Tο Humanity Greece είναι σημείο αναφοράς στον εθελοντικό κόσμο της Ελλάδας, ένα πρότυπο αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και ομάδων που έχουν ως κοινό στόχο να προσφέρουν στην κοινωνία. Η ιδρύτριά του Γεωργία Παράσχου με πολλή αγάπη, συνεχή προσπάθεια και σκληρή δουλειά έχει καταφέρει να το αναδείξει, έτσι ώστε να θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές εθελοντικές οργανώσεις της χώρας. Τα πρώτα βήματά του έγιναν στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, όταν η Γεωργία και η εθελοντική ομάδα του Humanity Greece ένιωσαν μεγάλη την ανάγκη να προσφέρουν σε εκείνους που είχαν ανάγκη ενώ πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν ανθρωπιστικό οργανισμό που στηρίζει σε μηνιαία βάση πάνω από 400 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Συνομιλώντας με την ίδια ανακάλυψα τις πτυχές της πολυδιάστατης προσωπικότητάς της.
H πορεία σου μέχρι σήμερα φανερώνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή με μια αισθητική προσέγγιση που ξεχωρίζει. Πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σου, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιλογή σου να ιδρύσεις το Ηumanity Greece;
Οφείλω ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενασχόλησης μου με τα κοινωνικά ζητήματα στην ευαισθησία των γονιών μου, στη δική τους συνεχή προσπάθεια να μας μεγαλώσουν με όλα εκείνα τα εφόδια, που πρωτίστως, είχαν άξονα τον σεβασμό, την ανθρωπιά και την ευγένεια. Μεγάλωσα στα Μανιάτικα του Πειραιά, με τις επιπτώσεις της έντονης δεκαετίας που υπήρξε πολύ δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης, έχοντας όμως, «αυτονόητη» την έννοια της αλληλοϋποστήριξης αλλά και έντονες εικόνες έλλειψης ακόμη και των πιο βασικών αγαθών στην καθημερινότητα πλήθος οικογενειών. Στο σήμερα, μετά από μια 10ετή εμπειρία σε οργανώσεις, φορείς, συλλόγους και ομάδες αλληλεγγύης, κρίθηκε επιτακτική ανάγκη τον Αύγουστο του 2021, να δημιουργηθεί ένα συμπεριληπτικό εθελοντικό κίνημα που θα μπορέσει να δώσει χώρο σε όλους όσους θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους αλλά κυρίως, σε εκείνους που μας έχουν άμεση ανάγκη.
Η τέχνη του να προσφέρεις είναι τρόπος ζωής και είναι άραγε για όλους;
Υπάρχουν πολλές μορφές προσφοράς όπου δίνεται η δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος να επιλέξει που, πότε και για πόσο επιθυμεί να προσφέρει. Στην περίπτωση των εθελοντριών και εθελοντών που πλέον η Αλληλεγγύη είναι «τρόπος ζωής» εντάσσεται η ενασχόληση αυτή σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση. Είναι τεράστια η δύναμη που κρύβεται πίσω από την λέξη «Μαζί».
Ποια είναι τα highlights της πορείας σου γενικότερα. Μίλησέ μου για κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Το σημείο αναφοράς μου, από πολύ μικρή ηλικία, είναι να βρίσκομαι σε περιβάλλοντα που λειτουργούν βοηθητικά και ενθαρρυντικά για τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν κάθε μορφή δυσκολίας. Δίνω και λαμβάνω πολλή αγάπη από τον κόσμο και αυτή είναι η προσωπική μου κινητήριος δύναμη. Έχω πάντα στο μυαλό μου τις πρώτες εβδομάδες του Humanity, τον Αύγουστο του 2021 που κυριολεκτικά καιγόταν όλη η Ελλάδα, ήμουν άυπνη για ημέρες, σε συνεχή δράση εντός των πεδίων μάχης, με ατέλειωτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, αμέτρητα τηλεφωνήματα, εθελοντές να βοηθούν, έχοντας πάντοτε μια τεράστια αγκαλιά για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους οι οποίοι μας έλεγαν «Είστε η Ελπίδα μας». Μνήμες που μένουν χαραγμένες στην καρδιά μου. Σκέφτηκα τότε πως αν δεν κάνουμε κάτι εμείς για αυτούς τους ανθρώπους, ποιος θα κάνει για εμάς αν βρεθούμε σε αυτή τη συνθήκη;
Ποιος είναι ο ρόλος του Humanity Greece σήμερα και πώς διαφοροποιείται στο πέρασμα του χρόνου;
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ραγδαίες και τα απομεινάρια από κάθε καταστροφή, χαραγμένα στους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες που τις βίωσαν. Το Humanity Greece καλύπτει βασικές ανάγκες κατά την έλευση μιας επείγουσας κατάστασης επεμβαίνοντας εντός του πεδίου, ανατροφοδοτώντας όλα τα κλιμάκια και τις εθελοντικές δυνάμεις που επιχειρούν σε κάθε μέτωπο.
Μετέπειτα, αναλαμβάνουμε να στηρίξουμε ολιστικά οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις των κλιματικών φαινομένων εντάσσοντας τες στο ειδικό μητρώο οικογενειών και εξασφαλίζοντας κάθε μήνα ένα μεγάλο πακέτο στήριξης με όλα τα απαραίτητα είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση των πληγέντων. Ακόμη και σήμερα, κάθε μήνα, μόνο από τα χωριά της Θεσσαλίας, στηρίζονται σταθερά 418 οικογένειες, ενώ το Μητρώο του Humanity έχει ξεπεράσει τις 1.000 εγγεγραμμένες οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας και προέρχονται από πληγείσες ή μη περιοχές.
Υπάρχει ο εθελοντισμός στο DNA του Έλληνα;
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πάντοτε προσέφεραν από το δικό τους μετερίζι και ναι θεωρώ πως υπάρχει στο «DNA» μας η έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης κι αυτό είναι ένα στοιχείο και μια ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με όσα είχαμε ως δεδομένα για τον τρόπο σκέψης και δράσης των Ελλήνων κατά το παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 χιλιάδες πολίτες έγιναν εθελοντές της διοργάνωσης δίνοντας έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά ένα τεράστιο κύμα εθελοντισμού στη χώρα.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το σημαντικότερο έργο σας στην πορεία της Ηumanity Greece μέχρι σήμερα;
Μετά από τρία χρόνια ζωής του Humanity Greece το σημαντικότερο πεδίο είναι η αδιάκοπη στήριξη των πληγέντων και οικονομικά ευάλωτων πολιτών σε όλη την χώρα. Η δημιουργία ενός χώρου στην οδό Εθελοντισμού (Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο) όπου εκεί καθημερινά υπάρχει μια θέση για εκείνες/ους που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχής προσπάθεια των εθελοντριών και εθελοντών να διασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους ευάλωτους ανθρώπους αλλά και το όραμα να φτάσουμε σε μια εποχή όπου ο Κρατικός μηχανισμός να είναι σε θέση να στηρίζει τους πολίτες της ολιστικά χωρίς να χρειάζεται η δική μας παρέμβαση.
Αν ήταν στο χέρι σου να δημιουργήσεις το Humanity Greece από την αρχή τι θα άλλαζες;
Αν με γυρνούσατε πίσω, θα έδινα πάλι την ίδια ώθηση σε όλο τον κόσμο να γίνει μέρος της αλυσίδας μας, θα προσπαθούσα ακόμη περισσότερο αλλά κυρίως, δεν θα επέτρεπα να με πληγώσουν όλες εκείνες οι παγιωμένες απόψεις και τα λόγια τρίτων, που αφορούσαν στο φύλο μου, την νεαρή ηλικία μου αλλά και την μη μεγάλη οικονομική επιφάνεια της οικογένειας μου ως στοιχεία που δεν ενδείκνυνται για να δημιουργείς μια Αστική Μη Κερδοσκοπική ομάδα.
Πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η γενιά σου στον εθελοντισμό και υπάρχει διαφορά με τις παλαιότερες ή τις νεότερες γενιές;
Το Humanity Greece είναι ένα αισιόδοξο, αληθινό και ελπιδοφόρο παράδειγμα της συνεισφοράς των νέων στην Κοινωνία. Πάντοτε πίστευα στη νέα γενιά, πάντα υποστήριζα τις αξίες και την δυναμική παρουσία μας στις ανάγκες που προκύπτουν. Η συνεχής ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και συνολικά η βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος σε κάθε ανείπωτη τραγωδία ή φυσική καταστροφή που επανειλημμένα έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη και θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Είναι η παρακαταθήκη μας για την συνέχιση ενός υγιούς εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα.
Είναι μια εποχή αποξένωσης. Το βλέπεις αυτό σε σχέση με το εθελοντικό σου έργο;
Είμαστε σε μια εποχή που δεν είναι εφικτό να λύσει ο εθελοντισμός όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και ούτε να αντικαταστήσει το Κράτος. Μπορεί όμως να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας καμία και κανένας δεν πρέπει να βρίσκεται μόνη/ος, κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να φοβάται να το επικοινωνήσει». Υπό αυτό το πρίσμα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή κοινωνικής αποξένωσης και μοναξιάς.
Αποκάλυψέ μου ένα dream project σου.
Να καταφέρουμε να γίνουμε όντως μια «πολιτισμένη και ισότιμη χώρα» με προδιαγραφές ώστε τα «αυτονόητα» να γίνουν αυτονόητα.
Τα επόμενα βήματά σου;
Εκπαίδευση, Εξέλιξη, Υλοποίηση δράσεων.
Τι αγαπάς να κάνεις περισσότερο;
Να φροντίζω τους ανθρώπους.
Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα.
Η ευγενής ψυχή των ανθρώπων.
Η αλλαγή που θα ήθελες να δεις να συμβαίνει...
Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με κοινούς στόχους για το καλό όλων μας.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;
Να παραμένεις άνθρωπος παρά τα τόσα δεινά που συμβαίνουν.
Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις λέξεις;
Αυθεντική, Δυναμική, Ευαίσθητη.
Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...
Την υγεία, την οικογένεια, τα ζώα συντροφιάς, τους φίλους.
Credits κεντρικής φωτογραφίας:
Outfit: Zeus & Dione
Photographer: George Diamantis