fbpixel

Search icon
Search
Τα 5 βασικά οφέλη του να περπατάτε μετά το φαγητό
HEALTH

Τα 5 βασικά οφέλη του να περπατάτε μετά το φαγητό

Είναι "too good to pass up"


Ακόμη και μια ελαφριάς μορφής άσκηση κατόπιν ενός γεύματος, ειδικά ενός «γεμάτου» γεύματος, φαντάζει ακατόρθωτη και ως το πιο μακρινό πράγμα που θα είχατε στο μυαλό σας. Όμως, η γνώμη σας σίγουρα θα άλλαζε, εάν γνωρίζατε ότι τελικά υπάρχουν πολλά οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όσον αφορά το περπάτημα μετά το φαγητό. Η συζήτηση δεν περιλαμβάνει απλώς την αύξηση των ενδορφινών σας ή την μείωση των επιπέδων του άγχους - αφού οι χαλαρές βόλτες προκαλούν την έκκριση σεροτονίνης. Το περπάτημα μετά το φαγητό έχει αποδειχθεί ότι κάνει πολλά πράγματα για τη συνολική μας υγεία και είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να σκεφτούμε για τα μελλοντικά γεύματα. 

Ανακαλύψτε τα 5 βασικά οφέλη του να περπατάτε μετά από το γεύμα σας!

1. Βελτίωση της πέψης

Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στομαχικές διαταραχές - όλα είναι δυσάρεστα σημάδια ότι μπορεί να πάσχετε από δυσπεψία μετά το φαγητό. Ένας τρόπος για να ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα είναι ένας γρήγορος περίπατος. Το περπάτημα μετά το φαγητό διεγείρει το στομάχι και το έντερό σας, κάνοντας το φαγητό σας να κινείται μέσα σας πιο γρήγορα κάτι το οποίο εξυπηρετεί την πέψη

2. Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τακτικές μορφές άσκησης είναι εξαιρετικές για την υγεία της καρδιάς σας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη καθώς και τον κίνδυνο καούρας, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιακών προβλημάτων. Μια μελέτη δείχνει μάλιστα ότι η πραγματοποίηση μικρών γρήγορων ασκήσεων, όπως ένας περίπατος 10 έως 15 λεπτών μετά τα γεύματα, αντί για μια μεγάλη προπόνηση μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

shutterstock-2288499087-1.jpg

3. Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Το να μην κινείστε μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγούν ότι η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα θα υπερφορτώσει το συκώτι και τους μύες μας που κανονικά αποθηκεύουν το σάκχαρο στο αίμα και θα αναγκάσει την ινσουλίνη στο σώμα μας να αποθηκεύσει την τυχόν περίσσεια σε άλλα μέρη. Αν αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, θα καταστήσει το σώμα μας ανθεκτικό στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Πρόσθετες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

4. Προώθηση της υγιούς απώλειας βάρους

Η τακτική άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να είστε υγιείς, αλλά ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους. Για να χάσετε βάρος είναι απαραίτητο να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε και το σώμα σας δαπανά περισσότερη ενέργεια όταν περπατάτε, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες. Το περπάτημα θα βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση της όρεξης και θα περιορίσει την επιθυμία να αρπάξετε εκείνα τα ανθυγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

shutterstock-366276713.jpg

5. Καλύτερος ύπνος

Το περπάτημα μετά το δείπνο βοηθάει ιδιαίτερα στη ρύθμιση των κιρκαδιανών ρυθμών- ενισχύει τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, διευκολύνοντας τον ύπνο και απολαμβάνοντας βαθύτερη, αναζωογονητική ξεκούραση. Επειδή αυτοί οι περίπατοι μπορούν να βοηθήσουν με τις στομαχικές ενοχλήσεις μετά το γεύμα, επιτρέπουν επίσης έναν πιο άνετο και -το πιο σημαντικό- αδιάκοπο ύπνο καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο μην το παρακάνετε

Ενώ το περπάτημα ενθαρρύνεται μετά το φαγητό, συμβουλεύουμε να μην κάνετε τίποτα πιο εξωστρεφές, όπως τζόκινγκ ή αυστηρή άσκηση, καθώς θα οδηγήσει σε προβλήματα πέψης. Το πρόβλημα με το τζόκινγκ είναι ότι η ροή του αίματος είναι απαραίτητη για τους εργαζόμενους μύες σας, ώστε να παρέχουν το οξυγόνο και τα καύσιμα που χρειάζονται. Αυτό αφήνει το πεπτικό σας σύστημα χωρίς τη ροή του αίματος που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την τροφή. Το να τρώτε λίγο πριν από μια πιο έντονη άσκηση μπορεί να επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε κράμπες και δυσφορία μόλις αρχίσει η άσκηση.

Με απλά λόγια, τα οφέλη του περπατήματος είναι τόσο καλά για εσάς που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας λόγος να μην θέλετε να το κάνετε τακτικά. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία σας υπό έλεγχο, και αυτό είναι το μόνο που πραγματικά θέλει ο καθένας.