fbpixel

Search icon
Search
Beat the heat: 4 φυτά εσωτερικού χώρου που θα διατηρήσουν το σπίτι σας δροσερό
WELLNESS

Beat the heat: 4 φυτά εσωτερικού χώρου που θα διατηρήσουν το σπίτι σας δροσερό

Νικήστε τον καύσωνα φυσικά...


Μερικές φορές νιώθετε ότι όσο air condition και ανεμιστήρα να χρησιμοποιήσετε δεν θα κάνετε τον χώρο σας πιο δροσερό. Κι όμως, εκεί που ι καύσωνας μας οδηγεί σε αδιέξοδο υπάρχει ένας on a bugdet και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σε μειωμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού: και αυτός δεν είναι άλλος από κάποια συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου. 

Σύμφωνα με τη μελέτη Earth Science Study της NASA, τα φυτά αυτά μπορούν να μεταβάλλουν τη θερμοκρασία της γήινης ατμόσφαιρας μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Οι θόλοι από τα δέντρα παράγουν μεγάλες ποσότητες διαπνοής που αυξάνουν τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας περισσότερες βροχοπτώσεις και ενισχύουν την ψύξη εμποδίζοντας το ηλιακό φως. Η λεγόμενη διαπνοή συμβαίνει όταν η ατμόσφαιρα θερμαίνεται - τα φυτά συχνά απελευθερώνουν πλεονάζον νερό στον αέρα από τα φύλλα τους και, αφήνοντας το νερό που εξατμίζεται, ψύχουν τα ίδια και το περιβάλλον.

Παρακάτω, σας συστήνουμε 4 κορυφαία φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για τη δημιουργία ενός δροσερού περιβάλλοντος, τώρα που το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο! 

1. Φίκος Μπέντζαμιν 

shutterstock-2210722807.jpg

Ένα από τα λίγα δέντρα που αναπτύσσονται καλά σε εσωτερικούς χώρους διατηρεί τον αέρα του σπιτιού υγρό και δροσερό, προσφέροντας την πολυπόθητη ανακούφιση από τη ζέστη. Επιλέξτε έναν ψηλό κορμό με θαμνώδη κορυφή που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα μικρό δασικό στέγαστρο για άλλα φυτά κάτω ή γύρω του. Με την ομαδοποίηση των φυτών μαζί, δημιουργούν το δικό τους μικρό ατμοσφαιρικό οικοσύστημα, βελτιώνοντας την υγρασία του περιβάλλοντος. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τοποθετήστε τον φίκο σας σε μεσαίο φωτισμό, ώστε να μπορεί να απορροφά τον ήλιο, ακόμα και όταν δεν είστε εσείς εκεί!

Tip: Ο Φίκος χρειάζεται περισσότερο νερό σε ένα φωτεινό σημείο παρά σε ένα σκιερό, γι' αυτό φροντίστε να τον ποτίζετε πιο συχνά.

2. Αγλαόνημα

shutterstock-2107365716.jpg

Ακόμη ένα πράσινο φυτό που είναι γνωστό για τις ικανότητές του να καθαρίζει τις τοξίνες στον αέρα, και ως τέτοιο, έχει επίσης υψηλό ρυθμό διαπνοής που θα βοηθήσει στην ύγρανση του αέρα γύρω του. Plus, αποτελεί την ιδανική προσθήκη στο σαλόνι σας αφού μπορεί να ξεχωρίσει στον χώρο και ως ένα statement διακοσμητικό στοιχείο.

Tip: Το καλύτερο όμως είναι η ελάχιστη συντήρηση που θέλει - λίγο νερό και χαμηλό φως, οπότε είναι μια τέλεια επιλογή για να γεμίσετε μια άδεια γωνία του σπιτιού σας με πράσινο χρώμα! 

3. Φοίνικας

shutterstock-2136100117.jpg

Τα πράσινα φύλλα των φοινικοειδών όπως οι φοίνικες Areca, Fern palms, Livistona, Fishtail palm και Lady palm διαθέτουν μικρά στομάτια που προσλαμβάνουν CO2 και απελευθερώνουν οξυγόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του φύλλου, τόσο περισσότερο οξυγόνο μπορεί να παράγει. Ένα layering φοινικοειδών δεν είναι μόνο υπέροχο στην όψη, αλλά δημιουργεί επίσης ένα είδος μίνι τροπικού δάσους εσωτερικού χώρου, οπότε είναι ο τέλειος τρόπος για να δώσετε στο σπίτι σας tropican vibes όλο το χρόνο.

Tip: Το εβδομαδιαίο πότισμα θα το διατηρήσει υγιές και θα βελτιώσει τα επίπεδα της υγρασίας του.

4. Σανσεβιέρια

shutterstock-619228619.jpg

Ακριβώς όπως η αλόη βέρα, τα φύλλα της Σανσεβιέρια (κοινώς γνωστό ως snake plant) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε όταν διαπνέεται, απελευθερώνει δροσιά που εξατμίζεται στον αέρα. Εκπέμπει επίσης οξυγόνο, διατηρώντας την ατμόσφαιρα cool κατά τη διάρκεια αυτών των ζεστών καλοκαιρινών νυχτών. Αυτό το εντυπωσιακό παχύφυτο είναι επίσης γνωστό για την απομάκρυνση των τοξινών από τον αέρα, όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη.

Tip: Μπορεί να αντέξει σ' ένα ηλιόλουστο σημείο, οπότε είναι ένα ιδανικό φυτό για να το τοποθετήσετε στο παράθυρό σας. Θα δροσίσει το δωμάτιο και θα δημιουργήσει σκιά για άλλα φυτά.