fbpixel

Search icon
Search
SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Αθηνάς Δράγκου
SKG STORIES

SKG Stories: Η πόλη μέσα από τα μάτια της Αθηνάς Δράγκου

Ο ιθύνων νους πίσω από το καινοτόμο brand iToocan μας μιλάει για όλα όσα λατρεύει στη Θεσσαλονίκη


Η Αθηνά Δράγκου είναι το πρόσωπο που «κρύβεται» πίσω από το καινοτόμο brand iToocan, το οποίο «αγκαλιάζει» τις sportive ανάγκες όλων των γυναικών για κάθε σωματότυπο κι έχει ως moto "All body shapes are beautiful", βασισμένο στην πεποίθηση πως «Όλα τα σώματα είναι υπέροχα μέσα από τη διαφορετικότητά τους». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη σε μία γειτονιά γεμάτη μυρωδιές στην περιοχή του Επταπυργίου. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα, κάτι που πέτυχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σπούδασε κλασικό χορό στην Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης και παράλληλα Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. Λόγω ενός ατυχήματος αναγκάστηκε να σταματήσει τον χορό αλλά αυτή η «ατυχία» ήταν ο λόγος που έστρεψε την προσοχή της στο σωματικό θέατρο. Πρόκειται για μία πολυμήχανη γυναίκα, η οποία δεν τα παρατάει ποτέ. Πριν από λίγους μήνες ίδρυσε το phygital κατάστημα της iToocan, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την minimal μουσική του Brian Eno, την αισθητική του Bauhaus Ballet του Oskar Schlemmer, τη μοναδικότητα της κάθε ζωντανής ύπαρξης που διδάσκει η γιόγκα και την περίοδο της καραντίνας.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στο Επταπύργιο, στα όρια με τον σημερινό περιφερειακό δρόμο. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που η παιδική μου ηλικία είναι γεμάτη από μυρωδιές και εικόνες. Στενά σοκάκια, πολύχρωμες μονοκατοικίες με ανοιχτές εξώπορτες, εκδρομές στο Σέιχ Σου, παιχνίδια στους δρόμους της γειτονιάς, μάζεμα φύλλων για το τσάι του χειμώνα από τις φλαμουριές, ανεμώνες, χαμομήλια. Μια γωνιά της πόλης που δεν υπάρχει πια. Τα πάντα έχουν αλλάξει.

Η αγαπημένη μου γειτονιά μετά από μεγάλη περιήγηση ανά τον κόσμο αλλά και στην ίδια μου την πόλη (διέμεινα στο Λονδίνο για αρκετά χρόνια, στο Μπαλί για άλλα δύο, στα Κάστρα, στην Καλαμαριά, στην Λεωφόρο Νίκης, Θεσσαλονίκης ) είναι το Πανόραμα, όπου πλέον ζω. Είναι η γειτονιά που μου θυμίζει περισσότερο τα παιδικά μου χρόνια ως προς την ησυχία, τις αυλές, την φύση, την θέα στον Θερμαϊκό.

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω μπαλαρίνα και μπορώ να πω ότι «γεύτηκα» για λίγο την μαγεία των πουέντ.

Σπούδασα κλασικό χορό στην Επαγγελματική Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης και παράλληλα Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. Λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας στο γόνατό μου, αναγκάστηκα να διακόψω τις σπουδές μου και να στραφώ στο σωματικό θέατρο. Σπούδασα Θέατρο, μεταπτυχιακά στη Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Middlesex University of London και διδακτορικό στο Ασιατικό Θέατρο στο Royal Holloway University of London. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη το 2009 δημιούργησα το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ, όπου διδάσκονται σωματικό θέατρο, χορός, γιόγκα, κλπ. Σκηνοθέτησα αρκετές παραστάσεις και υπήρξα συνιδρύτρια του 1ου Φεστιβάλ Ασιατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης και του Off Borders Festival.

Η σχέση μου με τη Θεσσαλονίκη είναι σχέση πάθους. Άλλοτε τη μισώ και άλλοτε τη λατρεύω. Έχει «στενομυαλιά», συντηρητισμό, βραδυποδία. Όταν φυσάει όμως ο δικός της Βαρδάρης καθαρίζει το μυαλό, γεννάει ιδέες και πρωτοπορία, ανοίγει καρδιές και νομίζεις ότι θ’ αγγίξεις τον Όλυμπο. Λατρεύω επίσης τα ηλιοβασιλέματά της.

Η ενασχόλησή μου με τη μόδα προέκυψε ως συνέπεια της λατρείας μου για την τέχνη και την σωματική άσκηση. Μου αρέσουν τα κομμάτια που είναι διαφορετικά, ιδιαίτερα, έχουν κάτι να πουν, είναι statement, μοιάζουν με πίνακες, είναι άνετα και πρωτοποριακά. Αυτά είναι και τα κριτήριά μου για τα ρούχα που επιλέγω για την εταιρεία μου iToocan.

To προσωπικό μου στιλ είναι glam rock.

Λατρεύω τα ρούχα Zadig & Voltaire.

Αντλώ έμπνευση από πίνακες ζωγραφικής και γενικότερα από τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική και τη φιλοσοφία της γιόγκα, αλλά και από τους ανθρώπους γύρω μου και τις καθημερινές καταστάσεις.

Το phygital κατάστημα της iToocan είναι εμπνευσμένο από την minimal μουσική του Brian Eno, την αισθητική του Bauhaus Ballet του Oskar Schlemmer, την μοναδικότητα της κάθε ζωντανής ύπαρξης που διδάσκει η γιόγκα και την περίοδο της καραντίνας.

Tο iToocan είναι ένα εξελιγμένο smart shop. Είναι το πρώτο phygital κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Οι πελάτισσες μας μπορούν να δουν και να δοκιμάσουν τα ρούχα μας live, είτε digital μέσα από τα tablet μας και να τα προβάρουν στον smart mirror είτε φυσικά.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο και αυτό είναι εξαιρετικό. Οι γυναίκες στον κλάδο έχουν να προσφέρουν πολλά, κατά την άποψή μου, καθώς διαθέτουν ιδιαίτερες ποιότητες κοινωνικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης, διαίσθηση, δυναμικότητα, επιμονή, υπομονή, ευελιξία και αντοχή εκτός από γνώση.

Στο athleisure style έχει αλλάξει ότι είναι πια ένα all day style, από τα πρωινά στο γραφείο μέχρι τη βραδινή έξοδο.

Ένας άνθρωπος που θαυμάζω ιδιαίτερα είναι ο Μαχάτμα Γκάντι.

Ένα statement athletic piece που χρειάζεται κάθε γυναίκα είναι το αγαπημένο της κολάν, που φοράει από το πρωί στην απαιτητική της καθημερινότητα, έως το βράδυ στην έξοδο με φίλους.

Νιώθω περήφανη για όλους τους ανθρώπους γύρω μου, που συναντήθηκαν οι ζωές μας, που με ανέχτηκαν, με βοήθησαν να καταλάβω ποια είμαι και μ’ έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Ένας άνθρωπος εν εξελίξει.

Μια στιγμή στη ζωή μου που δεν μπορώ να ξεχάσω είναι η γέννηση της κόρης μου. 

Το μαγαζί - «στέκι» που μου αρέσει να πίνω το τσάι ή τους χυμούς μου είναι το Join in the Juice στην Π.Π Γερμανού. Σίγουρα θα πετύχω κάποιον γνωστό διερχόμενο την οδό. Έχει δροσιά τα καλοκαίρια και ήλιο τον χειμώνα. Πρόκειται για ένα αγαπημένο στέκι.

Το μέρος της Θεσσαλονίκης που έχω την πιο ωραία ανάμνηση είναι το Λιμάνι της.

All time classic αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι καθόλου πρωτότυπο, η Παραλία της και γενικότερα η ακτογραμμή της. Η θάλασσα της Θεσσαλονίκης είναι ο λόγος που επανέρχομαι κάθε φορά σ’ αυτήν. Από το Λιμάνι, τις κρυφές της γωνιές στην παραλία της Αρετσούς, όπου θα βρεις ακόμη άμμο και χειμερινούς κολυμβητές, έως τον Μπαχτσέ, είναι μια επίσκεψη λιγότερη στον γιατρό!

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχω κάνει είναι ένα οδικό ταξίδι στη Σερβία στην διάρκεια του πολέμου της.

Το πιο «τρελό» μου όνειρο να κάνω γυμναστική μέχρι τα 100 μου!

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ "Κeep practicing and all is coming".

Το επόμενο project είναι η καμπάνια της εταιρείας μας σε συνδυασμό με δράσεις στην πόλη.

Μια από τις καθημερινές μου συνήθειες είναι ο πρωινός χυμός από το Judah club στην Πολυτεχνείου πριν πάω στην δουλειά και βόλτα στην Εμπράρ και στην Βεροίας για να χαιρετήσω τους γείτονες και να ψωνίσω μπαχαρικά, βότανα και ξηρούς καρπούς.

Το «κρυφό» μου σημείο στην πόλη είναι η Πύλη Ε στο Λιμάνι. Δεν λέω πού ακριβώς γιατί θα σταματήσει να είναι κρυφό! (γέλια) 

Η Θεσσαλονίκη μου αρέσει γιατί έχει τα θετικά μιας μεγαλούπολης χωρίς ωστόσο να είναι αχανής. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Επίσης, καθώς δεν έχει την πίεση και τον ανταγωνισμό της πρωτεύουσας, είναι μια πόλη ιδανική για πειραματισμό, πρωτοπορία, δημιουργία και ενδοσκόπηση.

Αν θα άλλαζα κάτι στη πόλη μου θα ήταν η νοοτροπία των κατοίκων της.

Τη Θεσσαλονίκη θα την ήθελα περισσότερο πράσινη, πιο καθαρή, με μεγαλύτερη ποικιλία στα καταστήματα και στα μαγαζιά της.

Αν θα έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με 3 λέξεις... Ομιχλώδης, Μυστηριακή, Συνονθύλευμα Ανατολής και Δύσης.