Η νηστεία έχει συνυφαστεί για πολλούς με την στέρηση και την «απαγόρευση» συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων. Ωστόσο, η παράδοση την επιτάσσει κι εμείς δεν έχουμε παρά να την ακολουθήσουμε και να την κάνουμε όσο πιο απολαυστική και λαχταριστή γίνεται. Είτε, λοιπόν, επιθυμείτε να νηστέψετε, είτε απλά να αποτοξινωθείτε και να αποφύγετε τα ζωικά παράγωγα οφείλετε να δημιουργήσετε στο σπίτι σας πολύ εύκολες συνταγές, τις οποίες θα λατρέψετε. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να σας αποκαλύψουμε τα 4 κορυφαία νηστίσιμα snacks που θα θελήσετε να τα εντάξετε γενικότερα στο διατροφολόγιο σας και σίγουρα θα τα αγαπήσετε όσο κι εμείς.
Λαχταριστό και μυρωδάτο νηστίσιμο cake
Υλικά
- 1/2 φλ. σπορέλαιο
- 3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- 1/4 φλ. νερό
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας
- 1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
- προαιρετικά
- 1 φλ. αποξηραμένα φρούτα
- σταφίδες-cranberries κλπ
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά. Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε κουβερτούρα, καρύδια, κράνμπερι και σταφίδες. Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη μικρή μακρόστενη φόρμα ή σε τετράγωνο ταψάκι (εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήσετε αντικολλητικό χαρτί). Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 60’.
Παραδοσιακά κουλούρια Θεσσαλονίκης
Υλικά
- 150 γρ. αλεύρι σκληρό
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 7 1/2 γρ. αλάτι
- 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 275-300 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 16 γρ. μαγιά ξηρή
- Για την επικάλυψη
- 200 γρ. σουσάμι
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. νερό, χλιαρό
Εκτέλεση
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι σκληρό, το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη και το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο. Λαδώνουμε τα τοιχώματα ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό (500γρ.) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 80 γρ. (10 τεμ). Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή να τα γεμίσετε με ό,τι υλικά επιθυμείτε.
Θρεπτικός κορμός με σοκολάτα, ταχίνι και μέλι
Υλικά
- 450 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. μέλι
- 200 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 150 γρ. δημητριακά ολικής
- 80 γρ. Cranberries
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα στα 800 watt. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μην σφίξει πολύ το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ στα μικροκύματα στα 800 watt για 1,5 λεπτό ή σε μπεν μαρί μέσα σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού. Προσθέτουμε και τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια και να καλυφθούν από το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα δημητριακά, τα cranberries και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα πάνω στον πάγκο. Απλώνουμε το μείγμα εκεί πάνω και σχηματίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας ένα ρολό. Τυλίγουμε και σφίγγουμε. Καλύπτουμε το ρολό με μία μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 4-6 ώρες.
Νηστίσιμα μπισκότα με ρόδι και ταχίνι
Υλικά
- 200 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. αλεύρι, αμυγδάλου
- 170 γρ. σιρόπι σφενδάμου
- 50 γρ. ρόδι
- ½ κγ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- ½ κγ. κανέλα, τριμμένη
- ¼ κγ. κάρδαμο, τριμμένο
- ¼ κγ. τζιντζερ, τριμμένο
- ½ κγ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κγ. Αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το ταχίνι, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την κανέλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε εκ νέου. Κατόπιν, παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα και πλάθουμε σε μπαλάκια με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Κάθε μπαλάκι που ετοιμάζουμε το τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Μόλις ολοκληρωθεί το μείγμα, πιέζουμε κάθε μπαλάκι με το χέρι, ώστε να πλατιάσουν ελαφρώς, πιέζουμε μερικούς σπόρους ροδιού στην επιφάνεια του κάθε μπισκότου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15-17 λεπτά. Κλείνοντας, η νηστεία δεν χρειάζεται να σας αγχώνει και να σας καταπιέζει. Το καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να καταστεί πολύ θρεπτικό, υγιεινό και απολαυστικό και σίγουρα θα καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.