fbpixel

Search icon
Search
Ονειρικό χαμόγελο: Μάθετε τα πάντα για το πώς να το πετύχετε
MAGAZINE

Ονειρικό χαμόγελο: Μάθετε τα πάντα για το πώς να το πετύχετε

O Ειδικός Ορθοδοντικός, Χαράλαμπος Χατζηκαλλινικίδης, μάς εξηγεί πώς θα λύσουμε χρόνια ορθοδοντικά προβλήματα


Τι είναι η ψηφιακή ορθοδοντική; 

Είναι η ορθοδοντική θεραπεία, η οποία βασίζεται στη χρήση ειδικών ενδοστοματικών σαρωτών, συστημάτων CAD-CAM, 3D imaging, τεχνητής νοημοσύνης και 3D εκτυπωτών για την καταγραφή δεδομένων, τη διάγνωση των ορθοδοντικών προβλημάτων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της θεραπείας. Ο ορθοδοντικός με τη χρήση ενός ενδοστοματικού σαρωτή ψηφιοποιεί τα δόντια και τους περιοδοντικούς ιστούς. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δίνει την ευκαιρία στον ασθενή να παρακολουθήσει ζωντανά και με υψηλή ευκρίνεια όλες τις λεπτομέρειες της κατάστασης των δοντιών του, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του. Στη συνέχεια, χάρη σε κατάλληλο λογισμικό, ο ειδικά εκπαιδευμένος ορθοδοντικός σχεδιάζει στον υπολογιστή και προγραμματίζει με ακρίβεια τη θεραπεία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο ασθενής μπορεί να δει το αποτέλεσμα σε τρισδιάστατη αναπαράσταση, μαζί με τη φωτογραφική προσομοίωση του προσώπου του με το καινούριο του χαμόγελο. Έπειτα, σε συνεργασία με ειδικά πιστοποιημένο εργαστήριο κατασκευάζονται τα διαφανή ναρθηκάκια-μασελάκια (aligners) ή brackets. Ο ορθοδοντικός έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με εργαστήρια στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, προσφέροντας στον ασθενή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Μιλάμε, δηλαδή, για εξατομικευμένη ορθοδοντική; 

Ακριβώς. Μιλάμε για θεραπεία που βασίζεται στα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες του, αλλά και τις βιολογικές, αισθητικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες του. Η σύγχρονη ορθοδοντική προσεγγίζει το θέμα ολιστικά έχοντας ως στόχο τη λειτουργικότητα, τη συνολική υγεία του στόματος και το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της; 

Καταρχήν, η υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση και στον σχεδιασμό της θεραπείας και η ευκολία, καθώς δεν είναι αναγκαία τα ενοχλητικά αποτυπώματα. Ο ακριβής και λεπτομερής προγραμματισμός από την αρχή της θεραπείας μειώνει την ανάγκη των συχνών ραντεβού στο ιατρείο. Επίσης, υπάρχει η δυνατόητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της θεραπείας, αλλά και τροποποίησής της, εφόσον παραστεί ανάγκη. Γενικότερα, υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία με τον ασθενή, καθώς κατανοεί το πρόβλημά του με σαφήνεια και παρακολουθεί με ευκολία την πορεία της θεραπείας του. Συνακόλουθα, η προσομοίωση της τελικής εικόνας και η φωτογραφική αναπαράσταση βοηθούν στην καλύτερη συνεργασία, οδηγώντας σε αποτέλεσμα που ικανοποιεί και τους δύο. Τέλος, όλες οι διαδικασίες γίνονται πιο γρήγορα.

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός κι εκπαίδευση από μεριάς του ορθοδοντικού; 

Και τελικά, αυτό το πληρώνει ο ασθενής με πιο ακριβή θεραπεία; Η ψηφιακή ορθοδοντική απαιτεί επένδυση σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση και διαρκή ενημέρωση. Παρ ’όλα αυτά, η θεραπεία δεν είναι πιο ακριβή. Το όλο κόστος εξισορροπείται από την απλοποίηση των διαδικασιών. 

Mπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους των προβλημάτων; 

Η ψηφιακή ορθοδοντική εφαρμόζεται σε μικρούς και μεγάλους με μεγάλη επιτυχία. Μας βοηθά να θεραπεύσουμε πολλούς και διαφορετικούς τύπους ορθοδοντικών προβλημάτων, όλων των βαθμών δυσκολίας.

doc-TcbkO.jpg

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Ορθοδοντικό Χαράλαμπο Χατζηκαλλινικίδη, DDS, MSc., απόφοιτο της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με ειδικότητα Ειδικού Ορθοδοντικού από το Royal Dental College Aarhus της Δανίας και μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Washington, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αοράτων Ναρθήκων, πιστοποιημένο Ορθοδοντικό στην τεχνική Invisalign (Platinum Elite provider) και στη γλωσσική τεχνική Incognito Appliance System-Invisible braces, για τις πληροφορίες.

Info: www. xatzikallinikidis.gr, Instagram: xatzikallinikidis.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021