Η διαρκής απασχόληση με τις διάφορες καθημερινές υποχρεώσεις μας, εξαντλεί την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να αντεπεξέλθει, γι αυτό οφείλουμε να απολαμβάνουμε τουλάχιστον 8-7 ώρες ύπνου, προκειμένου να ξεκουραστεί ο οργανισμός, ώστε να ανακτήσουμε την επομένη τις δυνάμεις μας. Τι γίνεται, όμως, όταν η νύχτα έρχεται, αλλά το σώμα και το μυαλό δεν συνεργάζονται; Το αποτέλεσμα σαφώς είναι να στριφογυρίζουμε διαρκώς στο κρεβάτι μας, χωρίς να καταφέρνουμε ουσιαστικά να κοιμηθούμε. Η ώρα, λοιπόν, προχωράει και από 12 το βράδυ κοντεύει 4 το χάραμα... Οι αϋπνίες είναι ένα συχνό φαινόμενο, βάσει ερευνών, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όλοι αναζητούν τρόφιμα ή ροφήματα που βοηθάνε, αλλά γνωρίζετε τι πραγματικά μπορεί να ναι αυτό που τις προκαλεί; Εάν εμβαθύνεται στην πηγή του προβλήματος, τότε αυτομάτως η λύση θα βρεθεί.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω, ανακαλύψτε τις 5+1 πιο συχνές αιτίες για τις αϋπνίες και πείτε αντίο στο ξενύχτι!
Κοιμάστε το μεσημέρι
Σίγουρα, η καθημερινή κόπωση που αισθανόμαστε λόγω των πολλαπλών υποχρεώσεων μας αναγκάζει πολλές φορές να εκμεταλλευόμαστε λίγες ώρες μες την ημέρα, ώστε να ξεκουραστούμε -συνήθως αυτό συμβαίνει μεσημέρια προς απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να μη ξαπλώνετε στον καναπέ, αλλά στο κρεβάτι σας και βάλτε ξυπνητήρι σε 30 λεπτά ως 1 ώρα. Διαφορετικά, θα είναι αναμενόμενο να μη σας παίρνει ο ύπνος το βράδυ.
Είστε καπνιστής
Όσοι από εσάς καπνίζετε οφείλετε να γνωρίζετε πως η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να σας κρατά ξύπνιους για μεγαλύτερο διάστημα. Φροντίστε να αποφεύγετε το κάπνισμα αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, προκειμένου να μην σας επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό.
Ασχολείστε με το κινητό πριν κοιμηθείτε
Η χρήση της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στη ζωή μας, ειδικότερα τα smartphones, τα οποία έχουν γίνει η προέκταση του χεριού μας. Έρευνες δείχνουν πως σχεδόν το 90% αφιερώνει περίπου 15-20 λεπτά στο κινητό πριν κοιμηθούν, είτε για να ελέγξουν τα mail, να scroll-άρουν στα social media ή και για να παρακολουθήσουν τα τελευταία νέα της επικαιρότητας. Αυτό που συνιστάται είναι πως 2 ώρες πριν τον βραδινό σας ύπνο βγάλτε το από το δωμάτιο και χαλαρώστε. Θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι θα έχετε καλύτερο ύπνο.
Η καφεΐνη δεν βοηθάει
Η συχνή κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ είναι ικανή για να σας στερήσει τον ύπνο που τόσο επιθυμείτε. Προσπαθήστε να τον προτιμάτε πρωινές ώρες και τα απογεύματα να τον αντικαθιστάτε με άλλα ροφήματα, όπως για παράδειγμα μια σόδα.
Δεν χαλαρώνετε πριν τον ύπνο
Το σώμα έχει ανάγκη να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν τον ύπνο κι αυτό σίγουρα δεν μεταφράζεται με το να εκτελεί δουλειές τελευταίας στιγμής. Βασιζόμενοι σε μια δημοσκόπηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, στο διάστημα της μίας ώρας που προηγείται του ύπνου περίπου το 60% των ανθρώπων ασχολείται με το νοικοκυριό, το 37% με τις υποχρεώσεις των παιδιών, το 36% σερφάρει στο διαδίκτυο και το 21% εξακολουθεί να εργάζεται. Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να αφήσετε για λίγο το μυαλό σας να ηρεμήσει και να ξεχαστεί από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτό όμως δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης, ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, όπως ένα ζεστό μπάνιο κι αυτομάτως, ο ύπνος σας θα γίνει πιο ποιοτικός, αλλά κυρίως δεν θα σας ταλαιπωρεί.
Η αλλαγή του προγράμματος
Το ξενύχτι, ακόμη και μια φορά την βδομάδα, μπορεί να είναι καθοριστικό για να απορρυθμιστεί η ρουτίνα μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε από την επομένη να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς. Βεβαίως και να βγούμε το βράδυ, αλλά τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα, ώστε να μην αποδιοργανώνεστε και ο οργανισμός να μην συνηθίζει να κοιμάται το χάραμα.