fbpixel

Search icon
Search
Θέλετε να βάλετε ένα τέλος στις τοξικές σχέσεις σας; Έτσι θα τα καταφέρετε
PSYCHOLOGY

Θέλετε να βάλετε ένα τέλος στις τοξικές σχέσεις σας; Έτσι θα τα καταφέρετε

Εύκολα tips που θα αλλάξουν τη ζωή σας


Πόσες φορές έχετε αισθανθεί πως στο περιβάλλον σας υπάρχουν άτομα με τοξικές συμπεριφορές; Πόσες φορές έχετε αισθανθεί πως γύρω σας βρίσκονται άνθρωποι που συνεχώς επιχειρούν να χαλάσουν τη διάθεσή σας και σας γεμίζουν με αρνητισμό; Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωρίσει και να εντοπίσει κανείς μία τοξική σχέση, ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά δύσκολα. Οι σχέσεις αυτές, μοιάζουν με ένα δέντρο που αποκτά όλο και περισσότερα παρακλάδια και στο τέλος, για να βγούμε από όλο αυτό, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε τη ρίζα του.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε τα tips που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις τοξικές σχέσεις και καταστάσεις, στις οποίες έχετε μπει, αλλάζοντας άμεσα τη ζωή σας.

Πείτε επιτέλους ένα μεγάλο «όχι»!

Address the reality

shutterstock-1285831603.jpg

First things first, τοξική μπορεί να είναι μία σχέση ερωτική, μία σχέση φιλική, επαγγελματική ή ακόμη και οικογενειακή και σε αυτή τη φάση, δε θα κάνουμε κανέναν διαχωρισμό. Οι συμπεριφορές είναι κοινές, τα red flags είναι κοινά και το first step, αφορά τον εντοπισμό και την αναγνώρισή τους. Τα άτομα που έχουν την τάση να εμφανίζουν τοξικές συμπεριφορές, ζουν από το δράμα και συχνά, δημιουργούν προβλήματα ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ θεωρούν πως όλα περιστρέφονται γύρω από αυτά. Ένας άνθρωπος τοξικός, δε θα καθίσει ποτέ να αφιερώσει χρόνο σε κάποιον άλλον, για να τον ακούσει και να συζητήσει μαζί του. Έχει συνηθίσει στον μονόλογο και προσπαθεί συνεχώς να οδηγήσει την κουβέντα σε αυτόν, με κάθε τρόπο.

Αντίστοιχα, οι χαρακτήρες αυτοί, πολύ δύσκολα θα κάνουν κάποιο κομπλιμέντο κι ακόμη πιο δύσκολα, θα χαρούν με την επιτυχία όσων βρίσκονται γύρω τους. Βλέπουν τους πάντες ανταγωνιστικά και δεν αναγνωρίζουν τα όρια, καθώς δε σέβονται τον προσωπικό χώρο των άλλων. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι -επίσης- η ζήλια και κυρίως, δεν αφήνουν όσους βρίσκονται στο περιβάλλον τους να χαρούν με οτιδήποτε τους συμβαίνει. Προσπαθούν να τους κατακλύσουν με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και λειτουργούν σαν ένα μαύρο πέπλο που πρέπει να τους σκεπάσει, όταν βιώνουν μία ευχάριστη κατάσταση. Αν αναγνωρίζετε τις παραπάνω συμπεριφορές, ακολουθούν πολύ σημαντικά tips που θα σας βοηθήσουν να βγείτε από όλο αυτό...

Take action

shutterstock-2079943246.jpg

Πάρτε απόσταση

Ακούγεται κλισέ, ωστόσο, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνετε. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγως να παραμείνετε σε μία τοξική σχέση -οποιασδήποτε μορφής- εφόσον το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας λειτουργεί με τοξικό τρόπο, που προφανώς επηρεάζει κι εσάς. Θα πρέπει να κατανοήσετε πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν κι όσο κι αν ελπίζουμε σε ορισμένες στιγμές πως μπορούν να μας δείξουν κάτι διαφορετικό, αυτό δε θα συμβεί. Οι χειριστικοί άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη ζωή μας και να μας εξαντλήσουν τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά, απορροφώντας όλη την ενέργειά μας. Μας γεμίζουν με αρνητισμό, με νευρικότητα, με θυμό κι ενοχές κι όλο αυτό, δε θα έχει τέλος, αν απλώς δεν απομακρυνθούν από κοντά μας.

Όρια

Είναι -επίσης- πολύ-πολύ σημαντικό να θέσετε άμεσα κάποια όρια. Εσείς μπορείτε να καθορίσετε ποια θα είναι αυτά, ωστόσο, από τη στιγμή που θα πάρετε την απόφασή σας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να επιμείνετε. Τα step back δε θα σας βοηθήσουν κι αντιθέτως, θα δείξουν στα πρόσωπα που λειτουργούν τοξικά, πως δεν έχετε τη δύναμη να τα αντιμετωπίσετε. Αναλάβετε δράση και υψώστε ένα τείχος, που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές τις συμπεριφορές.

Ειλικρίνεια

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί πως δεν μπορείτε να μοιραστείτε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτά που σκέφτεστε; Πόσες φορές κάνετε δεύτερες και τρίτες σκέψεις, μιλώντας με τα συγκεκριμένα πρόσωπα; Κάπου εδώ, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε αυτό. Σταματήστε να κάνετε υποχωρήσεις και να κρύβετε τις πραγματικές επιθυμίες σας και μιλήστε ειλικρινά και ουσιαστικά για αυτά που θέλετε και σκέφτεστε. Μη φοβάστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και μην αφήνετε τους άλλους ανθρώπους να σας οδηγούν εκεί που θέλουν.

shutterstock-1522400798.jpg

Πείτε «όχι»

Οι άνθρωποι που έχουν μία τοξική συμπεριφορά, δεν μπορούν να αποδεχθούν το «όχι», ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να βάλετε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, θα πρέπει να αλλάξετε άμεσα στάση. Η συνεχής θετική ανταπόκριση, ακόμη κι όταν πρόκειται για κάτι με το οποίο δε συμφωνείτε, δε βοηθάει και σίγουρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για εσάς. Μπορεί να αποφευχθούν οι καυγάδες και οι εντάσεις, όμως, σίγουρα αυτή η στάση δε θα σας οδηγήσει πουθενά. Όταν -λοιπόν- κρίνετε πως είναι απαραίτητο, πείτε μερικά μεγάλα «όχι» και θα δείτε πως σταδιακά, θα αλλάξουν πολλά γύρω σας.