα από τα βιβλία τους.

Καλύτερη διάθεση

Το διάβασμα ανεβάζει τη διάθεση αυξάνοντας τα επίπεδα των χαρούμενων ορμονών στον εγκέφαλο. Η ανάγνωση βιβλίων πριν από τον ύπνο μπορεί να είναι διαλογιστική και να απελευθερώσει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες. Αυτές οι ορμόνες προάγουν την καλύτερη διάθεση και αφήνουν καλό αντίκτυπο στη γνωστική σας υγεία.

shutterstock-1878050461.jpg

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα υπερβολικά αγχωτικά αναγνώσματα ακριβώς πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με ειδικούς, οι δραστηριότητες που επιλέγουμε να κάνουμε πριν από τον ύπνο πρέπει να είναι χαλαρωτικές, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να μεταβεί σε μια κατάσταση χαμηλής δραστηριότητας. Οι λέξεις στη σελίδα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της μετάβασης από την εγρήγορση στον ύπνο. Επιπλέον, τα αναγνώσματα πριν από τον ύπνο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα όνειρά σας και, για να μην αναφέρουμε ότι σας προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα. Επομένως, θέλετε να αποφεύγετε τα αναγνώσματα πριν τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσουν έκλυση αδρεναλίνης, καθιστώντας δυσκολότερο το να αποκοιμηθείτε, ή που έχουν σκοτεινά θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εφιάλτες.

Τι να διαλέξετε αντ' αυτού

Αν και δεν θέλετε να επιλέξετε ένα ανάγνωσμα για τον ύπνο που θα σας κάνει να αγχωθείτε ή να αναλογιστείτε το νόημα της ζωής στις 11 το βράδυ (οτιδήποτε πρόκειται να ενεργοποιήσει το νευρικό σύστημα είναι απαγορευτικό), η ιστορία θα πρέπει να είναι αρκετά ελκυστική ώστε να απομακρύνει το μυαλό σας από τις αγχωτικές σκέψεις.


Happy reading!