fbpixel

Search icon
Search
Τα καλύτερα wellbeing hacks που δοκιμάσαμε το 2023
HEALTH

Τα καλύτερα wellbeing hacks που δοκιμάσαμε το 2023

...και θα συνεχίσουμε και το 2024


Τώρα που βρισκόμαστε στη δίνη της εορταστικής περιόδου, είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε πιεσμένες εξαιτίας της αλλαγής στην καθημερινή μας ρουτίνα. Για τον λόγο αυτό, η κατανόηση της φυσιολογίας μας και η ταυτόχρονη προσπάθεια διατήρησης της ψυχικής μας ισορροπίας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Τη φετινή χρονιά αναδείχθηκαν πολλά και διαφορετικά tips, που μας βοηθούν να δείχνουμε και να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένες και υγιείς.

Ας ανατρέξουμε, λοιπόν, πίσω στον χρόνο για να θυμηθούμε τα πιο χρήσιμα μαθήματα ευεξίας που πήραμε καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Απολαύστε τα λαχανικά ως ορεκτικό

Το 2023 ήταν η χρονιά που αντιληφθήκαμε τη σημασία του σακχάρου στο αίμα μας και τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, το ανοσοποιητικό, τη συγκέντρωση, ακόμη και την υγεία του δέρματος μας. Η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής -χωρίς πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα- είναι το κλειδί για τη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα σπουδαίο hack για να αποφύγετε εξ αρχής τη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου είναι να φάτε τα λαχανικά ως ορεκτικό πριν από κάθε γεύμα. Οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά "επικαλύπτουν το ανώτερο τμήμα του εντέρου με ένα προστατευτικό πλέγμα, το οποίο εμποδίζει την είσοδο των μορίων γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας έτσι την αύξηση του σακχάρου στο αίμα", δηλώνει η Glucose Goddess, Jessie Inchauspé.

breathing.jpg

Ακολουθήστε την finger breathing τεχνική ύπνου

Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από αυπνία. Το 2023, ένα από τα σπουδαία hacks, που προέκυψαν στην πλατφόρμα του TikTok, ήταν η τεχνική " finger breathing ". Χρησιμοποιήστε τα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλά σας, ώστε να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα σας, που καθορίζει τη λειτουργία της ανάπαυσης και της πέψης. Εισπνέετε και εκπνέετε, ενώ παρακολουθείτε και διαγράφετε μια διαδρομή γύρω από κάθε σας δάχτυλο. Αυτή η πολυαισθητηριακή μέθοδος θα θέσει τον εγκέφαλο σας σε χαλάρωση και θα οδηγήσει σε έναν ήρεμο ύπνο.

Στοχεύστε σε 20 λεπτά κίνησης κάθε μέρα

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, που εμφανίστηκαν φέτος, απέδειξαν ότι τα 20 λεπτά είναι ένας καλός χρόνος για να γυμνάζεστε. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η πραγματοποίηση 20λεπτης καρδιαγγειακής άσκησης μέτριας έντασης μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική απόδοση ακόμη και μετά από έναν κακό ύπνο. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του Οκτωβρίου διαπίστωσε ότι 22 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα μπορούν να εξουδετερώσουν τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει η καθιστική ζωή στην υγεία. Οποιοδήποτε είδος κίνησης κάθε μέρα έχει θετική επίδραση στο μυαλό και το σώμα σας. Αν όμως δεν είστε φανατικές με τη γυμναστική, αξίζει να στοχεύσετε στο μαγικό 20λεπτο.

Περάστε χρόνο με τους φίλους σας!

Η μεσογειακή διατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν από καιρό ανακηρυχθεί ως το απόλυτο πρότυπο. Ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής ζωής είναι η συμμετοχή σε μια κοινότητα και η εμπλοκή σε αυτήν. Είτε πρόκειται για γνωριμίες μέσα από κάποιο σύλλογο είτε για τους φίλους σας - το να αφιερώνετε χρόνο στους ανθρώπους γύρω σας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σας κάνει καλό.

shutterstock-1192103377-fruits-and-vegetables.jpg

Τρώτε 30 plant-based τροφές την εβδομάδα

Οι τροφές που εισέρχονται στον οργανισμό μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Για τον λόγο αυτό, η συνετή επιλογή τους είναι απαραίτητη. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε γρήγορα και εύκολα τη διατροφή σας είναι να γεμίζετε το ένα τρίτο του πιάτου σας με λαχανικά. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 30 διαφορετικά λαχανικά την εβδομάδα για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας και, κατ' επέκταση, τη συνολική σας ευεξία. Ακολουθήστε μια διατροφή που να περιλαμβάνει φασόλια, όσπρια, μπαχαρικά, βότανα, μαζί με τα συνήθη φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς.