fbpixel

Search icon
Search
Τα καλύτερα αναρριχώμενα φυτά, ιδανικά για το μπαλκόνι αλλά και για τους εσωτερικούς σας χώρους
INTERIORS

Τα καλύτερα αναρριχώμενα φυτά, ιδανικά για το μπαλκόνι αλλά και για τους εσωτερικούς σας χώρους

Η τέλεια προσθήκη για το καλοκαίρι


Τα φυτά αποτελούν στοιχείο αναπόσπαστο από τους χώρους ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Η τέλεια αυτή προσθήκη μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό, μια όαση δροσιάς που τώρα έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη και αυτό ισχύει τόσο για το indoor όσο και για το outdoor περιβάλλον μας. Τα αναρριχώμενα φυτά, μάλιστα, φαντάζουν ως η καλύτερη ιδέα για να δημιουργήσουμε σκίαση και ιδιωτικότητα όπου το επιθυμούμε, αλλά και για να καλύψουμε έναν κενό τοίχο με ιδιαίτερο τρόπο.

Ας δούμε μερικά από αυτά...

Πόθος

urban-garden-pothos-4-scaled-800x1200.jpg

Είναι ένα διαχρονικά αγαπημένο και σχετικά «εύκολο» φυτό. Ο πόθος τα καταφέρνει υπέροχα σε μέτριο φως, ενώ θέλει πότισμα κάθε εβδομάδα, 1-2 φορές. Μάλιστα, μπορεί να αντέξει αρκετά σε πιο σκοτεινό περιβάλλον, σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, αρκεί να κοπούν καταλλήλως τα κλαδιά του.


Γιασεμί

5-2mupg.jpg

Το γιασεμί είναι η ιδανική επιλογή εάν θέλετε να καλύψετε ένα μεγάλο σημείο του μπαλκονιού σας και να δημιουργήσετε σκιά. Πέρα από τ' ότι αναπτύσσεται τόσο πολύ, τα άπειρα λευκά άνθη που χαρίζει, προσφέρουν φανταστική μυρωδιά. Τα καλά νέα για εσάς που θα το επιλέξετε, είναι πως δε χρειάζεται πολλή φροντίδα, παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα πότισμα και μία-δύο φορές τον χρόνο κλάδεμα για να δυναμώνει.


Αγιόκλημα

6-f4xxj.jpg

Χρειάζεται παρόμοια φροντίδα με το γιασεμί και αναπτύσσεται εξίσου πολύ. Χαρίζει υπέροχα, μοσχοβολιστά άνθη σε λευκό και κίτρινο χρώμα και το καλό είναι πως παραμένει ανθισμένο και καταπράσινο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.


Φιλόδεντρο

17072019123130-0.jpg

Ανήκει στην οικογένεια των αναρριχώμενων φυτών και όταν το συναντάμε στη φύση μπορούμε να δούμε τα κλαδιά και τα φύλλα του να απλώνονται στο χώμα ή να τυλίγονται γύρω από κορμούς. Στο σπίτι μπορεί να απλώσει τα κλαδιά του από μια κρεμαστή γλάστρα, ενώ προτιμά ένα μέρος φωτεινό, χωρίς όμως πολύ ήλιο. Επίσης, αγαπά την υγρασία γι' αυτό χρειάζεται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα.


Σενέκιο

strings-of-pearls-succulent.jpg

Ίσως το πιο ιδιαίτερο αυτής της λίστας. Είναι ένα πανέμορφο φυτό που μοιάζει αρκετά με αρακά και ταιριάζει ιδανικά σε δωμάτια με ψηλά ταβάνια, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αγαπάει το πολύ φως, αλλά όχι το άμεσο, γι' αυτό αποφύγετε να το τοποθετήσετε μπροστά από παράθυρα όπου οι ηλιακές ακτίνες εισχωρούν απευθείας. Πότισμα χρειάζεται μόνο μία φορά στις δύο με τρεις εβδομάδες.


Τηλέγραφος

2-frlbh.jpg

Ξεχωριστός για τα υπέροχα μοβ και πράσινα χρώματά του, ο τηλέγραφος είναι χαρακτηριστικός για την αναρριχώμενη ανάπτυξή του και την εξωτική όψη που χαρίζει όπου κι αν τοποθετηθεί. Προτιμήστε να τον βάλετε σε ημισκιερά σημεία, καθώς η έντονη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το χρώμα των φύλλων του και φροντίστε να τον ποτίζετε μέχρι δύο φορές την εβδομάδα.


Κισσός

shutterstock-2295477801.jpg

Ακριβώς επειδή ο κισσός δεν απαιτεί πολλή φροντίδα, είναι το ιδανικό αναρριχώμενο φυτό για το σπίτι αλλά και για το εξωτερικό αυτού. Όπου κι αν το τοποθετήσετε, θα προσφέρει ξεχωριστή πινελιά στους χώρους σας, χωρίς καν να χρειάζεται να το περιποιείστε ιδιαίτερα. Αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή επιλογή που μπορεί να κρατήσει την έντονη πράσινη απόχρωσή του ακόμα και χωρίς πολύ πότισμα. Είναι το τέλειο στοιχείο, επίσης, για τη διακόσμηση του μπάνιου σας.


Μπουκαμβίλια

mpoukamvilia3.jpg

Όλοι έχουμε ταυτίσει το ελληνικό καλοκαίρι με την μπουκαμβίλια, καθώς πρωταγωνιστεί στα σοκάκια των περισσότερων νησιών της χώρας μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να φέρετε αυτήν τη νησιώτικη αύρα στο μπαλκόνι σας! Πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα μεσογειακό φυτό, αλλά στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Βραζιλία, και άρα είναι τροπικό. Το συναντάμε σε διάφορα χρώματα, με πιο κλασικό το μοβ και το λευκό, και μπορεί να ευδοκιμήσει -πέρα από το έδαφος- και σε μεγάλες γλάστρες. Εάν το επιλέξετε, ποτίστε το μόνο όταν τα φύλλα του αρχίσουν να κρέμονται, καθώς η πολλή υγρασία μπορεί να το καταστρέψει.