fbpixel

Search icon
Search
Στα 25 της, η designer Stefania Vaidani αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η ελληνική μόδα του σήμερα
MAGAZINE

Στα 25 της, η designer Stefania Vaidani αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η ελληνική μόδα του σήμερα

Η σχεδιάστρια που έχει κάνει τους πάντες να μιλούν γι' αυτήν ανοίγει τα χαρτιά της


Ανήσυχη και δημιουργική, κατάλαβε από νωρίς τι πάει να πει επιτυχία, χωρίς ποτέ να επαναπαύεται και παραμένοντας πιστή στο πάθος της για τη μόδα. Έχει αναγνωριστεί από το “Forbes”, ενώ οι δημιουργίες της φιγουράρουν στα εξώφυλλα των πιο εμβληματικών διεθνών περιοδικών, όπως η “Vogue”, το “Harper's Bazaar” και το “Tatler”, στο οποίο έντυσε την Paris Hilton. Η ίδια μάς μιλάει για όσα συγκροτούν το δημιουργικό της σύμπαν, τις πηγές έμπνευσής της, καθώς και για την αδιαπραγμάτευτη αξία της βιωσιμότητας.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη μόδα; 

Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο αισθητικές αναφορές και σε μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου έμαθα και ανέπτυξα την τέχνη του σχεδίου. Ο πατέρας μου μού έλεγε: «Πάντοτε να ξεκινάς από τη βάση σου». Και αυτό έκανα! Θυμάμαι τον εαυτό μου να εργάζεται κάθε καλοκαίρι στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Δουλεύοντας από νεαρή ηλικία, ήξερα ότι το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω το δικό μου brand και το κατάφερα το 2018.

Ποια ακριβώς είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία σας και τι σημαίνει για εσάς η έννοια του sustainability; 

Η ιδέα πίσω από το label Stefania Vaidani βασίστηκε στην ανάγκη για παραγωγή καλής ποιότητας ρούχων σε προσιτές τιμές και με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Η κύρια έμπνευσή μου προέρχεται από τα ταξίδια μου στον κόσμο και τους διαφορετικούς πολιτισμούς που γνωρίζω σε κάθε τόπο. Αυτό που σίγουρα έχει καθορίσει την ταυτότητά μου είναι η αγάπη μου για την Ελλάδα και, πιο συγκεκριμένα, για τον ελληνικό κινηματογράφο.

dsc7527.jpg
Stefania Vaidiani f/w21 collection

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Υπάρχει κάποιος fashion designer που θαυμάζετε κι εμπνέεστε από τη δουλειά του; Το πρότυπό μου ήταν από πάντα η γιαγιά μου. Θαυμάζω πολλούς σχεδιαστές και νέους δημιουργούς και όλοι έχουν να μου προσφέρουν κάτι αισθητικά. Από τους αγαπημένους είναι οι Alessandro Michele και Miuccia Prada.

Είδαμε πως οι συλλογές σας χαρακτηρίζονται από μια retro αισθητική. Υπάρχει κάποια δεκαετία που θεωρείτε πως καθόρισε τα δεδομένα στον κόσμο της μόδας;

 Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια παρακολουθώντας ταινίες των '50s, '60s και '70s. Οι ήρωες σε αυτές ήταν πάντα τόσο αθώοι και όμορφοι στα μάτια μου - τα ντυσίματά τους, η καθημερινότητά τους, τα χρώματα, το περιβάλλον. Η φιγούρα της γυναίκας ήταν καθοριστική, πάντα προσεγμένη και ντυμένη στην εντέλεια. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σε όλες τις συλλογές μου είναι τα κουμπιά που χρησιμοποιώ, μ’ έμπνευση από τα κοσμήματα εκείνης της εποχής.

Μιλήστε μας για τη νέα σας συλλογή, τι την κάνει να ξεχωρίζει; 

Λέγεται “Le Coeur”, εμπνέεται από την Αθήνα -μια άλλη Αθήνα, ζωντανή και λαμπερή- και είναι αφιερωμένη στο rebirth! Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πανδημία είναι σαν να ξαναγεννιόμαστε, η αβεβαιότητα και οι δυσκολίες συνεχίζουν, όμως χαμογελάμε και πάλι. Πρόκειται για μια collection σχεδιασμένη να είναι γεμάτη συναισθήματα και αγάπη. Η μινιμαλιστική, nature based παλέτα χρωμάτων κυριαρχεί: το γαλάζιο του ουρανού, το μπεζ της άμμου και το λευκό της γαρδένιας. Τα φούξια και dusty pink εκφράζουν την πλούσια ανοιξιάτικη χλωρίδα της χώρας μας. Η πρακτικότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη δημιουργία των ρούχων: οι μεγάλες τσέπες την εξασφαλίζουν. Οι ακατέργαστες άκρες των υφασμάτων είναι ένα στοιχείο που κάνει τη συλλογή να διαφέρει από άλλες, ενώ για πρώτη φόρα χρησιμοποίησα την τεχνική του μουλάζ.

titlo-mjTmV.jpg
Stefania Vaidiani f/w21 collection

Τι θα ευχόσασταν για το μέλλον;

Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζετε; Αυτήν την περίοδο δουλεύω σκληρά για ένα ακόμη πιο αποτελεσματικά βιώσιμο αύριο, μιας και νέες τεχνικές βρίσκονται σ’ εξέλιξη και ανυπομονώ να τις υλοποιήσω. Επιθυμία μου αποτελεί να δω ολοένα και περισσότερες γυναίκες να φορούν τις δημιουργίες μου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021