fbpixel

Search icon
Search
O Rafael Nadal έγραψε ξανά ιστορία και μας έκανε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο του
PEOPLE & MOMENTS

O Rafael Nadal έγραψε ξανά ιστορία και μας έκανε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο του

Το συγκινητικό comeback και το σπουδαίο μήνυμα του Ισπανού θρύλου


Yπάρχουν καλοί αθλητές, υπάρχουν κορυφαίοι, αλλά υπάρχουν κι υπεραθλητές. Στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας, φιγουράρει αναμφίβολα ο Rafael Nadal. Ο σπουδαίος τενίστας από τη Μαγιόρκα που γράφει ιστορία, που κάνει έναν ολόκληρο πλανήτη να υποκλίνεται στο μεγαλείο του κι αποτελεί πρότυπο για αντιπάλους, για μικρά παιδιά, για όλους εμάς που έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε! Μοιάζει ακούραστος κι εκεί που όλοι θεωρούν ότι θα λυγίσει, κάνει το comeback. Μοιάζει ανίκητος, έχει το κατάλληλο mentality κι είναι απλά μοναδικός. 

Ο Ισπανός, έκανε ξανά το θαύμα του. Πραγματοποίησε μία εμφάνιση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας κι έκανε τη Μελβούρνη να φωνάζει δυνατά το όνομά του. Aντιμετώπισε τον Daniil Medvedev στον μεγάλο τελικό του Australian Open, βρέθηκε πίσω με 2-0 set, αλλά έκανε ένα αδιανόητο comeback και με 3-2 (2-6 6-7(5) 6-4 6-4 7-5) πανηγύρισε την κατάκτηση ενός από τους σπουδαιότερους τίτλους στην καριέρα του. Δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο Rafael Nadal; Ήρθε η ώρα να τον μάθετε...

Ένας αθλητής που αρνείται να παραδώσει τα σκήπτρα!

Who is who

Ο Rafael Nadal Parera, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1986 στο Manacor της Mallorca κι είναι ο μεγάλος γιος της Ana María Parera Femenías και του Sebastián Nadal Homar. Ο πατέρας του, ήταν επιχειρηματίας και μεταξύ άλλων, είχε δημιουργήσει τη δική του ασφαλιστική εταιρία, αλλά κι ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, το Sa Punta, ωστόσο, ο Rafael από πολύ μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό. Είχε δύο είδωλα. Από τη μία, υπήρχε ο Miguel Ángel Nadal, ο θείος του, που υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, με καριέρα στη Mallorca, την Barcelona αλλά και την Εθνική ομάδα της Ισπανίας κι από την άλλη ο Toni Nadal. Ο άλλος του θείος, το άλλο πρόσωπο που βρισκόταν πάντα κοντά του. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον οδήγησαν στο μονοπάτι των επιτυχιών, που τον βοήθησαν να κάνει πολλά από τα όνειρά του πραγματικότητα. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του Rafael, ο Τοni έβαλε το τένις στη ζωή του όταν ήταν μόλις τριών ετών.

rafa-16435523823x2.webp

Στη δική του περίπτωση τα πράγματα εξελίχθηκαν με απίστευτη ομαλότητα. Η μία διάκριση διαδεχόταν την άλλη, οι επιτυχίες συνεχώς αυξάνονταν, όπως και τα τρόπαια και στην πατρίδα του, πολλοί άρχισαν να μαθαίνουν το όνομά του. Στα 14 του, πήρε την απόφαση να αφήσει τη Μallorca, για να εγκατασταθεί στην Barcelona. Ίσως, αυτή ήταν μία από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις που πήρε ποτέ! Δύο χρόνια αργότερα, «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βρέθηκε στο Λονδίνο και συμμετείχε στo Wimbledon. Απέναντί του υπήρχαν μεγαθήρια, αλλά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Grand Slam, στην πρώτη του συμμετοχή σε αυτό το τουρνουά, ενώ στα 17 του, κέρδισε για πρώτη φορά τον Roger Federer, έναν από τους σπουδαιότερους τενίστες στην ιστορία.

Ακολούθησαν κι άλλες σπουδαίες νίκες κι άλλες πολλές επιτυχίες, αλλά το μεγάλο... «μπαμ» έγινε δύο χρόνια μετά. Κατέκτησε το Roland Garros κι ολόκληρος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του επάνω του. Για άλλους τενίστες, για άλλους αθλητές σε αυτή την ηλικία, η τόσο μεγάλη επιτυχία δεν είναι εύκολα διαχειρίσημη. Ο Rafael -ωστόσο- δεν ανήκε ποτέ σε αυτή την κατηγορία. Ήταν ένα παιδί, ένας άντρας που έμαθε από πολύ μικρός να δουλεύει σκληρά. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε το ταλέντο, αλλά ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρο πως ήταν ένας πραγματικός μαχητής! 

Μaking history

Ένας τενίστας που έκανε... θαύματα! Το 2005, κατάφερε να κατακτήσει συνολικά 11 τρόπαια, μεταξύ αυτών και το Roland Garros. Αντιμέτωπισε κορυφαίους αντιπάλους, με μεγαλύτερη εμπειρία, με περισσότερες παραστάσεις και τους «εξουδετέρωσε» με το δικό του, μοναδικό στιλ. Μαζί με τον θείο του, τον Toni, συνέθεσαν ένα μαγικό δίδυμο, που δούλευε non stop, κάθε μέρα, κάθε λεπτό, έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο. Την κατάκτηση της κορυφής! Και τα κατάφεραν... Η καριέρα του Nadal είναι γεμάτη με αμέτρητες επιτυχίες, περιλαμβάνει τεράστιες στιγμές κι αγώνες που έχουν μείνει στην ιστορία. Όμως, πάντα ήθελε το κάτι παραπάνω, δεν του ήταν τίποτα αρκετό.

nadal.jpeg

Η σκληρή δουλειά κι η υπερπροσπάθεια, παραλίγο να τον «λυγίσουν». Οι μεγάλοι και σοβαροί τραυματισμοί έκαναν την εμφάνισή τους και τον κράτησαν πολλές φορές εκτός court, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο Rafael -ωστόσο- πάντα έβρισκε τον τρόπο να επιστρέφει πιο δυνατός. Κατά γενική ομολογία, ο Nadal είχε -και για μερικούς έχει ακόμη- το πιο... τρομαχτικό forehand top spin που έχει γνωρίσει ποτέ το τένις. Ήταν το σήμα κατατεθέν του κι ο κάθε αντίπαλός του, έψαχνε με αγωνία τον τρόπο να τον αντιμετωπίσει, αλλά ειδικά στις χωμάτινες επιφάνειες είναι ανίκητος. Κάπως έτσι, κατάφερε το ακατόρθωτο! Στη Μελβούρνη, κατέκτησε το 21ο Grand Slam στην καριέρα του, προσπερνώντας τόσο τον Roger Federer, όσο και τον Novak Djokovic και στη συλλογή του έχει πλέον 13 Roland Garos, 2 Wimbledon, 2 Australian Open και 4 US Open. Με λίγα λόγια, είναι ένας ζωντανός θρύλος, που συνεχίζει το ταξίδι του.

Τhe greatest comeback

Όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Μελβούρνη, δεν μπορούσε καν να διανοηθεί το τι θα ακολουθήσει. Προερχόταν από ένα δύσκολο διάστημα, όπου ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αλλά step by step, κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και προχωρούσε όλο και περισσότερο στο τουρνουά. To Australian Open, ήταν το πρώτο Grand Slam για το 2022 κι ο Nadal ήθελε να μετρήσει τις δυνάμεις του. Στον τελικό, βρήκε απέναντί του τον Daniil Medvedev, έναν από τους κορυφαίους τενίστες αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Ο 25χρονος Ρώσος έμοιαζε να βρίσκεται σε εξαιρετική μέρα κι ο Rafael δυσκολεύτηκε αρκετά. Όταν βρέθηκε πίσω με 2-0 set, λίγοι πίστευαν ότι είχε ακόμη σφυγμό. Ο ίδιος όμως, δεν έχασε ποτέ την πίστη του. Αν υπάρχει ένας αθλητής αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που μπορεί να κάνει τέτοια «χρυσή» ανατροπή, είναι αυτός! Το 2-0, έγινε 2-2 και στο 5ο set, γράφτηκε ιστορία! Ο Nadal ήταν μαγικός, ήταν μεθυστικός. Έκανε τα τέλεια χτυπήματα, ο Medvedev δε βρήκε απαντήσεις και κάπως έτσι, ο Ισπανός κατέκτησε το 21ο Grand Slam στην καριέρα του κι είναι πλέον μόνος πρώτος στη σχετική λίστα.

nadal1jpg.webp

Έπεσε στο έδαφος, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και ξέσπασε. Κατόπιν, ο Ισπανός θρύλος έτρεξε προς την πλευρά που βρισκόταν ο πατέρας και το επιτελείο του και τους αγκάλιασε, σε μία πολύ συγκινητική στιγμή. «Χωρίς αμφιβολία, ήταν η πιο απρόσμενη επιτυχία στην καριέρα μου. Έκπληξη για όλους και για εσάς νομίζω. Κι ειδικά για μένα, γιατί ξέρω πώς ήρθα εδώ. Ήταν πολύ συναισθηματική μέρα. Ακόμα και τώρα είμαι διαλυμένος. Δεν μπορώ να σκεφτώ πολύ, δε θυμάμαι πολλές στιγμές του αγώνα. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν τεράστια. Ήμουν συγκινημένος σε όλο τον αγώνα. Ήμουν κουρασμένος, δεν μπορούσα να γιορτάσω μαζί τους, αλλά το νιώθω μέσα μου, η στήριξη με βοήθησε σε όλο το παιχνίδι». Τα πρώτα του λόγια μετά τον μεγάλο τελικό αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα.

«Δεν ήμουν έτοιμος για τέτοια μάχη, δεν είχα προπονηθεί αρκετά για να είμαι έτοιμος. Έδωσα ό,τι είχα μέσα μου και πιστέψτε με, είμαι πάρα πολύ κουρασμένος, από όλες τις απόψεις, δεν μπορώ να γιορτάσω. Το απόλαυσα. Απόλαυσα τα συναισθήματα. Κι έχω τώρα το τρόπαιο που σημαίνει τα πάντα. Δε θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος. Θα ήθελα τώρα να αποθεραπευτώ και να το γιορτάσω λίγο. Αν τα βάλουμε όλα μαζί, το σενάριο, το momentum, τι σημαίνει, ναι, χωρίς αμφιβολία ήταν το μεγαλύτερο comeback στην καριέρα μου», συνέχισε ο Ισπανός.

Η σύζυγός του, Maria Francisca Perellο κι η οικογένειά του ήταν στο πλευρό του σε κάθε στιγμή. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις επιτυχίες και στις μεγάλες απογοητεύσεις. Τώρα, ήρθε η ώρα να απολαύσουν όλοι μαζί αυτό που κατάφερε ο Rafael. Δεν είναι απλά ένας αθλητής, δεν είναι απλά ένας τενίστας. Είναι ένα είδωλο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Στα 35 του χρόνια, o Nadal συνεχίζει να γράφει ιστορία και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Εμείς, απλά τον απολαμβάνουμε...