fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την jewel designer, Αντωνία Καρρά
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την jewel designer, Αντωνία Καρρά

Γνωστή για τα μοναδικά κοσμήματά της που διατίθενται σε πάνω από 60 σημεία σε όλο τον κόσμο


Ανέκαθεν της άρεσε να αγοράζει ένα κόσμημα από το μέρος όπου ταξίδευε, για να της θυμίζει την εμπειρία και τις όμορφες στιγμές που έζησε. Λάτρευε επίσης να δημιουργεί πλεκτά κοσμήματα -μια τέχνη που της μάθαινε η γιαγιά της τα καλοκαίρια, όταν την πρόσεχε σαν παιδί. Έτσι μια μέρα, περίπου 9 χρόνια πριν, η Αντωνία Καρρά είχε την έμπνευση να δημιουργήσει πλεκτά βραχιόλια με ημιπολύτιμες πέτρες και μεταξωτή κλωστή της καλύτερης ποιότητας, για να «αιχμαλωτίσει» με χρώματα την αύρα της Ελλάδας.

Αρχικά, αποφάσισε να τα δημιουργήσει για την ίδια, μιας και δεν έβρισκε αντίστοιχα σχέδια με ελληνικό «χρώμα». Κυκλοφορώντας, λοιπόν, στα ελληνικά νησιά και φορώντας τα, τα κοσμήματα τράβηξαν την προσοχή και το εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν κάτι εντελώς καινούριο και πρωτότυπο. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το brand. Στη συνέχεια, προστέθηκε και η σειρά με το ασήμι, πάντα με άξονα την κεντρική ιδέα: Τα κοσμήματα να αποπνέουν Ελλάδα, να είναι fun, easy to wear και ταυτόχρονα statement pieces, καθώς επίσης και να συνδυάζονται εύκολα με fine jewelry. Η προσωπική της ανάγκη ήταν η αρχή μαζί με μια ωραία ιδέα. Η Αντωνία έτσι κι αλλιώς είναι από μόνη της η προσωποποίηση της χαράς της ζωής. Κι αυτό αντικατοπτρίζεται στα κοσμήματά της που σήμερα, διατίθενται σε πάνω από 60 σημεία σε όλο τον κόσμο.

Κόσμημα και Ελλάδα. Πώς το διαχειρίζεστε;

Η Ελλάδα είναι η χώρα μου. Την αγαπώ και πάντα προσπαθώ να ενσωματώνω στοιχεία της στις συλλογές, είτε είναι τα χρώματα της θάλασσας και του ηλιοβασιλέματος, είτε είναι στοιχεία από αρχαϊκά κοσμήματα. Γενικώς, «παίζω» με τις φόρμες και τα χρώματα.

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες σας και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Σίγουρα έχω... πάθος με την ποιότητα. Προσπαθώ να διαλέγω τα καλύτερα υλικά, ακόμη κι αν αυτό κοστίζει περισσότερο. Το τελικό αποτέλεσμα πάντα με δικαιώνει.  Επίσης, πιστεύω πολύ στο after sales service. Για παράδειγμα, το ασημένιο κόσμημα είναι sustainable και μπορεί κάποιος να το κρατήσει μια ζωή, αν το «φρεσκάρει». Επικοινωνούμε πάντα, λοιπόν, ότι αναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία όποτε χρειαστεί, όπως φυσικά και την οποιαδήποτε επιδιόρθωση. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η άμεση επικοινωνία με τον πελάτη. Προσπαθώ πάντα να γνωρίζω τις γυναίκες που επιλέγουν τα κοσμήματά μου και να αντιλαμβάνομαι πως νιώθουν φορώντας τα: Τι τις ευχαριστεί, αν ενισχύουν την αίσθηση της θηλυκότητάς τους ή τι ανάγκες έχουν -από το μήκος μιας αλυσίδας, μέχρι ένα κούμπωμα που προτιμούν. Είναι βασικές λεπτομέρειες, που βοηθούν στην κατανόηση για έναν καλύτερο σχεδιασμό.

about-ak-7b8791-gia-site-mvSNi.jpg

Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Με εμπνέουν όλες οι γυναίκες. Είναι όλες τόσο μοναδικές! Είναι απόλαυση να τις παρατηρώ και να εμπνέομαι. Είναι καταπληκτικό το πώς τα κοσμήματα που επιλέγουμε, μας συστήνουν πριν καν μιλήσουμε. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κοσμημάτων, ανάλογα με την προσωπικότητα της κάθε γυναίκας. Για παράδειγμα, οι πληθωρικές γυναίκες αγαπούν τα θεατρικά statement jewelry που συμπληρώνουν το look τους, τονίζοντας το εκάστοτε outfit. Με άλλα λόγια, τους αρέσει να «παίζουν» και αγαπούν πολύ το κόσμημα. Οι minimal γυναίκες αρκούνται σε ear studs, σε ένα μικρό δαχτυλίδι ή σε μια λεπτή αλυσίδα για το λαιμό. Είναι γυναίκες που θέλουν τάξη στη ζωή τους και θέλουν να μην προβληματίζονται καθημερινά με την επιλογή κοσμημάτων. Επομένως, φορούν συνήθως το ίδιο κόσμημα. Υπάρχουν όμως κι εκείνες που τολμούν, που τους αρέσει να «μπερδεύουν» στιλ, υλικά και υφές. Δε διστάζουν να φορέσουν διαμάντια με μακραμέ βραχιόλια, ασημένια σκουλαρίκια και 24 καράτια με σχοινάκια. Αυτές οι γυναίκες έχουν την έκτη αίσθηση του στιλ και αποπνέουν συνήθως μια ελκυστική, bohemian αύρα.

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε γυναίκες στο εξωτερικό να επιλέγουν τα κοσμήματά σας και πόσο σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας εκτός συνόρων;

Αποτελεί μεγάλη χαρά να ταξιδεύει οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν στο εξωτερικό. Επιπλέον κάτι τέτοιο είναι extra credit για τον κάθε designer, καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι δημιουργίες του εμπνέουν όχι μόνο το φάσμα της χώρας του, αλλά απευθύνονται και σ' ένα ευρύτερο κοινό, ένα άλλο trend, «μιλούν» σε μια «διεθνή γλώσσα» της μόδας.

Ποια γυναίκα σας βοήθησε να εξελιχθείτε και με ποιο τρόπο;

Η μέντορας μου, Diane Von Furstenberg, υπήρξε καταλύτης σε αυτό το ξέφρενο ταξίδι στο χώρο της μόδας. Όταν είχα αρχίσει να «παίζω» με τις κλωστές και της έδειξα δειλά τα πρώτα μου σχέδια, μου απάντησε δυναμικά: «Go for it!».  Ακόμη και σήμερα, είναι η πρώτη που βλέπει πάντα τη νέα συλλογή και ανυπομονώ να δω τι κομμάτια θα διαλέξει -σχεδόν πάντα γίνονται best sellers χωρίς να το γνωρίζει ο κόσμος!

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σας;

Δε μπορώ να ξεχωρίσω μία συγκεκριμένη, διότι όταν κάνεις κάτι που αγαπάς, το διαδικαστικό κομμάτι είναι ένα όμορφο ταξίδι. Σημασία έχει, λοιπόν, το ταξίδι… Όχι τόσο ο προορισμός!

Ποια είναι η θέση της τέχνης στη ζωή σας;

Η τέχνη έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή μου. Είναι ένας υπέροχος τρόπος έκφρασης, που ανατρέπει τα δεδομένα. Μέσα από την τέχνη, ερχόμαστε σε επαφή με μία άλλη οπτική και μπαίνουμε σε διαδικασία σκέψης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε καλλιτέχνη. Επομένως, με την πρώτη ευκαιρία προσπαθώ να «τρυπώσω» σε ένα μουσείο ή μια γκαλερί και να αποτυπώσω εικόνες, χρώματα, υφές και σχέδια.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από κοσμήματα;

Έχω χιλιάδες ιδέες και σχέδια, που δεν έχουν υλοποιηθεί. Κυρίως decorative αντικείμενα για το σπίτι, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνω ποτέ να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι…

ak7b9355a-4ztAJ.jpg

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;

Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα ήταν τα decorative αντικείμενα που προανέφερα. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τομέας, που με εμπνέει εξίσου!

Τι να περιμένουμε στις επόμενες συλλογές σας;

Η επόμενη συλλογή, είναι αφιερωμένη σε μια δεκαετία που αγαπώ: Τα 70’s -μία μίξη ουσιαστικά- Gypset meets Greek style.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας κόσμημα ever;

Ένα μενταγιόν καρδιά από τη συλλογή cosmos που έκανα για μένα customized, καθώς χάραξα μέσα το «χαϊδευτικό» του γιου μου όπως τον φώναζα μικρό και ξεκαρδιζόταν. Τα κοσμήματα πρέπει πάντα να μας μιλάνε και να έχουν σχέση με μια ιστορία. Μόνο τότε έχουν ανεκτίμητη αξία!

Φοράτε αξεσουάρ για χρόνια; Κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Αγαπώ ό,τι με κάνει να νιώθω «ο εαυτός μου». Τέτοια pieces δεν τα αλλάζω ποτέ. Ειδικότερα, λατρεύω τις τσάντες με κρόσσια και «κίνηση». Έχω κάποιες εδώ και πολλά χρόνια, που δεν τις αποχωρίζομαι.

Ποια λαμπερή γυναίκα θα θέλατε να φορέσει τα κοσμήματά σας;

Υπήρξα πολύ τυχερή, διότι κατάφερα να θαυμάσω τα κοσμήματά μου σε γυναίκες που δημιουργούν τη μόδα και το στιλ, χαράσσοντας νέες τάσεις, όπως η Diane von Furstenberg, η Iris Apfel, η Adriana Lima, η Elisa Sednaoui, η Lyne Renée και η Georgina Chapman. Η αλήθεια είναι, ότι έχω την ίδια χαρά όταν συναντώ τυχαία μια γυναίκα που φοράει κοσμήματα μου. Είναι τεράστια τιμή να βλέπεις κάτι που έχεις φανταστεί και δημιουργήσει να προσελκύει μία άλλη γυναίκα, η οποία το φοράει και ακτινοβολεί.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Ρομαντική, πεισματάρα και περιπετειώδης!

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει;

Δε μπορώ να το αποκαλύψω!

ak7b9202a.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ;

«Because you are you!» Ήταν περισσότερο αφύπνιση, παρά συμβουλή και το άκουσα όταν τόλμησα να ξεστομίσω στη μέντορα μου Diane von Furstenberg -με μια μικρή δόση ανασφάλειας- ότι αναρωτιόμουν γιατί μου είχαν αναθέσει κάτι. Ακολούθησε μία πολύ σοφή κουβέντα, κατά την οποία ειπώθηκε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και ξεχωριστοί με τον δικό μας τρόπο και ότι πάντα πρέπει να μετατρέπουμε αυτό που θεωρούμε αδυναμία μας, σε δύναμη. Αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς και «in charge». Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό μήνυμα είναι ότι: «Η ζωή είναι μικρή και η ανασφάλεια είναι χάσιμο χρόνου!».

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη;

Όσες δυσκολίες και στεναχώριες έχω συναντήσει και εξακολουθώ να συναντώ στη ζωή μου, όπως όλοι μας, πάντα προσπαθώ να μάθω από την εκάστοτε εμπειρία και να βρίσκω ένα θετικό πρόσημο σε κάθε δύσκολη στιγμή. Είναι στάση ζωής η θετική ενέργεια! Γι’ αυτό είμαι περήφανη, γιατί πιστεύω πως το έχω καταφέρει!

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Στην αυγή, ταξιδεύοντας στη θάλασσα.

Kαι θα τελείωνε...

Στο ηλιοβασίλεμα, ταξιδεύοντας στην θάλασσα.