fbpixel

Search icon
Search
Συνταγές με ginger που δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε
TASTE

Συνταγές με ginger που δεν γίνεται να μη δοκιμάσετε

Το Νο1 συστατικό που θωρακίζει τον οργανισμό



Το ginger ή αλλιώς η πιπερόριζα είναι γνωστό ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας. Αρχικά, είναι ευρέως διαδεδομένο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες αγγίζουν αυτές του κουρκουμά και της κανέλας. Μεταξύ άλλων, καταπραΰνει τον πόνο και τη ναυτία, έχει προστατευτική καρδιαγγειακή δράση και επιπλέον χαρίζει φρεσκάδα στην αναπνοή μας. Όλα τα παραπάνω κάνουν ξεκάθαρο ότι θα ήταν καλό να εντάξουμε το ginger στην καθημερινή μας διατροφή.

Σαλάτα καρότο με dressing εσπεριδοειδών

shutterstock-1245158281.jpg

Υλικά

  • 6 μεγάλα καρότα
  • Τα πράσινα φύλλα από 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα καρότα στο κοπτικό ή σε χοντρό τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών, τη σταφίδα, το αμύγδαλο και το φρέσκο τζίντζερ. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Στύβουμε στη σαλάτα χυμό από μισό πορτοκάλι. Βάζουμε λίγο αλάτι μέσα στη καροτοσαλάτα. Ανακατεύουμε να μαριναριστούν τα υλικά μέχρι να ετοιμάσουμε το dressing της σαλάτας. Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα. Περιχύνουμε την καροτοσαλάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 30′. Την σερβίρουμε δροσερή.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Σούπα γλυκοπατάτας και καρότου με ginger

shutterstock-1807292575.jpg

Υλικά

  • ¼ κούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • Ένα κομμάτι τζίντζερ, γύρω στα 2εκ, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 3 πορτοκαλιές γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε χοντρουλές ροδέλες
  • 3 καρότα μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή ένα κύβο λαχανικών
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • ¼ κουταλάκι γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο κορίανδρο
  • 1/8 κουταλάκι γλυκού τριμμένο καρδάμωμο
  • 200 ml γάλα καρύδας, πλήρες
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή μπούκοβο & χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις αυτό αρχίζει να λαμπυρίζει, ρίξτε το κρεμμύδι και σωτάρετε να μαλακώσει. Ρίξτε το σκόρδο και σωτάρετε, προσέχοντας μην σας αρπάξει. Προσθέστε τα καρότα και την γλυκοπατάτα και σωτάρετε για μερικά λεπτά. Ρίξτε το τζίντζερ, το ζωμό λαχανικών (σκόνη ή κύβο), τον πελτέ, τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Έπειτα προσθέστε τόσο νερό ώστε να καλυφθεί εντελώς το περιεχόμενο της κατσαρόλας συν 1 κούπα νερό επιπλέον. Ανακατέψτε καλά και βάλτε στο δυνατό για να πάρει βράση. Κατεβάστε στο χαμηλό και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το γάλα καρύδας κι ανακατέψτε. Σιγοβράστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει. Κλείστε τη φωτιά κι αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά. Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιήστε την σούπα μέχρι να γίνει κρεμώδης και λεία. Ελέγξτε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρετε με πιπέρι ή μπούκοβο και μπόλικο χυμό λεμονιού που θα μετριάσει την γλύκα της.


Γλυκό με ginger

shutterstock-2012155667.jpg

Υλικά

  • 225 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 225 γρ. μέλι
  • 225 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 145 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.γ. άχνη ζάχαρη
  • χυμό από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C στον αέρα. Bάζουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, το μέλι, το αλεύρι, το βούτυρο, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και τέλος το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι αντικολλητικό ή σε ένα ταψάκι με αντικολλητική λαδόκολλα πιου έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Προσοχή το ταψάκι και η λαδόκολλα πρέπει να είναι πολύ αντικολλητικά. Αν δεν είναι, υπάρχει περίπτωση να μη βγει το γλυκό μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα υλικά για τη γέμιση με τη σειρά, το γιαούρτι πρώτα, την άχνη και τον χυμό πορτοκάλι, μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη. Μόλις ετοιμαστεί το γλυκό μας αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και έπειτα το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια των 5x10 εκ. Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης