fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Mε την Julia Cotsarelis
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Mε την Julia Cotsarelis

Την founder του The Greek Source


H Julia Cotsarelis είναι μια περήφανη Ελληνίδα της Νέας Υόρκης, γεννημένη στην Αμερική από Έλληνες γονείς κι είναι το πρόσωπο που δημιούργησε το The Greek Source. Σπούδασε στο New York School of Interior design, αντλώντας καθημερινά έμπνευση από το αγαπημένο της Manhattan. Παρέμεινε ενεργή στην απόκτηση εμπειρίας στον κλάδο, ενώ πραγματοποίησε ένα από τα πιο ωφέλιμα internships -τη συνεργασία της με έναν έμπορο αντικών στο Interior Arts Building. Σε αυτήν τη gallery, «βυθίστηκε» στον κόσμο του interior design υψηλών προδιαγραφών και απέκτησε μια ισχυρή εικόνα του χώρου στη Νέα Υόρκη. 

Παράλληλα, κέρδισε γνώσεις πάνω σε διάφορα στιλ επίπλων. Μετά την πρακτική της, εργάστηκε ως interior designer για κάποιες residential firms και στη συνέχεια έγινε sourcing director της Stonehill και Taylor, μιας design εταιρίας που ειδικεύεται σε ξενοδοχεία. Εκεί, ξεκίνησε να παρακολουθεί εμπορικές εκθέσεις για να ανακαλύψει τα τελευταία worth-buying προϊόντα της αγοράς, τότε είδε ένα «κενό» στην ελληνική home decor, και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το The Greek Source. Μετά από αυτή τη διαφορετική εργασιακή εμπειρία ήξερε ότι βρήκε μια ικανοποιητική δραστηριότητα και οτιδήποτε θα έκανα γύρω από αυτήν, θα την έκανε ευτυχισμένη.

Πόσο οι σπουδές σας στο interior design έχουν καθορίσει την αισθητική σας και σε ποιο σημείο της ζωής σας αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Greek Source; 

Οι σπουδές μου έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της αίσθησης του στιλ. Η συνεργασία με ταλαντούχους designers και γνώστες του σχεδιασμού επηρέασε πραγματικά την αισθητική μου. Η ιδέα μου να χρησιμοποιήσω την ελληνική μου κληρονομιά στον κόσμο τoυ interior design ήταν πάντα κάτι που ήθελα να κάνω, αλλά ήμουν υπομονετική στην εξερεύνηση του αντικειμένου και αφού συνειδητοποίησα ότι το κλασικό design δεν είχε επαναπροσδιοριστεί, έκανα την επιλογή αυτού που θεώρησα ότι ήταν η σύγχρονη έκδοση του Greek design και η πηγή των καλύτερων designers / artists στην Ελλάδα έγιναν σήμερα το The Greek Source.

Πώς καταφέρατε να ανακαλύψετε το στιλ που σας εκφράζει και πώς αυτό εξελίχθηκε στη διάρκεια του χρόνου;

Ως designer, πέρασα από πολλές φάσεις και στάδια στιλ και συνειδητοποίησα ότι για να παραμείνω συνεπής θα έπρεπε να επιλέξω με μια διαχρονική εμφάνιση που να μπορώ να προσαρμόσω στις προσωπικές μου προτιμήσεις. Ο διαχρονικός σχεδιασμός είναι δομημένος, ισορροπημένος, πλούσιος σε αξεσουάρ, υφές και φινιρίσματα. Με το χρόνο αρχίζεις να παρατηρείς αυτό που σε ενδιαφέρει και το στιλ μου παρέμεινε πάντα συνεπές όσον αφορά την εμφάνιση και την αίσθηση αλλά εξελίσσεται με βάση τις σύγχρονες καινοτομίες.

portrait-2-62xrv.jpg

Ποιους Έλληνες δημιουργούς ξεχωρίζετε και γιατί;

Ο Αλέκος Φασιανός θα είναι πάντα ένας από τους αγαπημένους μου Έλληνες καλλιτέχνες. Το καλλιτεχνικό του έργο ξεχωρίζει καθώς περιγράφει πάντα μια συγκεκριμένη κατάσταση, είτε είναι στην ιστορία είτε σε καθημερινή συνάντηση. Κατάφερε να μείνει διαχρονικός με στοιχεία όπως interiors, ανθρώπινες φιγούρες, νεκρές φύσεις και τοπία.

Τι είναι η Ελλάδα για εσάς και πόσο περήφανη σας κάνει η χώρα σας;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα βυθισμένη σε διαχρονική ομορφιά και έμπνευση και νιώθω σαν ο σύγχρονος κόσμος να μην έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής της. Με κάνει τόσο περήφανη που είμαι από μια χώρα με τόσο πλούσια ιστορία και πολιτισμό.

Πόσο εύκολο είναι να φέρετε την Ελλάδα κοντά σας σε μια τόσο μακρινή χώρα και πώς νοιώθετε να την πρεσβεύετε;

Η φυσική απόσταση δεν είναι σημαντική όταν η Ελλάδα είναι τόσο κοντά στην καρδιά μου. Νιώθω σαν προνόμιο να την εκπροσωπήσω.

Μιλήστε μας για το interior design και πώς το διαχειρίζεστε.

Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε μια εταιρία κλωστοϋφαντουργίας που ειδικεύεται σε εμπορικά σχέδια interior design, συχνά δουλεύω έναν προς ένα με πελάτες για να σχεδιάσω τον χώρο τους και επίσης να δημιουργήσω υφάσματα για αυτούς. Παράλληλα με αυτήν τη διαδικασία, μου αρέσει να παρουσιάζω κομμάτια διακόσμησης σπιτιού από το The Greek Source και κατάφερα να εξισορροπήσω και να αναπτύξω και τις δύο εταιρίες ταυτόχρονα. Όταν το επιτρέπει ο χρόνος, σχεδιάζω εκδηλώσεις, διακοσμώντας χώρους και βοηθώντας στην επιμέλεια των σχεδιαστικών επιλογών.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και τα projects που σας έχουν εξιτάρει;

Πάντα παραμένω πολύ αποφασισμένη και επικεντρώνομαι στον στόχο μου. Μπορώ να γίνω πολύ πεισματάρα με τις επιλογές του σχεδιασμού μου, αλλά αυτό βοηθά στην αύξηση της εμπιστοσύνης. Πιστεύω πραγματικά ότι ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό στιλ και δεν πρέπει να φοβάται ποτέ ούτε να αμφιβάλλει για την ιδέα του. Μείνετε αληθινοί και ειλικρινείς στον εαυτό σας και πιστέψτε πραγματικά στον εαυτό σας για να πετύχετε. Το καλοκαιρινό pop up shop το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένα πολύ συναρπαστικό έργο καθώς μου επέτρεψε να μετατρέψω έναν χώρο γκαλερί σε μια μίνι ελληνική όαση. Ήμουν σε θέση να διαμορφώσω και να επιμεληθώ τις επιλογές των προϊόντων μου, ενώ τις παρουσίασα σε ένα κατάστημα home decor στην όμορφη περιοχή του West Hampton στη Νέα Υόρκη.

Τι είναι η τέχνη για εσάς και πώς νοιώθετε απέναντι στους δημιουργούς;

Η δημιουργία τέχνης δίνει μορφή και δομή στην τυχαιότητα της πραγματικότητας. Παρουσιάζει το υλικό του, είτε πρόκειται για πηλό, μουσικές νότες, λέξεις, τούβλα ή αντικείμενα που βρέθηκαν, με έναν νέο και μοναδικό τρόπο έκφρασης, μια νέα «γλώσσα». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να προσδιορίσετε ένα έργο τέχνης που δεν έχετε ξαναδεί ότι ανήκει σε έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Κάθε καλλιτέχνης έχει τη δική του «γλώσσα» ή στιλ. Ο ρόλος της τέχνης και των καλλιτεχνών στον σύγχρονο πολιτισμό μας είναι πολύ υποτιμημένος και υποτιμάται.

image-3.jpg

Ένα έργο τέχνης που σας έμεινε στη μνήμη;

The Kiss by Gustav Klimnt, λατρεύω τη βυζαντινή και περίτεχνη αισθητική του πίνακα. Με γοήτευσε όταν το είδα για πρώτη φορά σε ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία, το Neue Galerie στη Νέα Υόρκη.

Έχετε σχεδιάσει κάτι η ίδια; 

Μαζί με τον καλλιτέχνη Φίλιππο Θεοδωρίδη, σχεδίασα το μπλε και άσπρο μοτίβο του Greek Source που χρησιμοποιείται για marketing, ταπετσαρία και επίσης για το αποκλειστικό μας κερί σε συνεργασία με την Choe Candles.

Δώστε μας τον δικό σας ορισμό για την ομορφιά.

Η ομορφιά δεν είναι απλώς μια αισθητική, επιφανειακή ιδέα. Πρέπει επίσης να είναι ένας δρόμος προς την αναγνώριση. Πρέπει να αποκαλύψει μια αλήθεια είτε για τον εαυτό μας είτε για τη ζωή. Και πρέπει να το κάνει με τρόπο που να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε πριν ή δεν το γνωρίζαμε στο παρελθόν, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι είναι ευχάριστο και αληθινό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για εσάς;

Σκοπεύω να φιλοξενήσω περισσότερα καλοκαιρινά pop up stores φέτος, όπου οι πελάτες θα δουν περισσότερες από τις resort συλλογές μας από κοντά και επίσης θα παρουσιαστούν τα πιο high end κομμάτια διακόσμησης στο New York Luxury Design Fair τον Σεπτέμβριο.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας ρούχο και τι σημαίνει για εσάς η μόδα;

Τα αγαπημένα μου κομμάτια σε οποιοδήποτε outfit είναι τα αξεσουάρ. Λατρεύω μια μεγάλη τσάντα tote τα παπούτσια και τα κοσμήματα. Εφόσον έχετε τα απαραίτητα, μπορείτε να δώσετε στιλ με την τσάντα ή τα παπούτσια και να αναβαθμίσετε αμέσως την εμφάνισή σας.

Επίλεγετε να φοράτε items για χρόνια; Κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που φοράτε εδώ και χρόνια;

Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια που δεν είναι ποτέ out of time είναι μια vintage μπλούζα Etro που είχα για πολλά χρόνια, οτιδήποτε με τo κλασική Paisley print της Etro είναι διαχρονικό. Επίσης το χρυσό δαχτυλίδι της γιαγιάς μου.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια; Τι θα θέλατε να έχετε δημιουργήσει μέχρι τότε;

Ελπίζω να δημιουργήσω ένα lifestyle κατάστημα για το The Greek Source σε ένα ξενοδοχείο ή ένα πραγματικό boutique ξενοδοχείο σχεδιασμένο με την ελληνική αισθητική είτε στο Μαϊάμι, στη Νέα Υόρκη είτε στην Καλιφόρνια. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να το επισκέπτεται με την οικογένεια και τους φίλους μου και να είμαι περήφανη για την πρόοδο που σημείωσα στην πλατφόρμα μου. Ελπίζω να δω Έλληνες σχεδιαστές και καλλιτέχνες να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ μέχρι τότε και να έχουν βοηθήσει την ελληνική design κοινότητα να αναπτυχθεί παγκοσμίως.

portrait-3.jpg

Ποιο είναι το αγαπημένο σας Greek Source item;

To exclusive candle σε συνεργασία με το Choe Candles και τον Φίλιππο Θεοδωρίδη.

Τι σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;

H οικογένεια, το κλίμα και η ατέλειωτη φυσική ομορφιά.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Φιλόδοξη, παθιασμένη, γενναιόδωρη.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει…

Να ξεκινήσω δική μου επιχείρηση.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Υπομονή και επιμονή.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη…

Το να μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο την καταπληκτική ελληνική χειροτεχνία μέσω του The Greek Source.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με μια κούπα καφέ και μια βόλτα στο Central Park με το σκύλο μου. 

Και θα τελείωνε...

Με ευγνωμοσύνη για τη μέρα που πέρασε και ενθουσιασμό για την επόμενη που έρχεται.