fbpixel

Search icon
Search
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να καταναλώνετε αλκοόλ;
HEALTH

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να καταναλώνετε αλκοόλ;

Ανακαλύψτε τα θαυματουργά αποτελέσματα αυτού του wellness trend


Έχετε παρατηρήσει πως τελευταία όλο και περισσότερα bars προσθέτουν στους καταλόγους τους φανταχτερά mocktais; Αν και μερικά χρόνια πριν κάτι τέτοιο μπορεί να φάνταζε πραγματικά αλλόκοτο, πλέον η αποχή ή η ελάττωση του αλκοόλ αποτελεί ένα ακόμη trend ευεξίας. Μετά από αμέτρητα πρωινά με hangovers, περιττό σπλαχνικό λίπος και αρκετά dry martini, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποφασίσει να ζήσουν μια πιο sober καθημερινότητα. 

Αν και αρκετά πρωτοσέλιδα έχουν αναφερθεί στις θετικές επιπτώσεις ενός ποτηριού κρασιού, μια μελέτη που έγινε το 2018 απέδειξε πως δεν υπάρχει ιδανικά συνιστώμενη ποσότητα οινοπνεύματος που βελτιώνει την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ επιβαρύνει σχεδόν κάθε σημαντικό όργανο στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος και του παγκρέατος. Ακόμη, μπορεί να ενέχει μεγάλο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και για υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού των ΗΠΑ. Παρακάτω θα ανακαλύψετε τις αλλαγές που θα δείτε, αν ενδώσετε και εσείς σε αυτό το ιδιαίτερο challenge.

Tα πνευματικά αποτελέσματα

Για πολλούς, το αλκοόλ αποτελεί έναν μέσο απόκτησης  καλύτερων κοινωνικών σχέσεων. Παρόλα αυτά η εντύπωση που έχετε πως θα φανείτε πιο fun καθώς και πιο προσιτοί μπορεί να μη λειτουργήσει υπέρ σας. Έτσι, λοιπόν, προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση και περιορίστε τον εαυτό σας στο ένα ποτό. Τους λόγους, θα τους αναλύσουμε παρακάτω. 

katanalosi-alkool-1.jpg

Βελτίωση του ύπνου

Το αλκοόλ, αν και ηρεμιστικό, μπορεί να διακόψει τη φάση REM, μέσω του οποίου αναπληρώνεται η ενέργειά για την επόμενη ημέρα. Ο ύπνος είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ψυχικής σας ευεξίας, επειδή το ανθρώπινο μυαλό έχει μια πεπερασμένη ποσότητα ενέργειας και αν δεν ξεκουράζεται τη νύχτα, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η λειτουργία του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αύξηση διαύγειας

Για όποιον από εσάς καταναλώνει έστω και ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ καθημερινά είναι δύσκολο να καταφέρει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια. Παρόλα αυτά, εάν πετύχετε το στόχο σας, σε τρεις ή τέσσερις μέρες θα ξεκινήσετε να βλέπετε τη διαφορά. Τυχόν πονοκέφαλοι θα μειωθούν, η γνωστική σας ικανότητα θα βελτιωθεί και η αυξημένη όρεξη για κατανάλωση γλυκού θα αποτελεί παρελθόν. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από εθισμό και εξαρτώνται από το οινόπνευμα ή οποιαδήποτε άλλη ουσία, καθώς σε αυτή την περίπτωση η ιατρική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη.

Τα σωματικά αποτελέσματα

Στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχουν μικροοργανισμοί που βοηθούν στην προώθηση των υγιών λειτουργιών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, στο έντερο βρίσκεται μια σημαντική ποσότητα βακτηρίων η οποία ανάλογα με τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε μπορεί να έχει είτε θετικό είτε αρνητικό ισοζύγιο για την υγεία σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η τοξική φύση του αλκοόλ μπορεί να εξαλείψει σημαντικές ποσότητες αυτής της υγιούς χλωρίδας του εντέρου και μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία σε αυτές τις αποικίες βακτηρίων. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την πρόκληση ναυτίας και εμετού, πόνο στο στομάχι ή και φούσκωμα.

katanalosi-alkool-2.jpg

Αυξημένη ενέργεια

Το αλκοόλ λόγω της διέγερσης που προκαλεί σας κάνει να νιώθετε -ψευδώς- πως έχετε περισσότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, μόλις σταματήσετε την κατανάλωσή του θα συνειδητοποιήσετε πως τα επίπεδα της ενέργειάς σας είναι πραγματικά πιο αυξημένα. Φυσικά, θα μειωθεί και και το αίσθημα πρηξίματος που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο νιώθετε δυσφορία. 

Καλύτερη υγεία

Το αλκοόλ είναι πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ. Αυτή η επίπτωση είναι γνωστή ως κίρρωση και εμποδίζει το συκώτι σας να αποτοξινώνει το υπόλοιπο σώμα από τα βλαπτικά ένζυμα και τις τοξίνες. Έτσι, όταν σταματήσετε να πίνετε, δίνετε στο ήπαρ σας χρόνο για να ανακάμψει και να αποτοξινώσει το σώμα. Για επιπλέον βοήθεια φροντίστε να τρώτε φαγητά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και να παραμείνετε ενυδατωμένοι.  

Βελτίωση διαδικασίας της πέψης

shutterstock-1259543857.jpg

Πέρα από τα προηγούμενα οφέλη που αναφέραμε, είναι σημαντικό πως μέσα από την απόφασή σας να παραμείνετε sober, θα συνειδητοποιήσετε πως ο οργανισμός σας διαχειρίζεται καλύτερα τις τροφές που λαμβάνει. Πιθανώς, λοιπόν, θα χάσετε βάρος τόσο από την αυξημένη πέψη όσο και από τη μείωση θερμίδων λόγω της αποχής από τα αλκοολούχα ποτά.

Λαμπερό δέρμα

Το δέρμα σας δεν αποτελεί εξαίρεση από το υπόλοιπο σύστημα του οργανισμού σας και αυτό θα το συνειδητοποιήσετε με την αποχή σας από το αλκοόλ. Θα παρατηρήσετε μια πιο λαμπερή όψη, απαλλαγμένη από σπυράκια καθώς η ενυδάτωση θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει καθώς λόγω της αλκοόλης τα νεφρά αποβάλλον υπερβολική ποσότητα υγρών.