fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι το γαλακτικό οξύ και μπορεί πραγματικά να μειώσει τα σπυράκια;
FACE & BODY

Τι είναι το γαλακτικό οξύ και μπορεί πραγματικά να μειώσει τα σπυράκια;

Όσα αποκαλύπτουν οι ειδικοί


Με πολλά οφέλη για το δέρμα, τα οξέα απολέπισης έχουν γίνει γρήγορα ένας βασικός πυλώνας στις ρουτίνες ομορφιάς μας. Και το γαλακτικό οξύ είναι ένα από αυτά που συνιστώνται από τους δερματολόγους ξανά και ξανά. Ενισχύοντας τη λάμψη και ενυδατώνοντας το δέρμα, αυτό το θαυματουργό συστατικό χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων του δέρματος.

Βρίσκεται φυσικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η χρήση του γαλακτικού οξέος για το δέρμα χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο, όταν οι Αιγύπτιοι (συμπεριλαμβανομένης της Κλεοπάτρας) έκαναν το φημισμένο μπάνιο στο γάλα για να βελτιώσουν την εμφάνιση και την υφή του δέρματος. Στις μέρες μας, συνήθως δημιουργείται σε εργαστήριο και συχνά συνδυάζεται με άλλα ωφέλιμα συστατικά σε ορούς και καθαριστικά για να προσφέρει πιο λεία αποτελέσματα στην επιδερμίδα. 

Παρακάτω αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γαλακτικό οξύ, συμπεριλαμβανομένου του πώς να το ενσωματώσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Τι είναι το γαλακτικό οξύ;

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξύ οξύ (AHA) και ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς δερματικών προβλημάτων. Ένα φυσικό υποπροϊόν της ζύμωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, είναι αυτό που δίνει στο ξινόγαλα τη χαρακτηριστική έντονη γεύση του. Και ενώ είναι απίθανο να κάνουμε σύντομα μπάνιο σε ξινόγαλα, μπορούμε να βρούμε γαλακτικό οξύ και σε διάφορα προϊόντα για το δέρμα. Στην περιποίηση του δέρματος, χρησιμοποιείται κυρίως για τις απολεπιστικές του ιδιότητες, προωθώντας την ανανέωση του δέρματος, ωστόσο, μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή του δέρματος, έχει αντιγηραντικά οφέλη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μελάγχρωση.

44892520cf9291c28036fa6df82b66fa.jpg

Τα οφέλη του γαλακτικού οξέος για το δέρμα

  1. Απολεπίζει την επιδερμίδα και προάγει την κυτταρική εναλλαγή: Το γαλακτικό οξύ διαταράσσει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, επιτρέποντάς τους να αποβάλλονται πιο εύκολα. Επιταχύνει επίσης τον κύκλο εργασιών του δέρματος, προωθώντας την ανανέωση. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο αποκαλύπτει πιο φρέσκο και νεανικό δέρμα, αλλά βοηθά επίσης στην αποσυμφόρηση των πόρων, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη θεραπεία των λευκών και μαύρων στιγμάτων και των σπυριών ακμής.
  2. Υποστηρίζει τον δερματικό φραγμό: Το γαλακτικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού αυξάνοντας την παραγωγή κεραμιδίων, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός "αδιάβροχου" δερματικού φραγμού, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας από το δέρμα.
  3. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου: Επιπλέον, το γαλακτικό οξύ μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και δομικών μορίων (GAGS), με αποτέλεσμα πιο σφριγηλό και γεμάτο δέρμα με λιγότερες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Παρενέργειες του γαλακτικού οξέος

Σε γενικές γραμμές, το γαλακτικό οξύ είναι ήπιο σε σύγκριση με άλλα απολεπιστικά - που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται τακτικά χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο ήπιο από τα άλφα υδροξυοξέα. Με αυτό το δεδομένο, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά θα μπορούσε να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα προκαλώντας ερυθρότητα, ξηρότητα ή ερεθισμό.

Εάν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε το γαλακτικό οξύ. Η συμβουλή μας; Δοκιμάστε ένα προϊόν με πολύ χαμηλό ποσοστό γαλακτικού οξέος και δείτε πώς θα αντιδράσει η επιδερμίδα σας. Αν παρατηρήσετε έντονο τσούξιμο και ερυθρότητα, ξεπλύνετε το αμέσως (να ξέρετε ότι ένα ελαφρύ τσούξιμο είναι φυσιολογικό).

3be2091604794a22896b90794719adb0.jpg

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε γαλακτικό οξύ κάθε μέρα;

Το γαλακτικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά, ωστόσο αν αντιμετωπίζετε ξηρότητα, ερυθρότητα ή ερεθισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μικρότερες ποσότητες ή να το χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά. Σημειώστε επίσης ποια άλλα συστατικά χρησιμοποιείτε (από τη λίστα που παρατίθεται στη συνέχεια) - εναλλάσσοντας το γαλακτικό οξύ με άλλα ενεργά συστατικά αντί να τα χρησιμοποιείτε μαζί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γαλακτικό οξύ

Διαθέσιμο σε καθαριστικά, ορούς και κρέμες, το γαλακτικό οξύ μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Για όσους χρησιμοποιούν γαλακτικό οξύ για πρώτη φορά, αναζητήστε ένα προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα (περίπου 5% - 10%) και ανεβείτε σιγά-σιγά προς τα πάνω.

Το γαλακτικό οξύ συνεργάζεται καλά με άλλα συστατικά;

Όπως κάθε δραστικό συστατικό, υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις και προφυλάξεις που πρέπει να έχετε κατά νου, ειδικά όταν το συνδυάζετε με άλλα συστατικά περιποίησης. Ακολουθούν μερικά συστατικά που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προσεκτικά εάν χρησιμοποιείτε γαλακτικό οξύ:

  • Ρετινοειδή (ρετινόλη, ρετινοϊκό οξύ): Τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα ρετινοειδή είναι ισχυρά απολεπιστικά και μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ευαισθησία και ερεθισμό του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Εάν χρησιμοποιείτε τόσο γαλακτικό οξύ όσο και ρετινοειδές, καλό είναι να τα εισάγετε σταδιακά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και να μην τα εφαρμόζετε την ίδια ημέρα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ερεθισμού.
  • Άλλα AHAs ή BHAs: Ο συνδυασμός γαλακτικού οξέος με άλλα άλφα υδροξυοξέα (όπως το γλυκολικό οξύ) ή βήτα υδροξυοξέα (όπως το σαλικυλικό οξύ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού. Είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τη χρήση πολλαπλών οξέων απολέπισης στην ίδια ρουτίνα, εκτός αν έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται.
  • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της ακμής, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και ερεθιστικό για το δέρμα. Η χρήση του μαζί με το γαλακτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ευαισθησίας και ξηρότητας του δέρματος. Εάν χρησιμοποιείτε και τα δύο, σκεφτείτε να τα εφαρμόζετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή να τα χρησιμοποιείτε σε διαφορετικές ημέρες.