fbpixel

Search icon
Search
Styling affection: Γνωρίζετε ότι τα looks επηρεάζουν την ψυχολογία σας;
PSYCHOLOGY

Styling affection: Γνωρίζετε ότι τα looks επηρεάζουν την ψυχολογία σας;

Αξιοποιείστε το ως μέσο για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας


Τα κομμάτια που επιλέγουμε στην καθημερινότητα μας αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα "outfit of the day”. Θεωρούνται κι ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητάς μας. Συμβολίζουν συναισθήματα, γεγονότα, αλλά δίνουν και στοιχεία αναφορικά με τη ζωή και τις προτιμήσεις μας και είναι αυτά που δημιουργούν την πρώτη εντύπωση μόλις μας δει κάποιος. Καθορίζουν, δηλαδή, ως ένα σημείο τη συνολική μας εικόνα από μέσα προς τα έξω.

Σε κάθε στιγμή της ζωής μας πρωταγωνιστούν σε ένα σημαντικό βαθμό. Έχουμε κανονίσει ραντεβού; Είμαστε καλεσμένοι σε μια εκδήλωση; Θα προγραμματίσουμε μια επαγγελματική συνάντηση; Η ενδυματολογική επιλογή πραγματοποιείται και με βάση τη διάθεσή μας. Εάν επιθυμούμε να ξεχωρίσουμε, προβαίνουμε στο αγαπημένο all time favorite outfit, αλλά εάν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ανέμελες, επιλέγουμε αέρινες σιλουέτες και oversized γραμμές. Επομένως, υπάρχει μία άρικτη σχέση ανάμεσα στην ψυχολογία και τη μόδα. Η κλινική ψυχολόγος Michelle Pal, έχει μελετήσει αυτή τη σχέση και λέει ξεκάθαρα:

«Γνωρίζουμε ότι η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει τις ενδυματολογικές επιλογές που κάνουμε για την ημέρα, καθώς συχνά ντυνόμαστε με τρόπους που ταιριάζουν με αυτήν. Οι μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως το ντύσιμο ή το μακιγιάζ, τείνουν να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παραμελούμε όταν νιώθουμε άγχος. Τα ρούχα μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη συναισθηματική μας κατάσταση. Οι ερευνητές της ψυχολογίας της μόδας ονόμασαν αυτή τη σχέση «enclothed cognition».

d9b87d57750a5f6647e5e75e5c0848c7.jpg
Image source: @harpersbazaar

Τελικά, όμως, τα ρούχα επηρεάζουν τη ψυχολογία ή το αντίθετο ;

Η απάντηση είναι πως συμβαίνουν και τα δύο. Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι η διάθεσή μας για το ντύσιμο, προσεγγίζεται διαφορετικά ανάλογα με τα συναισθήματά μας. Τα ρούχα εκφράζουν το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας, αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Μπορεί να είμαστε ευδιάθετοι και η επιλογή ενός μη κατάλληλου outfit να μας αποπροσανατολίσει.

Εάν παρατηρήσουμε τους ανθρώπους ουσιαστικά, όχι για το τι φοράνε, αλλά για το πώς συμπεριφέρονται μέσα σε αυτό, σε συνδυασμό με τη γλώσσα του σώματος θα μπορούμε να διαπιστώσουμε πολλά πράγματα.

Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που μας προσφέρει;

Η μόδα είναι τόσο λεπτομερής και περιλαμβάνει διαφόρων ειδών επιλογές, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Μπορεί κάποιος να αισθάνεται όμορφα ντυμένος με ένα άσπρο χρώμα, ενώ άλλος να εστιάζει στην επιλογή του μαύρου γι αυτόν τον σκοπό. Ένα outfit μπορεί να βελτιώσει τη μέρα μας, εάν απλά το συνολικό styling συμβαδίσει με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε:

Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση

    Δεν υπάρχει πιο δυναμικός άνθρωπος από αυτόν που νιώθει ο εαυτός του, εκφράζοντάς το δημόσια με τις ενδυματολογικές του επιλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται προσεκτική ετοιμασία σε συνεντεύξεις, καθώς επηρεάζεται ολόκληρη η ψυχοσύνθεσή μας και αποτυπώνεται στο λόγο μας.

    Επιθυμία για κοινωνικότητα

      Αποφεύγουμε τη μοναχικότητα που μπορείτε να νιώθουμε καμία φορά στο σπίτι και απολαμβάνουμε την έξοδό μας. Όσες στιγμές δεν είχαμε την ιδανική διάθεση για διασκέδαση, αυτό άλλαζε μπροστά στην stylish εικόνα μας.

      98cbf61006e38c994724782b2ebb325a.jpg
      Image source: @harpersbazaar

      Προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα

        Μας προσφέρει ένα απέραντο χαμόγελο, ανεβασμένη διάθεση και όλα φαντάζουν πιο όμορφα. Αισθανόμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον «έξω» κόσμο και να δημιουργήσουμε υπέροχες αναμνήσεις και στιγμές. 

        Πως αλληλεπιδρούν τα χρώματα και τα υφάσματα;

        Τα χρώματα μας προκαλούν μια σειρά από συναισθήματα, όπως άγχος, ενεργητικότητα, χαρά κτλ. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τη κάθε απόχρωση έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, το βαθύ κόκκινο τείνει να είναι το πιο διεγερτικό χρώμα και έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την απόδοση σε εργασίες, ενώ το ροζ εκπέμπει έναν ρομαντισμό.

        Από την άλλη, το ύφασμα των ρούχων κρίνεται επίσης σημαντικό. Συνήθως, τα άνετα, λινά, βαμβακερά ρούχα μας αυξάνουν τη διάθεση. Αντιθέτως, αποχωριστείτε τα συνθετικά υφάσματα, όπως ακρυλικό και τον πολυεστέρα, τα οποία δεν είναι φιλικά και προς το δέρμα. 

        Tips από τους fashion experts

        Φορέστε ρούχα στο σωστό μέγεθος

          Δώστε βάση στην εφαρμογή τους, για να μπορείτε να κινηθείτε με άνεση και να μη χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εξόδου σας να ασχοληθείτε με αυτό το κομμάτι.

          066949b8622d2a6b433c656c02d18487.jpg

          Επιλέξτε κοσμήματα με συναισθηματική αξία

            Είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου έχουμε μαζί μας τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Μας γεμίζουν με χαρά και μας φτιάχνουν τη διάθεση, ακόμη και τις μέρες που ενδεχομένως να νιώθουμε πιεσμένοι.

            Ακολουθήστε τα θέλω σας

              Μη συμβαδίζετε βασιζόμενοι στις απόψεις των τρίτων, αλλά εκφραστείτε όπως εσείς επιθυμείτε. Ανά χρονικά διαστήματα, κυριαρχούν συγκεκριμένες τάσεις της μόδας. Δεν είναι απαραίτητο να τις ακολουθείτε, εάν δεν σας αρμόζουν. Βρείτε τον εαυτό σας μέσα από τα ρούχα σας.

              Μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο;

              Οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί όσο και οι επιλογές ρούχων τους. Δεν αντιστοιχούν όλα σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Ξεκινήστε να παρατηρείτε το πώς επηρεάζεστε με τα κομμάτια και τα αξεσουάρ που επιλέγετε και θα λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.