fbpixel

Search icon
Search
Sole water: Tο νέο food trend που υπόσχεται ευεξία
HEALTH

Sole water: Tο νέο food trend που υπόσχεται ευεξία

Ισχύουν τα οφέλη υγείας που αναφέρονται στα social media;


Τα μέσα μαζικής δικτύωσης αποτελούν μια όαση νέων ιδεών και έμπνευσης σε διάφορους τομείς και κατηγορίες. Φυσικά, δεν λείπουν από εκείνα οι συμβουλές διατροφής και ευζωίας. Άλλες φορές έχουν λογική και επιστημονική βάση και άλλες μπορεί να αποβούν έως και επικίνδυνες. Ένα πρόσφατο food trend σχετικά με τη βελτίωση της υγείας είναι το "sole water", πιθανώς από τα πιο ιδιαίτερα και αναπάντεχα που έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό. Έχει ωστόσο επιστημονική εγκυρότητα; Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; 

Διαβάστε παρακάτω σχετικά με το sole water και την επιστημονική του εγκυρότητα.

Τι σημαίνει sole water;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το sole water ότι είναι ένα είδος «εκχυλίσματος» αλατιού Ιμαλαΐων, το γνωστό σε όλους μας ροζ αλάτι, σε νερό. Φτιάχνεται εξαιρετικά εύκολα ανακατεύοντας χοντρό αλάτι Ιμαλαΐων σε νερό και αφήνοντάς το για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγρό με απαλό ροζ χρώμα, τύπου dusty pink, το οποίο αποτελεί τη βάση του sole water, ονομαζόμενο sole brine. Για να φτιάξουμε μία δόση sole water, ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι νερό μία κουταλιά από το sole brine. 

shutterstock-1938867112.jpg

Η φιλοσοφία

Όλα τα είδη αλατιού περιέχουν κυρίως νάτριο και χλώριο σε αναλογία 40/60. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι Ιμαλαΐων. Ωστόσο το συγκεκριμένο αλάτι περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άλλα ιχνοστοιχεία, πάνω από 80 σε αριθμό, τόσο εξαιτίας της γεωγραφικής του προέλευσης (και της αντίστοιχης ποιότητας του εδάφους από το οποίο προέχεται) αλλά και του μικρότερου βαθμού επεξεργασίας σε σύγκριση με τα ραφιναρισμένα επιτραπέζια αλάτια. Η φιλοσοφία του sole water έγκειται στο γεγονός ότι με αυτό το ροζ διάλυμα αλατιού, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με αυτά τα επιπλέον ιχνοστοιχεία τον οργανισμό μας, τα οποία με τη σειρά τους θα προσφέρουν περισσότερα οφέλη.

Ποια είναι τα οφέλη που υπόσχεται;

Οι οπαδοί του sole water υπόσχονται ότι το ροζ υγρό προσφέρει αύξηση ζωτικότητας και ενέργειας αλλά επίσης βελτίωση ύπνου, μείωσης της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη πέψη, μείωση ανεπιθύμητων μυϊκών συσπάσεων (κράμπες) και γενικότερη αποτοξίνωση.

Ισχύουν τα παραπάνω;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σχετικά με τα παραπάνω οφέλη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα και δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη διατροφική οδηγία, από κανέναν φορέα υγείας, που να αναφέρει ότι είναι καλό να καταναλώνουμε καθημερινά αλατόνερο· ακόμα και από ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Αντιθέτως ζούμε σε έναν κόσμο που η πλειοψηφία του πληθυσμού υπερκαταναλώσει τρόφιμα με πρόσθετο αλάτι και οι παγκόσμιες οδηγίες συστήνουν καθολικά την μείωσή του. Το ροζ αλάτι περιέχει και άλλα ιχνοστοιχεία αλλά οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που δεν έχει κανένα ουσιαστικό όφελος στα πλαίσια μίας ισορροπημένης ή μη διατροφής. 

shutterstock-2393043131.jpg

Το πιο σημαντικό

Οποιοδήποτε αλάτι και αν καταναλώσουμε, σε οποιαδήποτε μορφή· όπως το sole water, αυτό που τελικά θα προσφέρουμε στον οργανισμό μας είναι κυρίως νάτριο, ένα ιχνοστοιχείο που θέλουμε να έχουμε στη διατροφή μας αλλά χωρίς υπερβολές. Το νάτριο περιέχεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά κ.α. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ισορροπία των υγρών σώματος μεταξύ άλλων. Ωστόσο η υπερβολική χρήση του νατρίου (από οποιοδήποτε πρόσθετο αλάτι που χρησιμοποιούμε ως βελτιωτικό γεύσης ή του sole water), μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας νόσου και νεφρικής ανεπάρκειας.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε;

Το sole water είναι μέρος του λεγόμενου fad diet culture, μίας μόδας χωρίς επιστημονική βάση, η οποία κάποια στιγμή θα περάσει και θα ξεχαστεί. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το πρόσθετο αλάτι με μέτρο, για παράδειγμα είτε κατά τη διάρκεια το μαγειρέματος είτε στο πιάτο σας, έχοντας ως βάση την ισορροπημένη διατροφή. Επιθυμείτε να πιείτε κάτι; Αντί για ροζ αλατόνερο, επιλέξτε επιλογές όπως ανθρακούχο φυσικό νερό με στημένο λεμόνι, τσάι ή ένα αφέψημα από βότανα.


niki-dietitian.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.