fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την κεραμίστρια και illustrator, Anna Kiosse
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την κεραμίστρια και illustrator, Anna Kiosse

Που τα καλοκαίρια της ζει στη Σέριφο


Τα κεραμικά της έχουν μια αμεσότητα μαγική που παραπέμπει σε γνώριμες φόρμες κι εικόνες, ενώ παράλληλα εκπέμπουν μια απίθανα μοντέρνα ματιά και άποψη. Η Anna Kiosse γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στη Γερμανία και μετά από επτά χρόνια σπουδές στο Communication Design και Art Direction στο State Academy of Arts στην Στουτγάρδη, μετακόμισε στο Amsterdam για άλλα έξι χρόνια ώστε να συλλέξει εμπειρίες. Συνεργάστηκε για έτη έτη με μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες για brands όπως Nike, Adidas, Facebook κ.ά. Κάποια στιγμή ένοιωσε πως είχε χάσει την προσωπική της δημιουργική έκφραση και αναζητώντας κάτι διαφορετικό συνάντησε την κεραμική. Σε ένα μικρό studio έπιασε πρώτη φορά το υλικό στα χέρια της και από εκείνη την στιγμή, κάτι άλλαξε... 

Ξεκίνησε μαθήματα, έκανε ταξίδια στην Σίφνο, όπου γνώρισε καλύτερα και σταδιακά ερωτεύτηκε την Τέχνη και την ιστορία που έχει η Ελλάδα με τα παραδοσιακά κεραμικά.

Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που κάνει τη δουλειά σας να ξεχωρίζει.

Σίγουρα είναι οι ζωγραφιές που χαρίζουν μια ξεχωριστή, τελείως δική μου πινελιά. Δεν δουλεύω με τροχό, προτιμώ το handbuilt σαν τεχνική, με την οποία χτίζω κάθε κομμάτι με το χέρι και πλάθω την φόρμα του κεραμικού από το μηδέν. Έτσι το καθένα από αυτά είναι μοναδικό και δεν υπάρχει δεύτερο ίδιο.

2-Puxeo.jpg

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει το illustration και τι εφαρμογές έχει;

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Είναι ο τρόπος μου να επεξεργάζομαι καθετί και να εκφράζομαι. Όπου πάω, έχω πάντα ένα sketchbook μαζί μου. Είναι σαν πόθος, με πολύ καλή έννοια.

Μιλήστε μας για το Amsterdam, την πόλη που επιλέξατε. Τι είναι αυτό που σας προσφέρει και πώς είναι ένας Έλληνας να διακρίνεται σε μια ξένη χώρα; 

Μεγαλώνοντας σαν Ελληνίδα στο εξωτερικό ήμουν πάντα ξένη και έτσι ένιωθα συχνά μια νοσταλγία για τη γενέτειρά αλλά και μια λαχτάρα για τον τόπο καταγωγής μου - κάτι που φανερώνεται με κάποιον τρόπο στα κεραμικά μου. Πέρσι, αποφάσισα να αφήσω το Amsterdam και να μετακομίσω μόνιμα στην Ελλάδα. Να ζήσω στον τόπο μου για πρώτη φορά. Επέλεξα την Αθήνα για έξι μήνες χειμώνα και την Σέριφο για τους άλλους έξι. Είμαι παρά πολύ ευτυχισμένη με την επιλογή μου αυτή, αλλά δεν θα ήθελα να μην είχα την εμπειρία της ζωής στο εξωτερικό. Έχω ζήσει και έχω γνωρίσει και άλλες κουλτούρες και ανθρώπους από όλο τον πλανήτη - και αυτό δίνει κάτι όχι μόνο στην δημιουργικότητα και στο αποτέλεσμα της δουλειάς μου όπως και στον χαρακτήρα μου.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα project ολοκληρώνεται, τι νοιώθετε; 

Πρώτα πρέπει να καταλάβω ότι ολοκληρώθηκε. Αυτό είναι το δύσκολο. Ακόμα και όταν βάζω το κεραμικό να ψηθεί δεν είμαι σίγουρη αν είναι τελειωμένο. Μόνο όταν όντως βγει από το καμίνι και το δω τελειωμένο ξέρω ότι έκλεισε ο κύκλος. Αυτή η στιγμή όταν ανοίγει το ακόμα ζεστό καμίνι και βγάζω το τελειωμένο έργο είναι μια μοναδική αίσθηση που είναι δύσκολο να περιγράφει. Νιώθω μια ηρεμία, μια απίθανη ικανοποίηση.

Yπάρχει όριο στη δημιουργικότητα;

Ποτέ. Αυτό είναι το ωραίο.

4-RHNHL.jpg

Μιλήστε μας για τις συνεργασίες σας πώς προέκυψαν και ποιες ήταν οι προκλήσεις για εσάς.

Υπάρχουν δυο ειδών συνεργασίες για εμένα, η επαγγελματική, η οποία πρέπει να παραδοθεί και να συμφωνήσει ο πελάτης μου και η δημιουργική, η creative συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται αυτές οι συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν άλλου είδους ικανότητες. Εκεί μπορούν να γίνουν απίστευτα πράγματα. Αυτήν την στιγμή δουλεύω πάνω σε ένα collab ακόμη top secret με την ομάδα του TIND στην Αθήνα, η οποία ασχολείται με την μεταξοτυπία. Αυτά είναι ωραία πράγματα γιατί μεγαλώνουμε τους ορίζοντες μας και πάμε την δουλειά σε άλλο επίπεδο. Προκλήσεις σπάνια αντιμετωπίζω, και τις πιο πολλές φορές έχουν να κάνουν με την υπομονή μου. Γιατί το κεραμικό θέλει τον χρόνο του, δεν είναι σαν το design που δουλεύω με τον υπολογιστή και καθορίζω εγώ τα περισσότερα και τον χρόνο. Ο πηλός έχει δικό του μυαλό και ώρες ώρες ακόμα δυσκολεύομαι να τον καταλάβω, αλλά αυτό είναι και το ωραίο στην σχέση μας.

Η κεραμική και η αρχαία ελληνική κουλτούρα πώς εντάσσονται στο έργο σας; 

Αντλώ έμπνευση από την αρχαία κεραμική και τα παραδοσιακά κεραμικά της Ελλάδας, τα έργα που έχουν φτιαχτεί είναι απίστευτα. Δεν μιλάω μόνο για την ομορφιά τους, γιατί αυτή είναι αντικειμενική. Κάνω λόγο για το επίπεδο της Τέχνης που είναι φοβερό. Αυτό που θαυμάζω είναι τα illustrations από τότε που περιγράφονταν ολόκληρες ιστορίες πάνω σε έναν αμφορέα. Έχω πάει σε άπειρες εκθέσεις, δεν τα βαριέμαι ποτέ. Στην Αθήνα μένω στο Κουκάκι και όταν μου λείπει η έμπνευση κάνω μια βόλτα στο μουσείο της Ακρόπολης.

3-XHZaW.jpg

Έχετε σχεδιάσει κάποιο άλλο αντικείμενο ή ένα fashion item;

Έχω κάνει σχέδια για limited edition Τ-shirts, collaborations με σχεδιαστές, ενώ φέτος το καλοκαίρι μου που περνάω έξι μήνες στην Σέριφο, ένα μέρος που αγαπώ και μου δίνει τόση έμπνευση, δημιούργησα ένα Τ-Shirt με theme island. Θέλω πολύ να σχεδιάσω ένα pattern για δικό μου ύφασμα και να συνεργαστώ με κάποιον, ώστε να κυκλοφορήσουμε κάποια items. Ελπίζω φέτος να γίνει και αυτό, μέσα στον χειμώνα.

Τι έχει κερδίσει την καρδιά σας περισσότερο από όλα; 

Τo καλοκαίρι.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς.

Eίναι η αγάπη - γιατί αν έχεις αγάπη όλα είναι όμορφα.

1-TvBfh.jpg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Δημιουργική, παθιασμένη και φιλόδοξη όσον αφορά το κομμάτι της δουλειάς μου. Όσον αφορά τον εαυτό μου απέναντι στη ζωή, είμαι ενθουσιώδης, γεμάτη αυτοπεποίθηση και αγαπησιάρα.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Θάλασσα, καλοκαίρι, αγάπη, το σκυλάκι μου και καλή παρέα.

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και η έκθεση που λατρέψατε τελευταία. 

Είναι τόσα πολλά, που αλήθεια δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση εύκολα. Μπορώ όμως να σας πω ποια είναι η επόμενη έκθεση που ανυπομονώ και ελπίζω να προλάβω να πάω φέτος, η "PABLO PICASSO: 25 YEARS OF EDITION CERAMICS" from the Rosenbaum Collection.

5-gjGrq.jpg

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Είναι να γίνει φέτος τον χειμώνα: Θέλω να ανοίξω δικό μου concept store gallery και creative workshop στην Αθήνα.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Nα ζεις το σήμερα και την κάθε στιγμή. Be grateful for what you have.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη…

Για όσα έχω καταφέρει και ζήσει μέχρι σήμερα.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...  

Mε χαμόγελα.

Και θα τελείωνε...

Με αγάπη.