fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λίζας Κερμανίδου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Λίζας Κερμανίδου

Η καταξιωμένη pastry chef του Café Kitsune στο Λονδίνο και μία από από τους συμμετέχοντες του Sani Gourmet μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Έχετε συνομιλήσει ποτέ με κάποιον που έχει μαγειρέψει για τη Βασίλισσα Ελισάβετ; Εγώ σίγουρα όχι και η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πως ακριβώς να το διαχειριστώ. Την royal εμπειρία είχε η Λίζα Κερμανίδου κι ίσως είναι το «μικρότερο» πράγμα για το οποίο είναι γνωστή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης κι από μικρή είχε προαποφασίσει την επαγγελματική κι εξελικτική της πορεία, κάτι, το οποίο την κατατάσσει στους τυχερούς. Κυνήγησε το όνειρο της ζαχαροπλαστικής, σπουδάζοντας στη σχολή του Alain Ducasse σε μια μικρή πόλη κοντά στη Λυών της Γαλλίας. Κι έτσι ξεκίνησαν όλα! Όταν ξεφύλλιζε τα βιβλία του Στέλιου Παρλιάρου και υλοποιούσε τις συνταγές του στην ηλικία των 10 ετών, σίγουρα δε φανταζόταν πως θα εξελιχθεί σε μία από τις πιο καταξιωμένες γυναίκες pastry chef με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Η multitasker Λίζα βρίσκεται παντού. Θα τη συναντήσετε σ' ένα από τα πιο πολυσυζητημένα projects του Λονδίνου, το Pantechnicon αλλά και σ' ένα από τα πιο διάσημα café του κόσμου, στο Café Kitsune του Λονδίνου. Πριν όμως απ' όλα αυτά έχει εργαστεί σε εμβληματικά spots στο χώρο της γαστρονομίας, ανάμεσά τους το ξενοδοχείο Corinthia London, το εστιατόριο Roka στο Λονδίνο, το Hotel Cafe Royal και το Claridge’s. Πρόκειται για τη μόνη γυναίκα στην ομάδα του Sani Gourmet -συμμετέχουν άλλοι 8 καταξιωμένοι chefs- το οποίο επιστρέφει στο Sani Resort από τις 20 μέχρι τις 24 Μαΐου για να γιορτάσει τη 15η επέτειό του. 

 Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο. Απλά ανακαλύψτε την παρακάτω!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, σε μια ήσυχη γειτονιά μεταξύ Κάτω Τούμπας και Πυλαίας. Ήμουν από τα τυχερά παιδιά που αν και μεγάλωσα στη πόλη, πρόλαβα τις βόλτες και τα παιχνίδια σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, χωρίς φόβο και κινητά τηλέφωνα.

Η αγαπημένη μου γειτονιά είναι η Νέα Παραλία και αν ποτέ γύριζα στη πόλη θα ήθελα να μείνω εκεί, σ' ένα διαμέρισμα με θέα τη θάλασσα. Την ξεχωρίζω γιατί βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ενδείκνυται και μεγάλους περιπάτους δίπλα στη θάλασσα.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω ζαχαροπλάστης. Ευτυχώς, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που από μικρή ηλικία αντιλήφθηκαν τον επαγγελματικό δρόμο που ήθελαν να ακολουθήσουν μεγαλώνοντας. 

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι σχέση αγάπης. Κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου μιας κι εδώ είναι το σπίτι μου, το μέρος όπου ξεκουράζομαι ουσιαστικά, ηρεμώ κι επαναπροσδιορίζω τους στόχους μου.

Σπούδασα ζαχαροπλαστική στην Σχολή του Alain Ducasse σε μια μικρή πόλη κοντά στη Λυών της Γαλλίας.

255471405-846874412673986-832241045544412163-n.jpg

Η ενασχόλησή μου με το pastry making ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Θυμάμαι πως κάθε Κυριακή, από την ηλικία μόλις των 10 ετών, δημιουργούσα και από ένα γλυκό με συνταγές από τα βιβλία του Στέλιου Παρλιάρου. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια ακόμα. 

Η ζαχαροπλαστική με μία λέξη είναι «αγάπη». Θέλει θυσίες και πολλή υπομονή αλλά όλο αυτό αξίζει, διότι στο τέλος σου προσφέρει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις.

Ανάμεσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επιλέγω την Ελλάδα για διακοπές και ξεκούραση και το εξωτερικό για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που μου προσφέρει.

Το γλυκό για το οποίο είμαι περήφανη είναι ένα αυτό που δημιούργησα πέρυσι το καλοκαίρι με βάση το φουντούκι, τα φρούτα του πάθους και τον καφέ. Οι ιδιοκτήτες του Café Kitsune μου πρότειναν να το χρησιμοποιήσουν σαν signature cake για όλα τα Café Kitsune ανά το κόσμο.

Μία συνεργασία-όνειρο είναι με τον Angelo Musa τον Executive Pastry Chef στο Ξενοδοχείο Plaza Athenee στο Παρίσι. Είναι σπουδαίος ζαχαροπλάστης, αυστηρός και με πάρα πολλές γνώσεις.

Για τις συνταγές μου αντλώ έμπνευση από διάφορα μέρη του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα από τις γευσιγνωσίες που πραγματοποιώ στα ταξίδια μου. 

Το αγαπημένο μου ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη είναι τα τρίγωνα Ελενίδη μιας και όταν έρχομαι στην Ελλάδα προτιμώ τα παραδοσιακά γλύκα με τη συνοδεία φυσικά ενός ελληνικού καφέ.

Στο γλυκό που δεν μπορώ να αντισταθώ είναι το σπιτικό τσουρέκι της μαμάς μου.

Η πιο «γλυκιά» ανάμνηση από την πόλη μου είναι η «μεθυστική» μυρωδιά του Τερκενλή στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Για τη συμμετοχή μου στο Sani Gourmet νιώθω πολύ χαρούμενη. Το γεγονός ότι θα βρίσκομαι μαζί με καταξιωμένους chefs κάνει τη χαρά και το ενδιαφέρον μου ακόμα μεγαλύτερα. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να πω ότι όλους θα τους συναντήσω για πρώτη φορά. 

Στη φετινή επιστροφή του απόλυτου γαστρονομικού θεσμού της Χαλκιδικής θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Εκτός από τα menu γευσιγνωσίας που θα ετοιμάσουν οι υπόλοιποι chefs θα μπορείτε να γευτείτε και τα γλύκα που θα επιμεληθώ για τη Patisserie του Sani στις 21/5.

Η γεύση παίζει πρωταρχικό ρόλο σ' ένα πιάτο. Η εμφάνιση είναι εξίσου σημαντική αλλά πολλές φορές έχει τύχει να δοκιμάσουμε γλυκά που είναι πανέμορφα στην όψη αλλά όταν φτάνουμε στη γευστική δοκιμή, το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμέναμε.  

248163125-118057150649804-1362832829035578372-n.jpg
Image source: @lizakermanidou

Η γυναικεία ζωή στην κουζίνα δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για έναν ανδροκρατούμενο χώρο μέχρι και σήμερα - ειδικά στις υψηλές θέσεις. Ανήκω στις τυχερές, καθώς δεν έχω αντιμετωπίσει εμπόδια, κι αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ανταποκρίνομαι στις προκλήσεις της δουλειάς μου.

Μία στιγμή στην καριέρα μου που έχει μείνει ανεξίτηλη είναι όταν εργαζόμουν στο ξενοδοχείο Claridge’s. Στη βασιλική σουίτα γευμάτιζε η Βασίλισσα Ελισάβετ. Ζήτησε να της ετοιμάσουμε ένα σουφλέ Rothchild. Ανέφερε ότι δεν είχε τολμήσει κανείς τα τελευταία 20 χρόνια να της ετοιμάσει το συγκεκριμένο γλυκό μιας και έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Μαζί με τον τότε Executive Pastry Chef της το προσφέραμε και η αλήθεια είναι ότι έμεινε πολύ ευχαριστημένη.

Τη ζωή μου μετά από δέκα χρόνια τη φαντάζομαι με ένα δικό μου pastry project σε περισσότερα από δύο σημεία στον κόσμο.

Ένα 24ωρο μου περιλαμβάνει περίπου 12 ώρες δουλειάς, μιάμιση ώρα περπάτημα διότι πηγαινοέρχομαι με τα πόδια στη δουλειά, φωνητική εξάσκηση με τη δασκάλα μου μέσω skype, μαγείρεμα για την επόμενη μέρα και περίπου 6-7 ώρες ύπνου.

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω τον καφέ μου είναι το Local.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Παραλία, οπού έχω περάσει πολλές ώρες ακούγοντας μουσική και ατενίζοντας τη θάλασσα.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ είναι «Να έχεις τα πόδια σου στη γη και να μην το βάζεις κάτω με το πρώτο εμπόδιο»

Το επόμενο project που ετοιμάζω είναι το opening ενός νέου Café Kitsune στο Λονδίνο.

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι η στάση στο μανάβη της γειτονιάς μου στο Λονδίνο. Μου αρέσει να ψωνίζω φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες. 

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι τα σοκάκια της Άνω Πόλης.

257297544-880219002694051-7993515816329912794-n-1.jpg
Image source: @lizakermanidou

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί οι αποστάσεις είναι κοντινές με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι με φίλους συχνά. Είναι παραθαλάσσια και αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται με μεγαλύτερη ευκολία οι κάτοικοι χωρίς να χρειάζονται καθημερινά το αυτοκίνητό τους. 

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο καθαρή και με περισσότερα πάρκα.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις αυτές θα ήταν... Φιλόξενη, Νόστιμη, Γοητευτική.