fbpixel

Search icon
Search
Τα σπουδαία οφέλη που αποκομίζουμε όσο μεγαλώνει η ημέρα
WELLNESS

Τα σπουδαία οφέλη που αποκομίζουμε όσο μεγαλώνει η ημέρα

Όσο πλησιάζουμε προς την Άνοιξη, τόσο βελτιώνεται η ψυχολογία μας


Οι ημέρες περνούν και αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη του χειμώνα. Ανεξάρτητα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, που ενδεχομένως να συνεχιστούν, έχει φτάσει η εποχή που το φως της μέρας διαρκεί όλο και περισσότερο. Από εκεί που ήδη από τις 4 το απόγευμα κυριαρχούσε το σκοτάδι, τώρα αυτό έχει τελειώσει. Είναι οι πρώτες αλλαγές που συμβαίνουν και που σηματοδοτούν πως είμαστε λίγο πιο κοντά στην αγαπημένη ζεστή περίοδο, την οποία ανυπομονούμε να υποδεχτούμε και φέτος.

9cdbd6dc-33f4-496f-9126-273071b95c6d.jpeg
Όσο η νύχτα επικρατούσε στο μέγιστο στις ζωές μας, η ψυχολογία μας έντεινε να παίρνει μια παρόμοια μορφή. Η «σκοτεινή» αυτή ατμόσφαιρα δεν βοηθούσε ιδιαίτερα στο να δρούμε με ενέργεια καθ΄ όλη τη διάρκεια, αντιθέτως οι περισσότεροι ήμασταν αποκλειστικά προσηλωμένοι στο πότε θα ξανά επιστέψουμε στο σπίτι για να ξαπλώσουμε και να χουζουρέψουμε κάτω από τα παπλώματα. Γενικότερα, ο άνθρωπος συνηθίζει να επηρεάζεται εύκολα από την κατάσταση που θα αντικρύσει βγαίνοντας έξω. Γι αυτό, άλλωστε δεν συγκρίνεται η εικόνα της φύσης υπό το φως του ήλιου, που αυτομάτως ακόμη και υπό δυσχερείς συνθήκες μας δημιουργεί ευχάριστα feelings. Σκεφτείτε το και εσείς. Για παράδειγμα, στο εργασιακό σας περιβάλλον δεν αισθάνεστε πιο δραστήριοι, εάν δουλεύετε όσο είναι ακόμα μέρα;

Ακόμη και σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει πως όσο πιο αργά βραδιάζει, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και η διάθεσή μας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και ρωτώντας τον δικό σας κύκλο. Ένα χαρακτηριστικό αυτού είναι πως ξυπνάμε σίγουρα με την όρεξη πως διαθέτουμε αρκετές ώρες μπροστά μας, προκειμένου να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά και να προγραμματίσουμε και τις εξόδους μας πριν πέσει η νύχτα. Η μέρα φωτίζει, τα χρώματα φαίνονται πιο καθαρά από ποτέ. Γεμίζουμε από θετικά συναισθήματα, ανανεωνόμαστε ψυχικά και είμαστε έτοιμοι να δράξουμε τη μέρα δυναμικά.

Γιατί, λοιπόν,
αλλάζει η ψυχολογία μας;

​Παίρνουμε περισσότερη βιταμίνη D

Η διαφορετικά, όπως την αποκαλούμε η βιταμίνη του ήλιου, είναι αυτή η οποία μας προσφέρει εκ φύσεως το αίσθημα της χαράς. Αυτό συμβαίνει, επειδή αυξάνει τα επίπεδα ορμονών, συγκεκριμένα τις ενδορφίνες. Εισπράττοντας την απαραίτητη ποσότητα καθημερινάείναι το μόνο σίγουρο πως ενεργοποιούμαστε και είμαστε περισσότερο «εν κινήσει» στη ρουτίνα μας, είτε αφορά στο επαγγελματικό είτε στο προσωπικό κομμάτι.

Προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές εξορμήσεις

Το μεγάλωμα της ημέρας ένα πράγμα μας φέρνει στο νου. Φυσικά, πως πλησιάζουμε σε αυτήν την ανέμελη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι. Ξεκινάμε να μετράμε αντίστροφα και να ανυπομονούμε να ξανά βρεθούμε στις παραλίες. Μπαίνουμε στην διαδικασία της προετοιμασίας των διακοπών μας, επιλέγοντας το μέρος, τις ημερομηνίες, κλείνοντας τα εισιτήρια. Αναμφίβολα, θεωρείται ένα θέμα που μας γεμίζει με θετική ενέργεια και μας προσφέρει αυτήν την ξεγνοιασιά που όλοι χρειαζόμαστε, λόγω των όσων επικρατούν.

a7d22890-3138-49ac-b0b4-65b223f90143.jpeg

Μειώνεται το στρες

Σε αυτό βοηθάει το γεγονός πως έχουμε συνδέσει τη μέρα με τη διεκπεραίωση των δουλειών μας. Επομένως, το άγχος του χρόνου περιορίζεται και είμαστε στη θέση να θέσουμε και ένα πιο αποδοτικό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Δεν επικρατεί ο ίδιος φόβος

Είναι γνωστό πως ζούμε σε δύσκολες συνθήκες, όπου ο κίνδυνος παραμονεύει και οφείλουμε να προσέχουμε. Έτσι, λοιπόν, είτε για εμάς είτε για τα παιδιά, δεν υπάρχει η ίδια ανησυχία. Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς να κυκλοφορούμε.

Ξανά γεννιέται η φύση

Ανθίζουν τα λουλούδια, τα φύλλα των δέντρων όλο και αυξάνονται, το πράσινο είναι το βασικό στοιχείο γύρω μας. Οι εικόνες που δημιουργούνται είναι τόσο όμορφες που μια βόλτα μας προσδίδει τόση όρεξη για τη ζωή. Περπατάμε και νιώθουμε ελεύθεροι. Γι αυτό, συνήθως αυτούς τους μήνες οι περισσότεροι επιλέγουμε εκδρομές σε χωριά.

803d0d89-f15b-4f51-af37-48533d575af4.jpeg

Επιθυμία για διασκέδαση

Η παραμονή στο σπίτι φαντάζει πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά. Θέλουμε να βγούμε, να πάμε για φαγητό, να πιούμε τον καθιερωμένο καφέ για να απολαύσουμε όσο γίνεται την ημέρα, ειδικότερα εάν συνοδεύεται και από έναν ζεστό καιρό. Η περίοδος που το σπίτι ήταν η έξοδος μας έχει φτάσει στο τέλος. Επομένως, πως να μην διαθέτουμε ανεβασμένη διάθεση, όταν περνάμε καλά με τους δικούς μας ανθρώπους;