fbpixel

Search icon
Search
Stay hydrated: 5 εναλλακτικοί τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι εκτός από το νερό
WELLNESS

Stay hydrated: 5 εναλλακτικοί τρόποι για να παραμείνετε ενυδατωμένοι εκτός από το νερό

Υπάρχουν λύσεις για όλα!


Η σωστή κι επαρκής ενυδάτωση αποτελεί το Α και το Ω για έναν υγιή και ισορροπημένο οργανισμό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί κατά καιρούς τονίζουν με κάθε τρόπο πως η καθημερινή και συχνή κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε πως δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο ή και απολαυστικό να πίνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού μέσα σε μία ημέρα. 

Τα καλά νέα σε αυτή την περίπτωση, είναι πως υπάρχουν πολλοί άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για να το αντικαταστήσετε με εξίσου healthy και super αποτελεσματικές επιλογές, τώρα που το θερμόμετρο σιγά-σιγά ανεβαίνει, πλησιάζοντας και προς το καλοκαίρι.

Keep pushing!

«Κλειδί» η σωστή ενυδάτωση

Ξεκινώντας από τα βασικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ένας μέσος άνθρωπος είναι καλό να καταναλώνει καθημερινά περίπου 1250 λίτρα νερού, που αντιστοιχεί σε 8-12 ποτήρια ημερησίως. Η ποσότητα αυτή -βεβαίως- είναι σημαντικό να χωρίζεται σωστά στη διάρκεια της ημέρας και δε σημαίνει για παράδειγμα ότι είναι σωστό να πιει κανείς ένα ολόκληρο μπουκάλι νερό το πρωί και μετά για την υπόλοιπη μέρα να μην ενυδατωθεί ξανά. Πρόκειται καθαρά για μία συνήθεια που μπορεί να αποτελέσει σε βάθος χρόνου αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αρκεί να γίνει ένα πρώτο βήμα και η αρχή.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί πως η αφυδάτωση δυσχεραίνει τη συνολική λειτουργία του σώματος και αποδεδειγμένα, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει πάνω από μερικά 24ωρα χωρίς νερό. Αν χάσουμε το 5% των σωματικών μας υγρών, μειώνεται αισθητά η νοητική μας ικανότητα, ενώ αν φτάσουμε στο 8% απώλειας, κρίνεται σοβαρά η επιβίωσή μας, ενώ όλο αυτό -μεταξύ άλλων- μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση στη σωματική άσκηση. Αν όλα τα παραπάνω δε σας έχουν πείσει ακόμη να βάλετε το νερό πιο ενεργά στην καθημερινότητά σας, ακολουθούν μερικές άλλες εξίσου αποτελεσματικές λύσεις, για να το αντικαταστήσετε και να χαρίσετε στον οργανισμό σας ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να ενυδατώνεται στη διάρκεια μίας busy day.

The other way

Smoothies

shutterstock-380369794.jpg

Μία ιδανική λύση για όσους δεν ανήκουν στους λάτρεις του νερού, αλλά θέλουν να παραμένουν πάντα ενυδατωμένοι είναι τα smoothies. Είναι super θρεπτικά, είναι πεντανόστιμα και μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ υγιεινό και δυναμωτικό break μέσα στην ημέρα, καθώς περιέχουν συνήθως φρούτα, λαχανικά, κάποιον υδατάνθρακα (βρώμη, λιναρόσπορο) και πρωτεΐνη (γάλα ή γιαούρτι). Το ακόμη καλύτερο, είναι πως εφόσον δώσετε την απαραίτητη προσοχή στη συγκεκριμένη ποσότητα φρούτων και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, τότε μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατήρησης, αλλά ακόμη και απώλειας βάρους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον οργανισμό ενυδατωμένο για πολλές ώρες.

Flavoured Water

shutterstock-425146336.jpg

Τι θα λέγατε να συνδυάσετε το νερό με μία πολύ αγαπημένη σας γεύση; Γεμίστε ένα ποτήρι και προσθέστε σε αυτό λίγα φύλλα μέντας, βασιλικού ή δυόσμου, για υπέροχη και εκρηκτικά δροσερή γεύση. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι ή lime ή με μία χούφτα berries. Οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να βρείτε τις ιδανικές γεύσεις για εσάς, που θα χαρίσουν στο νερό μία διαφορετική πινελιά και θα σας είναι πιο εύκολο να το καταναλώσετε στη διάρκεια μίας ημέρας.

Φρούτα και λαχανικά

shutterstock-722718076.jpg

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μην έχουν μία λίστα σε αυτή τη λίστα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία έχουμε σε αφθονία στη διάθεσή μας όλοι. Το ροδάκινο, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το καρπούζι και το πεπόνι είναι μερικά μόνο από τα φρούτα τα οποία περιέχουν πολύ νερό και λίγες θερμίδες και συνιστούν ιδανική επιλογή, στην προσπάθειά σας να παραμείνετε super ενυδατωμένοι. Το ίδιο ισχύει και για λαχανικά όπως οι ντομάτες, το σπανάκι και το αγγούρι, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάλιο, φυτικές ίνες και φολικό οξύ, που -εκτός των άλλων- είναι πολύτιμα στοιχεία για τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα.

Γιαούρτι

shutterstock-521309626.jpg

Το γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά, αλλά αυτό που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί, είναι πως συνιστά κι αυτό μία πολύ καλή πηγή ενυδάτωση. Εκτός από το γεγονός ότι περιέχει πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, περιλαμβάνει και 85% νερό και μπορείτε να το καταναλώσετε στο πρωινό σας, ως ενδιάμεσο γεύμα ή ως βάση για ένα ελαφρύ βραδινό.

Green tea

shutterstock-120114397.jpg

Το πράσινο τσάι είναι ένας θησαυρός από αντιοξειδωτικά και κατεχίνες που βοηθούν στην απώλεια βάρους, έχει μηδέν θερμίδες και οδηγεί σε ένα σημείο κορεσμού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο -επομένως- το γεγονός ότι αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των celebrities, καθώς είναι ο απόλυτος σύμμαχος στη διατήρηση ενός σταθερού βάρους -ή και στην απώλεια κιλών- ενώ τους χαρίζει και την ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός τους, προκειμένου να λειτουργεί σωστά. Μία σειρά από έρευνες τα τελευταία χρόνια, έχουν αποδείξει πως το πράσινο τσάι συμβάλλει σημαντικά στην υδάτωση του ανθρώπινου σώματος κι αυτό από μόνο του, είναι αρκετό για να μας κάνει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας.

Δε χρειάζεται να καταβάλλετε κάποια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας. Μικρές αλλαγές θα κάνουν σημαντική διαφορά κι ο οργανισμός σας θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σωστά, τώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει...