fbpixel

Search icon
Search
Τα Rooms of Rome αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική μίξης παλιού και νέου
INTERIORS

Τα Rooms of Rome αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική μίξης παλιού και νέου

Με την υπογραφή του star architect Jean Nouvel


Δε βλέπουμε συχνά πολυτελή καταλύματα να διαθέτουν τέτοια προσωπικότητα και φαντασία. Αυτό όμως είναι κάτι που δικαιολογείται όταν ψάχνοντάς τα, η διαδικτυακή διεύθυνση αναφέρει σαν συντελεστές ηχηρά ονόματα όπως η Alda Fendi -της διάσημης δυναστείας της οικογένειας Fendi-, τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και τον Ισπανό επιχειρηματία Kike Sarasola, ο ιδρυτής της ομάδας ξενοδοχείων Room Mate.

theroomsofromesmall.jpg
To ιστορικό palazzo στην καρδιά της Ρώμης
Τα διαμερίσματα του Rooms of Rome βρίσκονται στο Rinoceros Palazzo που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και βρίσκονται στον 4ο και 5ο όροφο του Fondazione Alda Fendi-Esperimenti. Ένα ίδρυμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2001 από τον οίκο Fendi. Πρόκειται για  έναν αξιόλογο κόμβο μικτής χρήσης που φιλοξενεί επίσης γκαλερί και χώρους εκθέσεων και φιλοδοξεί να είναι μια μόνιμη απόδειξη του πολιτισμού της Ρώμης.
the-rooms-of-rome-jean-nouvel-aparthotel-2.jpg
Σύγχρονα έπιπλα συνυπάρχουν με την ορατή ιστορία του κτίσματος

Τα Rooms of Rome, λοιπόν, προσφέρουν εξατομικευμένη διαμονή στο πιο ιστορικό μέρος της πόλης, στο οποίο η τέχνη και η αρχιτεκτονική δεν έχουν σύνορα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι ένας απροσδόκητος συνδυασμός ακατέργαστου σκυροδέματος, με εκτεθειμένους τοίχους από τούβλα, αρχαίες οροφές από ξύλο, κομψά πάνελ από ανοξείδωτο χάλυβα και φινιρίσματα στο δάπεδο, που διατηρούν τα αρχικά σχηματοποιημένα πλακίδια.

02roommateroma0046-2.jpg
Ακατέργαστοι τοίχοι δηλώνουν την ιστορικότητα του κτιρίου
Ο περίφημος Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel πραγματοποίησε μια αληθινά ενδιαφέρουσα αναπαλαίωση ενός παλιού παλατιού στη Ρώμη, για να δημιουργήσει μια σειρά δωματίων με ερειπωμένες επιφάνειες συνδυάζοντάς τις με σύγχρονη επίπλωση. Δεδομένου ότι παλιότερα φιλοξενούσε οικογενειακά διαμερίσματα, το παλάτι απαιτούσε αρχικά κάποια αναδιάρθρωση από τον Nouvel, αλλά κατά τα άλλα ό,τι διατηρήθηκε έγινε για να «μαρτυρήσει το πέρασμα του χρόνου».
rooms-of-rome-jean-nouvel-interiors-hotels-italy-dezeen-2364-hero-1.jpg
Οι ουδέτεροι χρωματικοί τόνοι υπερτερούν
Τσιμεντόλιθοι, ξεφλουδισμένοι σοβάδες και φθαρμένα κεραμίδια προβάλλονται στις επιφάνειες του δωματίου. Τα έπιπλα διατηρήθηκαν εξίσου απλά, με καναπέδες και έπιπλα σε ουδέτερους τόνους. Περιοχές υπηρεσιών, όπως οι μικρές κουζίνες και τα μπάνια, έχουν ολοκληρωθεί σε αντίθεση με σύγχρονα υλικά, όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, που συμπληρώνονται από τεράστιους καθρέφτες και πτυσσόμενες οθόνες που διαχωρίζουν χαλαρά τους χώρους διαβίωσης.
rooms-of-rome-jean-nouvel-interiors-hotels-italy-dezeen-2364-sq-1.jpg
Εντυπωσιακές υφές και επιφάνειες συνθέτους μοναδικούς χώρους
«Είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε στη Ρώμη. Ένας αρχιτέκτονας είναι λογικά υποχρεωμένος να σέβεται την ιεραρχία της ιστορικής αρχιτεκτονικής, γι 'αυτό δεσμευόμαστε από μια μεγάλη νηφαλιότητα» εξήγησε ο Nouvel και πρόσθεσε «Οι σουίτες είναι ένα παιχνίδι συναντήσεων, μια σύγκρουση εποχών από τις πιο αρχαίες μέχρι τις πιο σύγχρονες».
rooms-of-rome-jean-nouvel-interiors-hotels-italy-dezeen-2364-extra-col-8-852x568.jpg
Οι καθρέφτες αντανακλούν την ομορφιά των εσωτερικών χώρων

Συνδυάζοντας μια γκαλερί στο ισόγειο και ένα εστιατόριο με βεράντα στον τελευταίο όροφο που σερβίρει γαλλορωσική κουζίνα, οι σουίτες αποτελούν αυτό που το ίδρυμα περιγράφει ως «πολιτιστικό κόμβο» που θα επιτρέψει στους επισκέπτες να «ζουν βυθισμένοι στην τέχνη».

apartment-04.jpg
Μέρη των δαπέδων διατηρήθηκαν με τα παλιά τους πλακίδια

Ο Jean Nouvel είναι ένας από τους πολλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που επέλεξαν μια ημιτελή αισθητική στα έργα τους -όπως και η Yusuke Seki, η οποία δημιούργησε ένα απογυμνωμένο καφέ στην Ιαπωνία, που διαθέτει ακατέργαστα τσιμεντένια τοιχώματα, ενώ ο Archiplan άφησε ξεθωριασμένες τοιχογραφίες που είχαν εκτεθεί στην ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στη Βόρεια Ιταλία.