fbpixel

Search icon
Search
Thomas Jolly: Ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη θεαματική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;
PEOPLE & MOMENTS

Thomas Jolly: Ποιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη θεαματική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Στην οποία θα δούμε 12 σκηνές από τη γαλλική ιστορία


Ο ποταμός Σηκουάνας ήταν από την αρχή η πηγή έμπνευσης για τον σκηνοθέτη Thomas Jolly, έχοντας στο μυαλό του την ιδέα της δημιουργίας μιας τελετής έναρξης που θα «πλέει» μέσα στην καρδιά του Παρισιού. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ποταμός έχει γίνει το εργαστήριό του, προσφέροντας προκλήσεις άγνωστες στους περισσότερους θεατρικούς σκηνοθέτες: ρεύματα και σήραγγες ανέμου, ένα ευάλωτο ιχθυοτροφείο, ένα σχέδιο για χιλιάδες αθλητές που θα επιπλέουν με βάρκες, 45.000 αστυνομικοί διασκορπισμένοι για την ασφάλεια. Απαιτούνται επίσης: τακτικές συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και τον δήμαρχο του Παρισιού.

632ae2f61a4d49f05c03cac4.jpg
Thomas Jolly


Ως καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών τελετών, έχει επίσης προνόμια που οι περισσότεροι σκηνοθέτες μόνο ονειρεύονται: έναν προϋπολογισμό σχεδόν 150 εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων χορευτών και μουσικών. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός των ασφαλών ορίων ενός σταδίου. Ο Σηκουάνας έχει να δει μια τέτοια γιορτή εδώ και 285 χρόνια, από τότε που ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV γιόρτασε τον γάμο της κόρης του με τον πρίγκιπα της Ισπανίας.

Η ιστορία της Γαλλίας σε σκηνές

shutterstock-2479376217.jpg

Ο Jolly κατάφερε να κρατήσει μυστικό το σενάριο της τελετής, για να διατηρήσει την αίσθηση της έκπληξης. Υπήρξαν, όμως, υπονοούμενα. Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι θα προσφέρει μια «μεγάλη ιστορία χειραφέτησης κι ελευθερίας» - από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υπογράφηκε το 1948 στο σημείο όπου τελειώνει η τελετή. Η Anne Hidalgo, η δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι η τελετή θα είναι παιχνιδιάρικη, με μήνυμα για το «άνοιγμα της πόλης στον κόσμο και τη χαρά της διαφορετικότητας».

Τα κύρια θέματα είναι η αγάπη και η κοινή ανθρωπιά...

Η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει 12 σκηνές κατά μήκος, πάνω και -ακόμα και- αναδυόμενοι από τον ποταμό, με μια παρέλαση 10.000 αθλητών σε περίπου 90 βάρκες. Θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., χρησιμοποιώντας κυρίως το όψιμο ηλιοβασίλεμα του καλοκαιριού για φωτισμό, και θα διαρκέσει πάνω από τρεισήμισι ώρες. Οι εμφανίσεις της Celine Dion και της Lady Gaga στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα οδήγησαν σε εικασίες, αλλά ο Jolly δεν επιβεβαίωσε τα ονόματα των καλλιτεχνών του show.

shutterstock-2486336299.jpg


Σε μια χώρα που αγαπάει τη δομή και τους κανονισμούς, ο Jolly θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες και ότι είναι ένας πρωτότυπος στοχαστής που παίρνει ρίσκα. Αγαπάει τον Σαίξπηρ όσο και τις Spice Girls, και πρόσφατα σκηνοθέτησε μια δημοφιλή γαλλική ροκ όπερα, την "Starmania", βομβαρδίζοντας το κοινό με 600 στροβοσκόπια και προσελκύοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο θεατές κατά τη διάρκεια μιας πανεθνικής περιοδείας. Επίσης, σκηνοθέτησε κι έπαιξε σε μια 24ωρη παραγωγή που συνδύασε τον «Ερρίκο ΣΤ''» και τον «Ριχάρδο''» - 10 πράξεις σε μία συνεδρίαση. Το θέατρο έβγαλε μαξιλάρια για να μπορούν οι θεατές να κοιμηθούν.

O Jolly, 42 ετών, μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Νορμανδίας, στα περίχωρα της Ρουέν, ως το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά μιας μητέρας νοσοκόμας κι ενός πατέρα τυπογράφου, ο οποίος του έτρεφε το πάθος για τις κούκλες και τον κλασικό χορό. Στο γυμνάσιο, του ασκούσαν bullying, αλλά βρήκε το καταφύγιό του στο θέατρο. Μετά τη σχολή θεάτρου, δημιούργησε μαζί με μια ομάδα συναδέλφων του μια θεατρική ομάδα, την La Piccola Familia, η οποία ανέβαζε παραστάσεις σε μικρές πόλεις της υπαίθρου. Το 2020, ορίστηκε επικεφαλής του δημόσιου θεάτρου στην Ανζέ, 180 μίλια νοτιοδυτικά του Παρισιού.

shutterstock-2260873639-F0VPO.jpg


Αφού προσλήφθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Jolly ανέθεσε σε τέσσερις συγγραφείς να τον βοηθήσουν να συντάξει ένα σενάριο: έναν ιστορικό του Μεσαίωνα, έναν βραβευμένο μυθιστοριογράφο, έναν σεναριογράφο κι έναν θεατρικό συγγραφέα. Ταξίδεψαν πάνω και κάτω στονΣηκουάνας με βάρκες, κάνοντας καταιγισμό ιδεών.

Η διαδρομή των 3,7 μιλίων είχε ήδη αποφασιστεί από την Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024. Ξεκινά στα ανατολικά, από τον σταθμό Gare d'Austerlitz, τον σιδηροδρομικό σταθμό που αποτελεί την παραδοσιακή πύλη του Παρισιού, κοντά στην τοποθεσία του παλιού ρωμαϊκού οικισμού Lutetia. Στη συνέχεια, περνά από αγαπημένα λείψανα του Μεσαίωνα, όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων και η Conciergerie, ένα πρώην παλάτι που έγινε η φυλακή της Μαρίας-Αντουανέτας πριν την γκιλοτίνα στην Place de la Concorde, η οποία βρίσκεται επίσης κατά μήκος της διαδρομής. Κοντά στο τέλος της διαδρομής υψώνονται τα τοτέμ των παγκόσμιων εκθέσεων που φιλοξένησε η πόλη πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, όπως το Grand Palais με τον γυάλινο θόλο και ο Πύργος του Eiffel. 

shutterstock-2475436389.jpg


Μόλις ο Jolly και η ομάδα του δημιούργησαν τις 12 σκηνές, προσέλαβε τέσσερις υποσκηνοθέτες για να τον βοηθήσουν μέσω της μουσικής, του χορού, των σκηνικών και των κοστουμιών. Μία από αυτές ήταν η Daphné Bürki, μια πληθωρική τηλεοπτική παρουσιάστρια που εκπαιδεύτηκε ως στιλίστρια και ξεκίνησε την καριέρα της στον Dior. Ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό 3.000 κοστουμιών.

Ο καιρός είναι αυτό που κάνει τον Jolly να ανησυχεί περισσότερο: «Αν ο καιρός είναι καλός και πετύχουμε το golden hour όπως έχει προγραμματιστεί, θα είναι πολύ, πολύ όμορφα. Αν βρέξει, τότε εύχομαι να είναι καλοκαιρινή καταιγίδα, με αστραπές, θόρυβο και βροντές, γιατί αυτό θα είναι κινηματογραφικό», είπε. «Αλλά αν ο καιρός είναι γκρίζος και βρέχει, τότε θα είμαι πραγματικά δυστυχισμένος».

Με πληροφορίες από The New York Times