fbpixel

Search icon
Search
Το fruit extract που θα προσφέρει απροσδόκητη λάμψη στην επιδερμίδα σας
FACE & BODY

Το fruit extract που θα προσφέρει απροσδόκητη λάμψη στην επιδερμίδα σας

Ήρθε η στιγμή να στραφείτε στα προϊόντα εμπλουτισμένα με καρπούζι


Ενυδατικό, γλυκό και εύγευστο, το καρπούζι είναι ένα λαμπρό αστέρι στον κόσμο των φρούτων. Ωστόσο, η γοητεία του δεν τελειώνει εκεί. Το καρπούζι ξεχωρίζει και στη βιομηχανία της ομορφιάς - συγκεκριμένα στην περιποίηση της επιδερμίδας. Πολλές φόρμουλες χρησιμοποιούν το γλυκό φρούτο για τις ενυδατικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, και προβλέπουμε ότι θα δούμε περισσότερα προϊόντα εμπλουτισμένα με καρπούζι τα επόμενα χρόνια. Όμως γιατί είναι τόσο απαραίτητο στο skincare routine μας;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα τα οφέλη του καρπουζιού στην περιποίηση της επιδερμίδας

Τι είναι το καρπούζι;

Το καρπούζι, ή Citrullus lanatus, είναι ένα μεγάλο, γλυκό φρούτο που αποτελείται κυρίως από νερό. Συγκεκριμένα, περιέχει σχεδόν 92% νερό και 7,55% υδατάνθρακες. Αυτό είναι που κάνει αυτό το δημοφιλές φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό και αναζωογονητικό κατά την κατανάλωσή του. Η κατάποση καρπουζιού προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.1 Ως συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας, το καρπούζι έχει μερικά πιθανά οφέλη: είναι ενυδατικό, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που υπόσχονται πολλά για την υγεία του δέρματος.

shutterstock-1991643737-iWR8f.jpg

Τα πλεονεκτήματα του καρπουζιού για το δέρμα

  • Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά: Το καρπούζι περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για το δέρμα, όπως οι βιταμίνες Α και C, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το θαμπό ή κατεστραμμένο δέρμα. Το καρπούζι περιέχει επίσης ένα άλλο ισχυρό και προστατευτικό για το δέρμα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία - η οποία μας επηρεάζει και πέραν τον καλοκαιρινών μηνών - και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Προστατεύοντας το δέρμα από το οξειδωτικό στρες, το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην προώθηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης.
  • Ενυδάτωση: Το καρπούζι είναι τόσο αναζωογονητικό μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό. Για τον ίδιο λόγο, τα προϊόντα περιποίησης με καρπούζι μπορούν να ενυδατώσουν και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της υγρασίας του δέρματος, βελτιώνοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης και μειώνοντας την ξηρότητα και την τραχύτητα. Επιπλέον, το έλαιο από σπόρους καρπουζιού περιέχει λινελεϊκό οξύ και αραχιδικό οξύ, τα οποία είναι λιπαρά οξέα που βοηθούν στη διατήρηση της κυτταρικής μεμβράνης. 
  • Μειώνει τη φλεγμονή και την ακμή: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για το δέρμα με ακμή ή φλεγμονή. Για μερικούς ανθρώπους, βοηθούν στην εξομάλυνση της υφής του δέρματος, φωτίζουν το δέρμα και ακόμη και προσθέτουν μια ωραία λάμψη. Τα αμινοξέα του φρούτου αυτού, τα οποία έχουν καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα εξυπηρετούν την ανακούφιση της ερυθρότητας, του ερεθισμού και της ευαισθησίας του δέρματος, καθιστώντας το ευεργετικό για άτομα με ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα.
shutterstock-2116188974.jpg

Παρενέργειες του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι ένα συστατικό που είναι γενικά ασφαλές και μη ερεθιστικό για όλους τους τύπους δέρματος. Ωστόσο, αν είστε αλλεργικοί στο καρπούζι, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα προϊόντα περιποίησης του. Θα πρέπει επίσης να διακόψετε τη χρήση προϊόντων με καρπούζι, αν εμφανίσετε ερεθισμό. Και, όπως πάντα, αν ο ερεθισμός επιμένει, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε το καρπούζι στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Είναι γενικά καλύτερο να χρησιμοποιείτε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν καρπούζι ως συστατικό παρά να προσπαθείτε να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι το προϊόν είναι αποτελεσματικό, μακράς διάρκειας και ασφαλές για το δέρμα σας.

Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν εκχυλίσματα καρπουζιού ή έλαιο σπόρων έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να παρέχουν σταθερές και τυποποιημένες συγκεντρώσεις ευεργετικών ενώσεων, εξασφαλίζοντας συνεπή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Το έλαιο σπόρων καρπουζιού, που εξάγεται από τους σπόρους του καρπού, είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και μπορεί να ενσωματωθεί σε έλαια προσώπου, ορούς ή ενυδατικές κρέμες. Βοηθά στο να κλειδώνει την υγρασία και να προστατεύει τον φραγμό του δέρματος.

Προτείνεται να αναζητάτε ενυδατικές κρέμες, ορούς, μάσκες και ομίχλες που αναφέρουν το εκχύλισμα καρπουζιού (ή Citrullus Vulgaris) ή το έλαιο από σπόρους καρπουζιού μέσα στον κατάλογο των συστατικών. Ενδέχεται να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση ενός ορού που περιέχει ενεργές συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών συστατικών και λιπαρών οξέων του καρπουζιού. Οι ενεργές συγκεντρώσεις των συστατικών είναι σημαντικές και ακόμη και αν ένα προϊόν περιέχει ένα συγκεκριμένο συστατικό, αλλά η συγκέντρωση του συγκεκριμένου ενεργού είναι πολύ χαμηλή, δεν θα δείτε αποτέλεσμα.