fbpixel

Search icon
Search
Τελικά μπορεί η γυμναστική να «κόψει» την όρεξη;
WELLNESS

Τελικά μπορεί η γυμναστική να «κόψει» την όρεξη;

Μάθετε όλη την αλήθεια


Ο ισορροπημένος τρόπος ζωής αποτελεί το σημείο αναφοράς, το ζητούμενο, το επιθυμητό για κάθε άνθρωπο της σύγχρονης εποχής. Η πίεση και οι έντονοι ρυθμοί ζωής πολλές φορές ενδέχεται να σας αποσυντονίσουν από τους στόχους σας και να σας αποδιοργανώσουν. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε να ακολουθείτε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, ο οποίος έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες παρατηρήθηκε πως όσοι τον ακολουθούν αυξάνουν το προσδόκιμο όριο της ζωής τους, όπως κι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Επομένως, όπως γίνεται αντιληπτό έχουμε έναν «θησαυρό» στο πιάτο μας, τον οποίο καθίσταται επιβεβλημένο να αξιοποιούμε. Παράλληλα, η γυμναστική έχει εισαχθεί για τα καλά στην καθημερινότητα της πλειονότητας των ατόμων και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. 

Γίνεται, όμως, η άσκηση να περιορίσει την όρεξη σας; Αυτό θα ξεκαθαριστεί στις επόμενες γραμμές!

Η σχέση της άσκησης με την όρεξη είναι ιδιαίτερη, καθώς άλλα είδη άσκησης την αυξάνουν και άλλα την περιορίζουν. Πρόσφατη έρευνα μέτρησε τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της όρεξης, στα διαφορετικά είδη άσκησης. Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες κανονικά γεύματα μετά την άσκηση ζητώντας τους να αξιολογήσουν τα επίπεδα της πείνας τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν όσο πιο έντονη και μακράς διάρκειας ήταν η άσκηση, τόσο περισσότερο καταστέλλονταν τα επίπεδα γκρελίνης. Η σχέση της άσκησης με την όρεξη είναι ιδιαίτερη, καθώς άλλα είδη άσκησης την αυξάνουν και άλλα την περιορίζουν.

2-Nquij.jpg

«Θα πρέπει όμως να γυμνάζεστε ανεξάρτητα από το αν θέλετε να χάσετε βάρος. Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας κάνει σίγουρα πιο ευτυχισμένους», καταλήγει ο καθηγητής D. Broom, επικεφαλής της μελέτης.

Παρόλα αυτά, η έντονη άσκηση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς ο οργανισμός είναι συνηθισμένος σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο τύπος γυμναστικής που μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξή μας είναι ο έντονος, δηλαδή cardio και HIIT workouts, που ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς. Σαφέστατα, τα είδη γυμναστικής χρειάζεται να εναλλάσσονται, ώστε να μην υπάρχει μονοτονία στις προπονήσεις και να μη «συνηθίζει» ο οργανισμός σε έναν συγκεκριμένο τύπο ασκήσεων και ρυθμού.

The diet tips

1-cekWa.jpg

Τι μπορείτε να καταναλώσετε μετά από την προπόνηση;

  • Ομελέτα (2-3 αυγά) με λαχανικά και 1 φέτα ψωμί: τα αυγά δίνουν όλη την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα. Παράλληλα, τα λαχανικά και το ψωμί καλύπτουν τις ανάγκες για υδατάνθρακα.
  • Κοτόπουλο ψητό με 1 φλιτζάνι ρύζι ή πατάτα ή ψητά λαχανικά: από τους πιο «κλασικούς» συνδυασμούς γευμάτων, το κοτόπουλο προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής αξίας, ενώ τα συνοδευτικά καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος για τη σύνθεση του χαμένου γλυκογόνου.
  • 1 γιαούρτι παραδοσιακό με 1 φρούτο ή 1 κουταλιά μέλι, και μία χούφτα ωμούς, ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς: από τις πιο «γεμάτες» τροφές, το παραδοσιακό γιαούρτι εφοδιάζει το σώμα με σημαντικές πρωτεΐνες και λιπαρά, ενώ τα απαραίτητα ποσά υδατάνθρακα συμπληρώνονται από το φρούτο ή μέλι, και τους ξηρούς καρπούς.
  • 1 κούπα διάφορα φρούτα μαζί με 1 κυπελλάκι cottage: μία εύκολη φρουτοσαλάτα, που μπορείτε να έχετε και μαζί σας, εάν δεν υπάρχει ο χρόνος να καταναλώσετε πλήρες γεύμα μετά την άσκηση.
  • 1 wrap τορτίγια, με τόνο και λαχανικά: εάν δεν προλαβαίνετε να καταναλώσετε κυρίως γεύμα, τα λαχανικά και η τορτίγια προσφέρουν τους απαραίτητους υδατάνθρακες, και ο τόνος την πρωτεΐνη, καθιστώντας το ένα εύκολο και πλήρες μετα-προπονητικό σνακ.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάτε να καταναλώνετε τις επαρκείς ποσότητες νερού που σας αναλογούν, ώστε να μπορέσετε να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάσατε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας.