fbpixel

Search icon
Search
Τα creative spaces της Θεσσαλονίκης που μας χαρίζουν έμπνευση και προωθούν τη δημιουργικότητα
CITY VIBES

Τα creative spaces της Θεσσαλονίκης που μας χαρίζουν έμπνευση και προωθούν τη δημιουργικότητα

Έξυπνος σχεδιασμός, λειτουργικότητα και ελευθερία έκφρασης αποτελούν μερικά από τα κεντρικά σημεία αναφοράς τους


«Η φαντασία είναι η αρχή της δημιουργίας», αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του νομπελίστα λογοτέχνη George Bernard Shaw και η αλήθεια είναι πως τους περισσότερους από εμάς, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Ειδικά αν σκεφτούμε αυτήν την πεποίθηση πιο αναλυτικά, πιθανώς να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» της επιτυχίας σήμερα κρύβεται στους κόλπους της και όχι άδικα! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου δεν υπήρξε στιγμή, στην οποία να μην αναζητήσω κάτι, το οποίο θα μου χαρίσει το κίνητρο να επικοινωνήσω δημιουργικά πρώτα από όλα με τον εαυτό μου και στη συνέχεια με τους ανθρώπους, με τους οποίους χτίζουμε μια ιδιαίτερα βαθιά σύνδεση -και όχι μόνο-. 

Η ανάγκη της έκφρασης, της συνεργασίας, του πνευματικού «ξεψαχνίσματος» -όπως αποκαλώ χαϊδευτικά κάθε διαδικασία που μάς δίνει έμπνευση να προχωρούμε με ανοικτές αντιλήψεις- αποκτά ολοένα και πιο επιτακτικό χαρακτήρα, στοιχείο που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας νέες συνθήκες. Ιδιαίτερα την τελευταία διετία, οι creative χώροι στις καρδιές των πόλεων έχουν ταυτιστεί με σύγχρονες οάσεις, οι οποίες προσφέρουν την ιδανική αίσθησης άνεσης, ικανοποιώντας με ποικίλα μέσα την εξωτερίκευση των σκέψεων κάθε ατόμου, είτε είναι εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής σκηνής είτε όχι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη φιλοσοφία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που μεγαλώνει τη χαρά μου κάθε φορά που ακολουθώ παλιές, αλλά και καινούριες διαδρομές. 

Στη σημερινή μου «βόλτα παρατήρησης», επισκέπτομαι γνώριμους προορισμούς, οι οποίοι πάντα έχουν να μοιραστούν μαζί μου πολλά υποσχόμενα νέα, αλλά και καινούργιες προσθήκες, οι οποίες με συστήνουν από τα πρώτα λεπτά στην φιλοσοφία που ακολουθούν, την ιδεολογία του creative concept...

"Basement", Hive₂O

dsc-0473.jpg
Photo credits: Ευγενία Σκολίδη

Το city bar & restaurant Hive₂O στην Παύλου Μελά 26 έχει αποδείξει από τις πρώτες του κιόλας μέρες τι σημαίνει ενδιαφέρουσα σύνθεση σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Μια μοντέρνα διακόσμηση μάς περιμένει με έντονα τα space pop στοιχεία σε κάθε έναν από τους τρεις χώρους του. Το living room, το οποίο βρίσκεται στο ανώγειο, είναι το κατάλληλο σημείο για χαλάρωση σε συνδυασμό με πολύωρες κουβέντες και απόλαυση των πιάτων του. Στο ισόγειο -ειδικά για τις βραδινές ώρες- έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε με τη συντροφιά του cocktail που έχουμε επιλέξει.

Κατεβαίνοντας στο "basement", το υπόγειο σκηνικό του, η έκπληξη είναι θετική και αυτό γιατί συνδυάζει σε αρμονία την πρακτικότητα με την αμιγώς artistic πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον αυτό εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, από τον δικό μας προσωπικό χώρο για δουλειά ή διάβασμα με το laptop μας, διαφορετικά events, στα οποία θέλουμε να διασκεδάσουμε μαζί με την παρέα μας μέχρι meetings και "bonding days" εταιρειών. Πέρα από αυτά λειτουργεί ως gallery, με την έκθεση των έργων μιας ευρείας γκάμας καλλιτεχνών, όπως ζωγράφων και φωτογράφων, με το concept να υπάρχει εναλλαγή των artists κάθε μήνα.

Info: Παύλου Μελά 26. Facebook: @Hive₂O. Instagram: @hive2o.skg. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά ανοιχτά από τις 08:00.

Προσεχώς: Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, αναμένουμε το opening του exhibition του "Aylo" studio, της καλλιτεχνικής συνέργειας των Δημήτρη Ανδρίτσου και Μυρτούς Καραγιαννίδου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, η δημιουργική ομάδα του Hive₂O πρόκειται να προετοιμάζει μια σειρά drinks, αφιερωμένα σε καθεμιά από τις προσωπικότητες, οι οποίες απεικονίζονται στα κάδρα και στις φωτογραφίες των creators.

Beetroot design group (Υπόγειος χώρος)

221012-mg-6793.jpg
Photo credits: Beetroot Design Group

Στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού, το παλιό Ισμαήλ Πασά Χάνι έχει κληροδοτήσει την εκλεπτυσμένη του αρχιτεκτονική στον πολυδιάστατο κόσμο της Beetroot design group. ένα πολύχρωμο και καινοτόμο σύμπαν, που ήρθε να προστεθεί σε πλήρη αρμονία με τη διάθεση αυτής της πλευράς της πόλης. Το στοιχείο, το οποίο συνεχίζει να με εντυπωσιάζει, είναι ο creative τρόπος, μέσα από τον οποίο έχουν συνδεθεί παράδοση και εκσυγχρονισμός. Στο ισόγειο, απολαμβάνω τον καφέ μου στο minimal coffee shop και ταυτόχρονα χαζεύω στο gallery τα projects των αγαπημένων Greek Monsters.

Κάθε σημείο της μοντέρνας αυτής στέγης, από τα γραφεία τους και την κουζίνα, μέχρι το exclusive υπόγειο με τη μεγάλη οθόνη, μαρτυρά την ιδιαίτερη αδυναμία των ανθρώπων τους για πρωτοτυπία, smart σχεδιασμούς και ουσιαστική επικοινωνία. Παρατηρώντας τη δομή και την αισθητική ταυτότητα του υπόγειου χώρου, χαίρομαι ιδιαίτερα για τις ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται σε μεγάλη συχνότητα. Μια ευρεία γκάμα από creative δρώμενα, όπως εσωτερικά workshops και events, εκθέσεις κοσμούν με τις πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις τους 

Info: Πάικου 1, Instagram: @beetrootdesign Facebook: @Beetroot Studio

French Fries + French Kisses- Project Space

img-2808.JPG
Photo credits: Άρης Ράμμος

Το creative καταφύγιο της εικαστικής καλλιτέχνιδας Μελίνας Γεωργούδα, μάς συστήνεται με το νέο και spicy brand name "French Fries + French Kisses- Project Space". To exclusive αυτό ατελιέ ζωγραφικής διακρίνεται από ενδιαφέρουσες αισθητικές αντιθέσεις, καθώς έχει κληρονομήσει την αίγλη του αρχιτεκτονικού του παρελθόντος - όντας ως ένα διατηρητέο κτήριο του 1930, ανακαινισμένο από την έμπειρη ομάδα των Formrelated- η οποία ισορροπεί άρτια με τα σύγχρονα minimal διακοσμητικά στοιχεία. Τα στοιχεία, τα οποία με ενθουσιάζουν κάθε φορά που την επισκέπτομαι είναι η χαλαρή διάθεση και γλυκά αρώματα κεριών που κυριαρχούν, καθώς και ο τεράστιος καθρέφτης, που μοιάζει να πολλαπλασιάζει τα έργα της, που κοσμούν κάθε λευκό τοίχο

Ακόμη ένα στοιχείο, το οποίο κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την αισθητηριακή εμπειρία είναι η δυνατότητα φιλοξενίας, την οποία παρέχει ο χώρος σε κάθε ενδιαφερόμενο, όπως η Μελίνα μου αναφέρει. Πρωταγωνιστές αποτελούν ποικίλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, workshops, prive συναντήσεις και φωτογραφήσεις. Διαφορετικά πρόσωπα, ιστορίες και μυρωδιές δημιουργούν κάθε φορά μια νέα ατμόσφαιρα σε κάθε σημείο του και αυτό είναι κάτι το μοναδικό, τολμώ να παραδεχτώ! 

Info: Π. Μελά 12. Instagram: @melinageorgouda

Pinakotheke Shop

Περπατώντας στα στενάκια της Καρύπη, δεν ξεχνώ γοητευτική βιτρίνα τραβάει την προσοχή μου. Απαλό ροζ χρώμα και κάδρα, που αγαπούν την Ελλάδα και τα νησιά της. Στο Pinakotheke, κάθε χώρος του κρύβει και από μια έκπληξη και με ταξιδεύει από τη Λήμνο μέχρι το Παρίσι. Πρωταγωνιστής των εντυπώσεων η σκάλα. Είναι σαν ένας αιωρούμενος πίνακας ζωγραφικής, ο οποίος μάς οδηγεί κάθε φορά στο εκάστοτε project, το οποίο φιλοξενεί ο επάνω όροφος.

Live μουσικό μέχρι προβολές ταινίας, διαδραστικές εγκαταστάσεις και σεμινάρια κινηματογράφου είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των creative πρωτοβουλιών του. Αυτήν την περίοδο εκτίθενται στον χώρο τα βιβλία που έμειναν από το 2ο Pinakotheke PhotoBook Fair και παρουσιάζεται η νέα σειρά με φωτογραφίες σε μαντήλια.

Προσεχώς: Επόμενο σημαντικό event αφορά στην φωτογραφική έκθεση της Νανάς Καντσά, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 21 Μαρτίου.

Info: Καρύπη 38, Instagram: @pinakotheke_skg

Space Lab

img-1495-1-1536x1024.webp

«Ένας λευκός καμβάς για κάθε περίσταση». Αυτό είναι το κεντρικό motto του δημιουργικού αυτού χώρου, δηλώνοντας απευθείας την ανάγκη των ανθρώπων του να συμβάλλουν ενεργά σε κάθε κοινωνικό συμβάν. Το κεντρικό στοιχείο στη διαμόρφωση του Space Lab είναι ότι προσφέρει έναν ενιαίο χώρο, πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον high definition προτζέκτορα. Την τελική υπογραφή της εκάστοτε αισθητικής ταυτότητας έχει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και αυτή είναι μια inspiring προσέγγιση και πρόταση μπορώ να πω.

Από σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε bartenders μέχρι παρουσιάσεις προϊόντων, team buildings επιχειρήσεων, αλλά εμπορικές εκθέσεις και δειγματοληψίες υφασμάτων σε συνεργασία πάντα με τις αντίστοιχες εταιρείες τους, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των παροχών του, οι οποίες απευθύνονται είτε σε ιδιώτες, είτε σε οργανωμένες αμιγώς business ομάδες. Πέρα, όμως, από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, το Space Lab επεκτείνεται και στη διοργάνωση παιδικών party για ηλικίες μεταξύ 8 και 14 ετών. Λειτουργεί ακόμη και ως πειραματικό περιβάλλον, το οποίο φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις.

Info: Μοναστηρίου 18. Instagram: @spacelabskg Facebook: @Space Lab

Ypsilon

meetx3.jpeg
Photo credits: Bill Georgousis

Στην οδό Εδέσσης, στον αριθμό 5, το κτίριο όπου κατοικεί το Ύψιλον, πάντα τα vibes που μοιράζονται μαζί μου οι χώροι έχουν στενή σχέση με κάτι το άνετο και πολύ φιλόξενο. Η διαχρονική αρχιτεκτονική υπογραφή συναντά τη μίνιμαλ αισθητική παρέμβαση και μαζί δημιουργούν κάτι το μοναδικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα αναφορών από εποχές και αισθητικές που στόχο έχουν να αντικατοπτρίζουν τη συνολική λειτουργία του χώρου, με όλες του τις δράσεις, μία πρόταση που αποπνέει αέρα οικείο, κάποιου χώρου, φιλόξενου και αισθητικά άρτιου.

Στον πρώτο όροφο και στην αριστερή πτέρυγα φιλοξενούνται meetings, meet-ups, workshops, dinners και γενικότερα δραστηριότητες που αφορούν έως 30 άτομα (λίγο περισσότερα, λίγο λιγότερα) σε low profile περιστάσεις, που απαιτούν ιδιωτικότητα και «συγκέντρωση». Το meeting room είναι ένας πολυμορφικός χώρος, δηλαδή μπορεί να διαμορφωθεί διαφορετικά από ότι έχει στηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συνάντησης, για παράδειγμα μπορεί να μετακινηθεί το μοναστηριακό τραπέζι, μπορεί να αλλάξει η διάταξη από τις καρέκλες, κτλ. Στον πρώτο όροφο και στη δεξιά πτέρυγα θα φιλοξενηθούν σύντομα co-working spaces που θα ενοικιάζονται με τη μέρα, την εβδομάδα και το μήνα. Θα υπάρχει δυνατότητα για hot desk (γραφείο χωρίς δέσμευση να είναι και την επόμενη μέρα του ίδιου ατόμου), dedicated desk (γραφείο με δέσμευση να είναι και την επόμενη μέρα του ίδιου) και private office.

Info: Εδέσσης 5. Instagram: @ypsilon___ Facebook: @Ypsilon 

*Ο χώρος ενοικιάζεται κατόπιν επικοινωνίας με την υπεύθυνη του χώρου, και μπορεί κανείς να οργανώσει κάποια συνάντηση εκεί από τις 10:00 έως τις 23:00.

Tο λασποτirion

Με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του ιδιοκτήτη του και έχει πρωταγωνιστή τον πηλό, μάς συστήνεται το εργαστήριο κεραμικής Λασποτήριον στην περιοχή της Καλαμαριάς, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβρη του 2023. Όπως χαρακτηριστικά μου αναφέρει ο Bruce: «H ιστορία μου με τον πηλό ξεκίνησε από τη μητέρα μου η οποία διδάσκει εδώ και 40 χρόνια και το είχε σπουδάσει στην Αμερική. Στα μέσα του κορονοϊού ξεκίνησα με την αδερφή μου να ασχολούμαστε παραπάνω μιας και βοηθήσαμε τη μητέρα μου με μία παραγγελία για έναν χώρο εστίασης. Από τότε συνεχίζουμε και κάνουμε μαζικές παραγωγές για εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ, και πελάτες λιανικής». 

Ένας λειτουργικός χώρος 55 τ.μ., μάς προσφέρει την ευκαιρία να δουλέψουμε με τον πηλό μέσα από διάφορες μεθόδους πλασίματος, όπως τσιμπιτό, φύλο, τροχός, μακαρόνι, Kurinuki. Εκτός από τα χρηστικά αντικείμενα, τα οποία ψήνονται στο ηλεκτρικό καμίνι στο εργαστήριο από stoneware πηλό στους 1240 βαθμούς, μαθαίνουμε επίσης να φτιάχνουμε και αντικείμενα με εναλλακτικούς τρόπους ψησίματος Ρακού, εξειδικευμένη τεχνική, στην οποία απομακρύνουμε τα αντικείμενα από ένα καμίνι όταν βρίσκεται στους 800 βαθμούς και επεξεργαζόμαστε το αντικείμενο ενώ λάμπει από τη ζέστη για να δημιουργήσουμε διάφορα εφέ. Τα σεμινάρια κεραμικής απευθύνονται προς το παρόν προς ενήλικες, με τη σκέψη να δημιουργηθεί και ένα παιδικό τμήμα τις Παρασκευές.

Info: Ανδρούτσου 16, Καλαμαριά. Instagram: @to_laspotirion

*Μπορεί μέχρι στιγμής το εργαστήριο να είναι αποκλειστικά για κεραμική, όμως, όπως ο ίδιος μοιράζεται μαζί μου, υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν τον χώρο άνθρωποι που θέλουν να κάνουν εναλλακτικά events με πηλό, όπως γενέθλια, corporate bonding, bachelorette, κλπ.