fbpixel

Search icon
Search
Sleep Tight: 5 μυστικά για καλύτερο ύπνο
WELLNESS

Sleep Tight: 5 μυστικά για καλύτερο ύπνο

Έχετε πρόβλημα με τον ύπνο; Δεν είστε οι μόνοι


Πράγματι, δεν είστε οι μόνοι. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εσάς. Ιδιαίτερα οι απαιτητικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι αρκετοί για να «χάσουμε» τον ύπνο μας. 

Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, ψυχικές ασθένειες, κακή ποιότητα ζωής και ευεξίας και απώλεια παραγωγικότητας στην εργασία. Οι συνήθειες «υγιεινής του ύπνου» μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε, ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση αϋπνίας, jet lag ή τις επιπτώσεις της καθημερινής τριβής στο γραφείο. 

Παρακάτω, μερικές στρατηγικές για να δοκιμάσετε!  

1. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη 

Αν και το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας κάνει να νυστάζετε, λίγες ώρες αργότερα δρα ως διεγερτικό και μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αφυπνίσεων και να μειώσει την ποιότητα του ύπνου αργότερα μέσα στη νύχτα. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα, οπότε η αποφυγή αυτών το απόγευμα και το βράδυ μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο σας. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως διεγερτικό, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται. 

shutterstock-2258003739.jpg

2. Επιμείνετε στην ίδια ώρα ύπνου και αφύπνισης κάθε μέρα

Η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν πολλοί από εμάς θέλουμε να αναπληρώσουμε ώρες, αλλά είναι μια στρατηγική που λειτουργεί. Επίσης, αποφύγετε τους ύπνους μικρής διάρκειας μέσα στην ημέρα. Ειδικά αργά μέσα στην ημέρα, τείνει να μειώνει τη διάθεση για βραδινό ύπνο.

3. Ασκηθείτε νωρίς μέσα στην ημέρα

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να κοιμούνται πιο ήσυχα, αλλά αν το κάνετε λίγες ώρες πριν από την ώρα του ύπνου σας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σας ενεργοποιεί λόγω της παραγωγής της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, καθιστώντας πιο δύσκολο να κοιμηθείτε.

4. Δημιουργήστε ένα καλό περιβάλλον ύπνου

Ένα δωμάτιο που είναι ήσυχο, δροσερό και σκοτεινό βοηθά. Η χρήση κουρτινών ή και στόρια που σκοτεινιάζουν το δωμάτιο βοηθούν όπως επίσης η χρήση ενός μηχανήματος λευκού θορύβου που αποκλείει τους εξωτερικούς μπορεί να είναι χρήσιμη. Και, φυσικά, ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια είναι σημαντικά.

shutterstock-1451195096.jpg

5. Απομακρυνθείτε από την τεχνολογία

Η πανταχού παρούσα τεχνολογία έχει εισάγει ένα νέο εμπόδιο στον ύπνο. Έχουμε πλέον τόσες πολλές ηλεκτρονικές συσκευές - φορητούς υπολογιστές, tablet, smartphones - οι οποίες εκπέμπουν φως από τις οθόνες τους. Αυτό το φως - το λεγόμενο blue light - και η νυχτερινή ενασχόληση ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, οπότε είναι καλή ιδέα να αφήσετε μακριά σας τις ηλεκτρονικές συσκευές μια ώρα περίπου πριν από τον ύπνο. Δεδομένου του πόσο συνδεδεμένοι είμαστε κάποιοι από εμάς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.