fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την εικαστικό Χριστίνα Λάππα
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την εικαστικό Χριστίνα Λάππα

Για τη μαγική στιγμή της δημιουργίας


Τελειώνοντας τις σπουδές της ως interior designer και το μεταπτυχιακό της στις εφαρμοσμένες τέχνες στο CENP στην Μαδρίτη, η Χριστίνα Λάππα επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί ενεργά με τη μελέτη εσωτερικών χώρων. Έχοντας έμφυτη την αισθητική και από τις πρώτες δουλειές που είχε αναλάβει, κάνοντας την μελέτη του χώρου είχε ολοκληρωμένη την τελική εικόνα στο μυαλό της, προσθέτοντας κι ένα έργο κάποιου επώνυμου ζωγράφου. Ήταν μια διπλή πρόκληση για εκείνην: να αρέσει στον πελάτη το αποτέλεσμα, ο χώρος και το έργο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε να ταιριάζει το interior design με την τέχνη, αλλά και οδηγήθηκε στη δημιουργία της δικής της gallery, Christina Lappa στο Κολωνάκι στην Αθήνα. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά, πως κατέληξες σ’ αυτά και τι είναι αυτό το ξεχωριστό που σου προσφέρουν; 

Έχω πειραματιστεί με όλα τους, ξεχωρίζω όμως τα λάδια και τα ακρυλικά καθώς δίνουν το πιο ζωντανό αποτέλεσμα.

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει η τέχνη; 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχει να κάνει με τα χρώματα. Δεν ξέρω αν η τέχνη έχει γίνει συνήθεια η τρόπος ζωής για μένα, αλλά σίγουρα δυσκολεύομαι να με φανταστώ χωρίς αυτή.

5f9ce393-3171-447a-ae0c-fddfce2f6fb6.jpg

Πώς τα προσωπικά βιώματα εντάσσονται στην τέχνη σου;

Μεγαλώνοντας στην Λατινική Αμερική με έχει στιγματίσει στα θέματα που επιλέγω να ζωγραφίσω και στα χρώματα που χρησιμοποιώ περνώντας τα στη συνέχεια μέσα από το φίλτρο της ευρωπαϊκής κουλτούρας οπού συνέχισα να δραστηριοποιούμαι.

Πώς νιώθεις ότι εξελίσσεται η τέχνη σου; Προς τα που σε κατευθύνει και πόσο ελέγξιμο είναι αυτό από μέρους σου; 

Όλα τα πράγματα στην ζωή έχουν μια εξέλιξη, έτσι και η τέχνη. Είναι ένα μεγάλο και συνεχές ταξίδι αναζήτησης που εξαρτάται από το χρόνο που αφιερώνεις σε αυτήν και στις ατέλειωτες ώρες με τα πινέλα σου. Είναι ανεξέλεγκτο...

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα έργο ολοκληρώνεται, το αισθάνεσαι;

Θα σας απαντούσα με την χιλιοειπωμένη ρήση του Καβάφη «Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Και τα δυο πολύ σημαντικά για μένα.

Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα σε σχέση με στην τέχνη;

Ζωγραφίζοντας για πάνω από 30 χρονιά κι έχοντας δημιουργήσει πάνω από 15 διαφορετικές συλλογές και πάνω από 500 έργα απάντησα εμπράκτως στον εαυτό μου ότι δεν υπάρχει όριο.

img-9811-m7kvV.jpg

Ποιες είναι οι σωστές δόσεις ενέργειας που διαθέτεις στην τέχνη, στη δουλειά και σε όλα τα υπόλοιπα;

Αγαπώντας κάτι τόσο πολύ, είτε είναι η δουλειά, είτε η τέχνη, είτε τα παιδιά σου, διαστέλλεις τον χρόνο και ανακαλύπτεις αποθέματα ενέργειας που ούτε και εσύ ήξερες ότι υπάρχει.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που επηρέασαν περισσότερο το έργο σου; 

Τα παιδιά μου είναι οι πρώτοι θεατές και οι πρώτοι μου αυστηροί κριτές.

Μόλις ολοκλήρωσες τον δικό σου νέο χώρο στην Αθήνα, μια gallery που φιλοξενεί τα έργα σου, αλλά θα φιλοξενήσει και άλλου είδους εκθέσεις. Μίλησέ μας γι' αυτό και τι είναι αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο. 

Θέλω να παρουσιάσω τις συλλογές μου και να μεταφέρω τους επισκέπτες σ' έναν κόσμο χρωμάτων και συναισθημάτων. Η προηγουμένη έκθεση "Portraits of Feelings", συνοδευόταν από ήχο και φως αποπνέοντας κίνηση και μια συνεχή εναλλαγή προσελκύοντας το μάτι του θεατή κι ενθαρρύνοντάς τον να ταυτιστεί με τα πορτρέτα από την συλλογή. Στην επόμενη έκθεση που θα γίνει στη 8 Ιουνίου θα παρουσιάσω μια αγαπημένη συλλογή με τίτλο: “La Selva Amazόnica”. Πρόκειται για έναν κόσμο πολύχρωμο, σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί η τέχνη τη χαμένη της «φυσικότητα», αλλά και το χαμένο της «περιβάλλον» μέσα σε αυτό που καλείται στις μέρες μας, ψηφιακός κόσμος. Έχει δρομολογηθεί επίσης μία συνεργασία με καλλιτέχνες από την Λατινική Αμερική που θα παρουσιάσουν τα έργα τους και θα μας μεταφέρουν την κουλτούρα τους «ζωντανά».

df26eba2-fd3d-4ba0-bd1d-8a75dfc83afe-dIMng.jpeg

Ποια θεωρείς τα σημεία-σταθμούς στην καριέρα σου;

Η πρώτη μου έκθεση στο εξωτερικό το 2011 στην Nina Torres Fine Art Gallery στο Μαϊάμι, σημάδεψε την μετέπειτα πορεία μου. Έχοντας λάβει από τότε μέρος σε πάνω από 70 εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα κάθε μια ήταν ένας μικρός η μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου.

Που μπορεί να βρει κανείς τα έργα σου;

Στις art galleries των 5άστερων ξενοδοχείων, Blue Lagoon Princess, Blue Lagoon Palace, και προσεχώς στο Blue Lagoon Queen στη Χαλκιδική και στη νέα μου gallery στην Αθήνα στη Χάρητος 10. 

Το αγαπημένο σου μουσείο/gallery και η έκθεση που λάτρεψες; 

Το Mori Art Museum Tokyo και η έκθεση του Pablo Atchugarry στην Opera Gallery Singapore.