fbpixel

Search icon
Search
The gift of sounds: Η ηχοθεραπεία BAST ως ισχυρός σύμμαχος στην ψυχική μας υγεία
HEALTH

The gift of sounds: Η ηχοθεραπεία BAST ως ισχυρός σύμμαχος στην ψυχική μας υγεία

Θεραπευτικές μελωδίες και τεχνικές βαθιάς αυτοσυγκέντρωσης για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην ευεξία


Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ήχους, με τους οποίους θα ξεφύγουμε από την ένταση και την πίεση και θα πλησιάσουμε το κέντρο μας, πετυχαίνοντας τη γείωση, την οποία έχουμε ανάγκη. Πλήθος ηχοθεραπειών έχουν το χάρισμα, αλλά και τις κατάλληλες ιδιότητες, μέσα από τις οποίες μπορούν να μας προσφέρουν την αίσθηση γαλήνης που επιθυμούμε. Η διαχρονική μέθοδος BAST συνδυάζει προσεκτικά μελετημένες θεραπευτικές ηχητικές τεχνικές που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη φυσιολογία, τη νευρολογία και την ψυχολογία, οδηγώντας τον ανθρώπινο οργανισμό στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του στρες, καθώς επιτρέπει επίσης στο άτομο να χαλαρώσει βαθιά, επιτυγχάνοντας μια τροποποιημένη κατάσταση σκέψης και λειτουργίας, παρόμοια με τον βαθύ διαλογισμό. Οι αναστοχαστικές τεχνικές σε συνδυασμό με τον θεραπευτικό ήχο, δίνουν τη δυνατότητα στους θεραπευτές μας να αποκτήσουν πραγματικά μια βαθιά εικόνα της σωματικής και ψυχικής κατάστασης ενός ατόμου και να το ενδυναμώσουν ώστε να κάνει βελτιώσεις που αλλάζουν τη ζωή του. 

Ας δούμε μαζί τους τρόπους, με τους οποίους λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνική...

shutterstock-633989507.jpg

Σημαντικοί σύμμαχοι της μεθόδου BAST αποτελούν τα τονικά και ρυθμικά όργανα, όπως και η φωνή. Τα τονικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι τα φωνητικά κύπελλα των Ιμαλαΐων και τα κρυστάλλινα φωνητικά κύπελλα, τα γκονγκ, το μονόχορδο και το τύμπανο. Ένας επαγγελματίας της Ολιστικής Φωνοθεραπείας ή της Ομαδικής Φωνοθεραπείας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει "Τεχνικές Φωνητικής Επεξεργασίας", οι οποίες συνδυάζουν την κίνηση, την αναπνοή και τον οραματισμό καθώς και τη φωνή. Μια από τις συνεδρίες αυτές πραγματοποιείται με την χρήση τυμπάνου και τα θεραπευτικά κρουστά περιλαμβάνουν ραβδιά βροχής, καμπάνες και άλλα κρουστά εργαλεία που παρέχονται με συγκεκριμένη σειρά για την ενίσχυση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Σε μια συνεδρία 1-2-1, ο θεραπευτής ακούει τις ανάγκες του πελάτη και στη συνέχεια επιλέγει συγκεκριμένα όργανα και τεχνικές για να βοηθήσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μασάζ με τύμπανα για να βοηθήσει στην ένταση των μυών ή αναζωογονητικούς ήχους που παίζονται σε κρυστάλλινα κύπελλα, τα οποία αφορούν στην αντιμετώπιση δύσκολων ψυχολογικών καταστάσεων, όπως η ήπια κατάθλιψη. Σε μια ομάδα θεραπείας, στόχος είναι η χαλάρωση, η ενεργοποίηση ή ο κινητικός συντονισμός. Και πάλι, ο θεραπευτής επιλέγει τα όργανα και τις τεχνικές για να εργαστεί προς το ιδανικό αποτέλεσμα. 

shutterstock-1104981647.jpg

Μετά από μια συνεδρία της μεθόδου BAST ο θεραπευτής ή ο υπεύθυνος της ομάδας συνήθως δίνει στοιχεία της τεχνικής, τα οποία μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στο σπίτι για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την υγεία και την ευεξία μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την υγεία και την ευημερία μας είναι κάτι που για πολλούς από εμάς μπορεί να θεωρείται αυτονόητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθείται κατά γράμμα. Μια απλή άσκηση αναπνοής ή σιγοτραγουδιού μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Be part of this ritual!