fbpixel

Search icon
Search
Shiny Smile: 5+1 τροφές για κατάλευκα δόντια με φυσικό τρόπο
HEALTH

Shiny Smile: 5+1 τροφές για κατάλευκα δόντια με φυσικό τρόπο

Και όλοι έχουμε στο σπίτι μας


Ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα λαμπερό, όμορφο χαμόγελο; Αναμφισβήτητα τα δόντια πρωταγωνιστούν στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας και είναι αυτά που μπορούν να απογειώσουν την εμφάνισή μας. Γι αυτό, άλλωστε δίνουμε πολλή προσοχή στην φροντίδα τους. Το καθημερινό βούρτσισμα, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο, μας βοηθούν να τα διατηρήσουμε υγιή, αλλά σίγουρα ένα ακόμη κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι η απόχρωσή τους. Η λεύκανσή τους δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους, λόγω διαφόρων παραγόντων, ειδικότερα βιολογικών. Επιπλέον, να μην ξεχνάμε πως και πολλές τακτικές μας συνήθειες επιδρούν αρνητικά και μας απομακρύνουν από τη λευκή τους όψη, όπως είναι ο καφές, το τσιγάρο και το κόκκινο κρασί.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά λευκαντικά προϊόντα αλλά η πιο γνωστή μέθοδος είναι φυσικά η λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο. Γνωρίζετε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας λαμπερά με συγκεκριμένες τροφές που όλοι έχουμε στο σπίτι μας; Τα τρόφιμα διαθέτουν πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων και πολλά από αυτά έχουν και λευκαντική δράση. Επομένως, εάν τα εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα και τα καταναλώνουμε τακτικά μες την εβδομάδα, θα διαπιστώσουμε πως λειτουργούν αποτελεσματικά. Το μόνο σίγουρο είναι πως απαιτεί υπομονή, καθώς η διαφορά θα ξεκινήσει να εμφανίζεται μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αξίζει, όμως να το δοκιμάσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε τις 5+1 τροφές που θα κάνουν τα δόντια σας πιο λευκά!

Γιαούρτι

shutterstock-161564972.jpg

Η δράση του είναι αποτελεσματική χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει και καθαρίζει τα δόντια, αλλά και στην παραγωγή σάλιου, μέσω του οποίου απομακρύνονται οι λεκέδες. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που συνεισφέρει στην υγεία των δοντιών και των οστών μας.

Φράουλες

shutterstock-408781099.jpg

Το αγαπημένο φρούτο, του οποίου καταφθάνει η εποχή του, χαρίζει λαμπερά χαμόγελα. Η λευκαντική του δράση οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει το μηλικό οξύ, το οποίο είναι ένα ένζυμο που λειτουργεί ως αποχρωματικό. Καταπολεμά την πλάκα των δοντιών, διαλύει τις επιφανειακές κηλίδες και «ξεπλένει» το στόμα από τυχόν υπολείμματα.

Τυρί

shutterstock-672289153.jpg

Ένα ακόμη γαλακτοκομικό είδος, το οποίο δρα με τον ίδιο τρόπο όπως και το γιαούρτι. Ανάμεσα στις πολλές επιλογές τυριών που μπορείτε να καταναλώσετε, η ιδανικότερη για να επιτύχετε τη λεύκανση που αποζητάτε είναι η φέτα.

Ανανάς

shutterstock-711912913.jpg

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει τη βρωμελίνη, δηλαδή ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να διασπάσει το στρώμα πρωτεϊνών σάλιου που καλύπτει τα δόντια. Από τη μία, αυτό τα προστατεύει, αλλά από την άλλη είναι και μια από τις αιτίες που καταλήγουμε στη γνωστή κίτρινη χρώση, λόγω το ότι συσσωρεύονται βακτήρια. Επομένως, ο ανανάς με φυσικό τρόπο το διαλύει.

Σέλινο

shutterstock-1426538330.jpg

Η πλάκα που σχηματίζεται στα δόντια, εάν δεν αντιμετωπιστεί είναι αρκετά εμφανή στην όψη τους και η εικόνα τους δεν είναι η επιθυμητή. Γι αυτό, θα πρέπει πέρα από τον γενικό καθαρισμό, να εντάξουμε στη ρουτίνα και τροφές που θα την αποτρέψουν μελλοντικά. Μια από αυτές είναι το σέλινο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα νερού και απομακρύνει τα υπολείμματα.

Κουνουπίδι

shutterstock-2003403716.jpg

Τα οφέλη του είναι αποτελεσματικά, όταν το τρώμε ωμό. Το τραγανό λαχανικό λειτουργεί ως «καθαρισμός» και αυτό επειδή η επιφάνεια του βοηθά να εξουδετερώσει τους λεκέδες. Προσπαθήστε να το μασάτε για αρκετή ώρα και όχι βιαστικά, ώστε να προλάβει να δράσει και να απομακρύνει οποιαδήποτε τροφή έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό των δοντιών.