fbpixel

Search icon
Search
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν χάνουμε βάρος;
HEALTH

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν χάνουμε βάρος;

Είναι η αλλαγή της εμφάνισης το μοναδικό όφελος;


Οι πιθανότητες λένε ότι αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, έχετε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή σας να χάσετε βάρος. Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, βρίσκουμε ανεξάντλητες πηγές που αφορούν την επιτυχημένη απώλεια βάρους· άρθρα από διαιτολόγους και μη, προτεινόμενα διατροφικά πλάνα, αναρίθμητα ήδη διατροφών, μυριάδες συμβουλές, συνοδευτικές συνταγές και πολλά άλλα. Η ιδανική διατροφή είναι διαφορετική για τον καθένα μας και πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες, τους στόχους και τη ρεαλιστική καθημερινότητα του καθενός. Γι’ αυτό εξάλλου δεν είναι επιτυχημένες και οι κατά τα άλλα «καλές» διατροφές του διαδικτύου, για την συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων.

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι προσφέρει η απώλεια βάρους; Εκτός από το προφανές, την αλλαγή της εμφάνισής μας, τι άλλα οφέλη κρύβει το μείωση κιλών;

Παρακάτω βρείτε μερικά οφέλη μίας επιτυχημένης απώλειας βάρους, τα οποία είναι σημαντικά και ουσιαστικά στην καθημερινότητά μας.

heart-health-shutterstock-522191392.jpg

Καλύτερη υγεία

Το πιο σημαντικό όφελος της απώλειας βάρους (και για να είμαστε ακριβείς, απώλεια υπερβάλλοντος λίπους), είναι η καλύτερη υγεία. Το υπερβολικό σωματικό λίπος, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, μεταβολικό σύνδρομο κ.ά.

Έρευνες δείχνουν ότι έχοντας ένα υγιές βάρος και λίπος (δηλαδή ούτε μεγαλύτερο αλλά ούτε χαμηλότερο των επίσημων συστάσεων), μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης των παραπάνω ασθενειών και πολλών άλλων. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωση ενός ατόμου το οποίο είναι ήδη διαγνωσμένο με μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης συμπτωμάτων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις της ίασης της ίδιας της ασθένειας.

Δεν είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχει η διατροφή στην υγεία μας;

happy-shutterstock-1082155934.jpg

Ψυχική υγεία

Πιθανώς αυτό που ξεχνάμε πιο συχνά είναι η ψυχική μας υγεία, κάτι εξίσου σημαντικό (ή και πιο σημαντικό;) και αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας υγείας. Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη διάθεση μειώνοντας τις πιθανότητες κατάθλιψης και αισθημάτων έντασης/άγχους, αυξάνοντας συγχρόνως την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Επίσης η απώλεια βάρους και επιστροφή σε ένα υγιές εύρος κιλών, φαίνεται να βελτιώνει την λειτουργία της μνήμης και την ικανότητα της συγκέντρωσης.

sleeping.jpg

Βελτίωση του ύπνου

Έχει τύχει ποτέ να νοιώσετε ότι κοιμάστε καλύτερα όταν έχετε χάσει μερικά κιλά; Δεν είναι ιδέα σας! Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα ύπνου και πιο συγκεκριμένα, η μείωση ανεπιθύμητου λίπους βοηθά στην πιο εύκολη λειτουργία των πνευμόνων μας. Άνθρωποι με περισσότερο βάρος από το επιθυμητό, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν άπνοια ύπνου. Η άπνοια ύπνου περιγράφεται ως η δυσκολία του οργανισμού να αναπνεύσει αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η αναπνοή και κατ’ επέκταση ο συνεχής ύπνος. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα για τη βελτίωση της άπνοιας ύπνου και αν αποδειχτούν ανεπαρκή, μπορεί να προταθεί σχετική εγχείρηση από τον θεράποντα γιατρό. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι από μόνη της η απώλεια βάρους, βοηθά στη μείωση εμφάνισης άπνοιας ύπνου, αποφεύγοντας έτσι πιο επεμβατικές μεθόδους.

tasty-shutterstock-565527481.jpg

Καλύτερη αίσθηση της γεύση

Μία από τις απρόβλεπτες χαρές όταν έχουμε χάσει βάρος, είναι η βελτίωση της γεύσης. Το έχετε πιθανώς ακούσει και στην περίπτωση της διακοπής καπνίσματος και μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, η θεωρία που πιθανώς δικαιολογεί αυτό το φαινόμενο, είναι ότι σε άτομα υπέρβαρα ή με παχυσαρκία, οι γευστικοί κάλυκες δεν λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά εξ' αιτίας ορμονικών διαταραχών που παρατηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πιο σημαντικό

Το άρθρο αφορά την απώλεια ανεπιθύμητου βάρους (και λίπους), εκείνο δηλαδή το οποίο υπερβαίνει τις επίσημες συστάσεις. Στη απώλεια βάρους (όπως πιθανώς σε όλα τα πράγματα), θέλει μέτρο και δεν αποζητούμε ακραίες αλλαγές. Με άλλα λόγια δεν ισχύει το «όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο». Τέλειος αριθμός δεν υπάρχει, ωστόσο συστήνεται ένα εύρος ιδανικών τιμών για ένα υγιές σωματικό βάρος και ποσοστό λίπος, στο οποίο ο οργανισμός λειτουργεί στο καλύτερο των δυνατοτήτων του και δείχνει υγιές. Το πιο σημαντικό ωστόσο, εφόσον υπάρχει ανάγκη να χάσουμε βάρος, είναι να χαρούμε τη διαδικασία της απώλειας βάρους με ένα διατροφικό πλάνο που μας ταιριάζει, γεύματα που είναι νόστιμα αλλά δεν αντιβαίνουν στους στόχους μας και μία καινούρια ρουτίνα που δεν κάνει την καθημερινότητά μας δύσκολη, άχαρη και προβληματική. Αυτός είναι ο τρόπος τόσο για να χάσουμε κιλά αλλά να τα κρατήσουμε στο επίπεδο που θέλουμε.

niki-athanasiadou.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος