Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, αλλά οι Κυριακές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με brunces και οι καλές συνήθειες δεν κόβονται! Τώρα που περνάτε τόσο χρόνο στο σπίτι, μπορείτε να εξασκήσετε τις ικανότητές σας στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας εύκολα και γρήγορα τις πιο νόστιμες συνταγές για να απολαύσετε σαν brunch. Είτε είστε λάτρεις των γλυκών είτε των αλμυρών επιλογών, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να τις φτιάξετε asap!
Διαβάστε παρακάτω κι εκτελέστε τις καλύτερες συνταγές για λαχταριστά και υγιεινά brunches που θα θέλετε να απολαμβάνετε ξανά και ξανά!
Pancakes με κινόα & καρύδα
Υλικά:
- 100 γρ. κινόα, πλυμένη καλά
- 250 γρ. νερό
- 50 γρ. βρόμη
- 60 γρ. καρύδα, τριμμένη, χωρισμένη σε 20 γρ και 40 γρ
- 250 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 1 αβγό
- 2 κ.σ. σπορέλαιο, +έξτρα για το τηγάνισμα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. κανέλα
- Φρούτα εποχής ή κατεψυγμένα
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 70 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά την κινόα και τη βάζουμε σε ένα μπολ με το νερό όπου την αφήνουμε για 12-24 ώρες σκεπασμένη με μεμβράνη. Μετά τις 24 ώρες τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε με λίγο ακόμα νερό και την ξαναστραγγίζουμε. Τοποθετούμε την κινόα στο μπλέντερ μαζί με τη βρώμη, τα 20 γρ. καρύδα, το γάλα, το αυγό, τα 2 κ.σ. σπορέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν και την κανέλα. Χτυπάμε για 50 δευτερόλεπτα στο δυνατό, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπλέντερ με μία σπάτουλα, και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα ακόμα ή όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Αφαιρούμε το μείγμα από το μπλέντερ σε ένα μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη καρύδα και ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα. Σε ένα μέτρια ζεστό τηγάνι προσθέτουμε 1 κ.γ. σπορέλαιο και βάζουμε περίπου 1 κ.σ. από το μείγμα μας. Ίσως χρειαστεί να απλώσουμε λίγο το μείγμα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα από κάτω, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να γίνει και από την άλλη πλευρά. Κρατάμε τα pancakes ζεστά στον φούρνο στους 100ο C μέχρι να ετοιμάσουμε και τα υπόλοιπα.
Κρέπες suzette
Υλικά:
- 2 αβγά
- 1 κρόκος αυγού
- 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 200 γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 25 γρ. καστανή ζάχαρη
- 45 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη sauce suzette
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 230 ml χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
- 60 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, τον κρόκο, το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι αλευριού στο μείγμα. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τις κρέπες, προθερμαίνουμε ένα τηγάνι για κρέπες σε δυνατή φωτιά και αλείφουμε το εσωτερικό του με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε ηλιέλαιο. Βάζουμε με μια κουτάλα περίπου 100ml μείγματος (μισή κουταλιά) στο ζεστό τηγάνι και το γυρίζουμε, έτσι ώστε το μείγμα να καλύψει όλο τον πάτο του τηγανιού. Μετά από 30 δευτερόλεπτα θα δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέπας. Γυρίζουμε προσεκτικά την κρέπα με μια σπάτουλα και την ψήνουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα, τη μία πάνω στην άλλη.
Τορτίγιες με μανιτάρια & χαλούμι
Υλικά:
- 4 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 πακετάκι χαλούμι κομμένο στα 12
- 4 τορτίγιες
- 4 κ.σ. χούμους
- 4 ψητές πιπεριές
- 4 χούφτες ρόκα
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύουμε με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε και το σκόρδο. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε το χαλούμι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.Ζεσταίνουμε τις πίτες στην τοστιέρα. Τις ανοίγουμε στη μέση και απλώνουμε από κάτω χούμους. Έπειτα, βάζουμε τα μανιτάρια, το χαλούμι, τις πιπεριές και λίγη ρόκα και σερβίρουμε.
Avocado toast με scrambled eggs
Υλικά:
Για τα αβγά
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 4 αβγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο & για το σερβίρισμα
Για τα toasts
- 2 φέτες ψωμί
- 1 αβοκάντο
- Σταγόνες χυμό lime
- Aλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ σπάμε τα αβγά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή με ένα σύρμα χειρός. Όταν βράσει η κρέμα, ρίχνουμε τα αβγά στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά. Προσέχουμε να μην παραψήσουμε τα αβγά. Τέλος, προσθέτουμε –εκτός φωτιάς– το βούτυρο και το σχοινόπρασο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί και μοιράζουμε από πάνω τα αβγά. Αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αφαιρούμε τη σάρκα από το αβοκάντο και πετάμε τη φλούδα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες και το μοιράζουμε πάνω από τα αβγά με λίγο χυμό λάιμ, αλάτι, και πιπέρι. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Καλή απόλαυση!